Foto: zuzananoskova
V chladnejšom období (prevažne jeseň - zima) pokrmy z tekvice (hokkaido, maslovej, muškátovej ale i ostatných druhov) tvoria väčšiu časť nášho jedálneho lístka. Osobne Zobraziť celý popisV chladnejšom období (prevažne jeseň - zima) pokrmy z tekvice (hokkaido, maslovej, muškátovej ale i ostatných druhov) tvoria väčšiu časť nášho jedálneho lístka. Osobne mám najradšej tekvicový hokkaido krém so zázvorom a mrkvou, no momentálne sa mojím favoritom stal tekvicový guláš podľa Katky https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200932259121674&set=gm.10151850587106804&type=1&theater Vlastne, Katka, má "guláš", ja skôr polievku, ale je proste úžasnááá.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Keď som si guláš uvarila prvýkrát a prvýkrát dala sústo do úst, chvíľu som ho "omielala" a snažila sa prísť na chuť chutiam :-D Viacmenej sladké..., ale priam dokonalé. Guláš bol najlepší na druhý a tretí deň studený priamo z chladničky!!! Včera som navarila dvojnásobnú dávku a neviem sa ho dojesť. Ale veď aj zajtra je deň :-D
- 2
Samozrejme, že pomer surovín si môžete upraviť podľa seba, prípadne podľa toho, čo a koľko máte doma.
- 3
Tekvicu (vážila 2,20kg, krabičku som zamrazila) som prekrojila, vydlabala striedku a dala variť na vývar. Kým sa vývar varil, nachystala som ostatné suroviny: nakrájala cibuľu, paradajky, papriku, tekvicu, pretlačila cesnak.
- 4
Na troche slnečnicového oleja som podusila cibuľku, neskôr pridala paradajky, papriku, chvíľočku podusila, pridala tekvicu, premiešala a nechala opäť chvíľu dusiť. Zaliala som vývarom (jadierká nevyhadzujte, zjedzte - vylúpte, sú výborné aj varené) a ešte sa chvíľu guláš varil (asi 15-20 minút). Na konci som pridala prelisovaný cesnak. Čas som nesledovala, ale snažím sa variť (ak varím) čo najkratšie. Tekvica bola presne "al dente".
- 5
Mne osobne guláš chutí vychladený priamo z chladničky na druhý a tretí deň (varené jedlo nikdy druhýkrát nezohrievam). Je delikatesný, veď vyskúšajte a dajte vedieť.
- 6
Dobrú chuť :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ja zajtra navarím mojej 85 ročnej mame...všetky jedlá z tekvíc i cukíň radi všetci máme...dobrý večer
my si dusenú "narýchlo"robíme tekvicu i cukiňu celý august...vždy dám pár rajčín-pustia šťavu..a teraz rôzne:cukiňa..patizon..tekvica..baklažán..cibule veľa..paprika..feferonka-alebo pálivá paprika..na konci nasekaný cesnak..zostava nie je vždy rovnaká..soľ a mleté korenie..bez pridania vody..a toto sme ti jedli temer každý deň-večer...aj mužovi-našťastie-chutí-vraj-nepotrebujem ani teraz mäso..takí sme my tekvicožravci...
táto moja výpoved nech je oslavou na plody leta..:-)