Tekvicová polievka

ziziak - bez fotkyziziak, 28. novembra 2013
Tekvicová polievka
Foto: ziziak

Recept som našiel a trochu zmenil podľa svojej chuti. Polievku robím iba cez sezónu pokiaľ je dobré dostať čerstvú tekvicu. Je veľmi zdravá.

5
porcií
40 varenie minút
príprava

Suroviny

1 ks alebo hokaido
2 sk
1 dl
1/2 PL
2 dl
4 dl
2 strúčky
1 PL




Postup

  1. 1

    Tekvicu narežeme na mesiačiky, vyberieme jadierka a dáme piecť do rúry na maximálnu teplotu až pokiaľ nezmäkne. Piecť sa necháva aj so šupkou nebojte sa ona zmäkne a je v nej veľa vitamínov. Zatiaľ si nasekáme cibuľu na kocky a na tekvicovom oleji ju orestujeme. Neskôr pridáme čierne korenie, pretlačený cesnak, červenú mletú papriku a soľ. Ak máme základ hotový a tekvica už zmäkla, môžeme ju zmiešať a zaliať vývarom. Varíme 10 minút. Potom prídáme mlieko, citrónovú štavu a ponorným mixérom premiešame na krém. Podľa chuti dochutíme soľou alebo korením.

  2. 2

    Jadierka ktoré sme vybrali z tekvice sa daju veľmi chutne spraviť na panvici. Olivový olej na pancivu a pomaličky pražíme. Dá sa s tým pekne dekorovať a taktiež sú chutné a prospešné pre trávanie. Osobne si dávam do polievky aj med a sušené rajčiny :) Dobrú chuť

Diskusia k receptu

rulik
akurát pečiem tekvicu a rozmýšľal som, že aj polievka by bodla, tak mi Tvoj recept prišiel vho, dík,ozvem sa ako som dopadol
bilancia
krásna prezentácia a určite je aj výborná, si veľmi šikovný :)
nonna
Naozaj krásna, lákavá a zdravá. Tekvica má dostatok vlákniny a karotenoidov, je zdravá a svojou jemnou chuťou nič nepokazí, dá sa kombinovať s kadečím. Pochvala a ukladám do KK.
peterko69
Cibulu opraz na normalnom oleji a trosku tekvicoveho si nalej do taniera do hotovej polievky, je to vynikajuce. Tekvicovy olej sa pouziva v studenom stave, nema sa zohrievat.
ziziak
@peterko69 ako aj niektoré olivové, tak aj niektoré tekvicové oleje sa vyrábajú na varenie a celkovú tepelnú úpravu. Ale áno, je pravda, že tekvicový je lepší studený, najlepší a najpoužívanejší je ale s cviklovou štavou, táto kombinácia je liečiteľ pre rakovinu hrubého čreva.
nanka55
velmi lakavy recept na obdobie ked su teraz tekvice :-) Dakujem aj ja za vybornu prezentaciu. Idem ho skusit :-)