Tekvica po mojom

arasidka - fotkaarasidka, 5. júla 2012

Vlastne nie je to tekvica, ale cukina. Mladučká svieža, priniesol mi ju švagor zo záhradky. A že je teraz to horúce leto, dostali sme Zobraziť celý popisVlastne nie je to tekvica, ale cukina. Mladučká svieža, priniesol mi ju švagor zo záhradky. A že je teraz to horúce leto, dostali sme na ňu chuť, lebo nič nie je lepšie, ako chladná tekvica, osvieži a ľúbime ju všetci.

6
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1  ks
2 KL
 PL
250 ml
2 ks




Postup

  1. 1

    Na panvici speníme na drobno nakrájanú cibuľku "do zlatova", pridáme červenú papriku, zamiešame a rýchlo na ňu nasypeme klobásku nakrájanú na malé kocky. Trošku dusíme,miešame a potom ju odstavíme bokom. Ak niekto nemá rád klobásku, môže použiť aj mäkký salámu, alebo párky, alebo kabanos, alebo ... dľa výberu a chuti.

  2. 2

    Medzitým už nakrájaná tekvica mierne osolená sa varí v malom množstve vody, trochu ju poprášime mletým korením a pridáme cukor. Na množstve cukru záleží od toho, kto to má ako rád. Tekvicu zásadne varím v malom množstve vody, lebo omáčku dorábam až na konci pridaním vody a vlastne aj pridaním kyslej smotany.Cukina sa nemusí dlho variť, a tak keď je akurát, tak do nej nasypem cibuľku aj s tou orestovanou klobáskou, zamiešam a pridám kôpor. Všetko nechám variť tak akurát - aby sa klobáska dovarila v nej. Medzitým nalejem smotanu do misky, najradšej používam 2 balenia kyslej smotany, alebo 25O Dcl - smotanu veľkú, rozhabarkujem s s pridaním trochy vody a nalejem do tekvice, zamiešam. A idem dorábať dostatok omáčky. Podľa toho, ako to v hrnci vyzerá, tak do misky od smotany nalejem vodu rozhabarkujem a pridám hladkú múku - tak akurát a nalejem do hrnca a miešam dovtedy, pokým nie je tekvica vo vare. A to ani nemusím dodávať, že keď je hustejšia, pridám trošku vody, keď je riedka, tak ju zase trošku zahustím.

  3. 3

    Takto pripravenú tekvicu majú moji chlapi najradšej, lebo vonia od klobásky, aj ju na tanieri nájdu, je pekná červená a jasné, že aj chutí. Niekto ju zje len tak, kto má rád k tomu chlieb, zje chlieb. A niekedy k tomu pripravím zemiaky uvarené vo vode, ale chlieb im chutí viacej. Dnes ju jedli k obedu studenú , lebo som ju varila večer. A zásadne v týchto horúčavách ani tekvicu, ani luskovicu, či inú podobnú omajdu nezohrievajú. Vyslúžila som si pochvalu, že lepšiu zmrzlinu ešte nejedli! :)))

Diskusia k receptu

cistinka
:-) tiež mám rada v týchto teplých dňoch všetko studené...a už to aj cítim v hrdle. S tou klobásou sa mi to zdá pre nás mäsožravcov super nápad...s chlebíkom - mňam!
arasidka
Robievam to aj tak, že zvlášť urobím guláš a za naberačku dám do stredu tekvice na tanieri. Jasné, že ie je nad dobrý gulášik. A na tento nápad, dávať to dokopy som prišla raz, keď toho gulášu nebolo až tak veľa, uvarila som ho a zamiešala do tekvice. A gulášu bolo dosť :))
Teraz sa hotujem na luskovičku - tiež ju urobím obdobne. A na čo mám aj dnes chuť, tak to sú tie marhuľové guľky. Na trhu som kúpla kilo marhúľ, boli dobre zrelé, maličké, reku fajn, pochutím si. Ale čerta rohatého, boli múčne,nesladké a vôbec nebolo cítiť ani marhuľovú arómu. A tak mi môj dzedko povedal, aby som z toho uvarila lekvár. Reku, fajn, a už boli marhuľky v kastróli a na dôvažok som do kila marhúľ nasypala asi pol kila nakrájanej rebarbory. Práve lekvár dováram, je dobre hustý aj bez chemie, nechala som ho dobre vyvariť. Bude asi tak do troch menších pohárikov. Na záhrade mám tri korene rebarbory, tak ju chcem využiť , lebo teraz je jej najlepšie obdobie na konzumáciu. Už som aj sľúbila jednej,druhej,tretej kamarátke, nech je z nej osoh. Lebo aj keď mi rebarbora chutí v koláči, čoho je moc - toho je veľa.
izabella929
či podľa teba, či podľa mňa, vždy je to fajnotka.-)) ja robím bez ,klobásky, ale dám ju na ozdobu na tekvicový prívarok...
letisia
Robievam rovnako či cukinový, tekvicový, alebo zemiakový prívarok. Zajtra uvarím, už teraz sa teším.
cistinka
Ja takto robievam kelovú omáčku, tiež dám do stredu naberačku gulášika...mňam. No nič, musím vyskúšať ten tvoj recept...lebo len čítam a predstavujem si tú chuť....a to nie je ono. A budem to jesť studené, jak tvoj dzedko :-))
arasidka
čistinka, vyskúšaj, ale na teplomeri musí byť v tieni 35 st. C, ako bolo dnes u nás doma. A to sa chystám na ďalšiu, o ktorej sme tu už písali - stará dobrá "handrová omáčka" - ťuháááája! Tá sa je tiež vlažná, keď nie studená.
arasidka
cha - Sandra, že sa mi tá vôňa nedostala pod nos , hádam bola na druhej strane mesta a "nedocestovala" až ku mne.
evusik
a u nás tiež tak... všetko studené, kyselé polievky a prívarky zásadne v lete jeme studené, akosi to lepšie šmakuje :-) a to s tým gulášom je výborný nápad... pekný recept, páči sa mi :-)
sovka62
@arasidka , aj ja robím ako ty, prívarok a na vrch za žufanku duseného mäsa. Ako deti sme tomu hovorili omáčka s fľakom. Ale môžem skúsiť aj podľa tohto receptu, kto by stál pri hovädzom mäse, keď je tak teplo?
enss
Výborná je aj s volským okom, ja ju v takýchto horúčavách v pohode zjem bez mäsa. Akurát nasekaný kôpor pridávam na úplný záver, nevarím ho.
arasidka
sovka, sa hovorí " z núdze cnosť", ak nemám toľko mäska, spravím to tak, že to zamiešam do celej tekvice a chuť je výborná takisto. Niekedy naozaj stačí aj volské oko, a takisto aj v inej omáčke, to u nás nikto neodmietne. Dnes robím žemľovku, predsa len som dostala chuť na niečo sladké, spravím ju s tvarohom a použijem zavárané strúhané jablká, nech to z komory odsýpa, lebo nové jabĺčka sa už hlásia na záhrade a ak ich nič "nezničí", budem zavárať zase čerstvé.
janara
tiež jedávame vychladené a k tomu tekvicový slaný koláč :) mňam
joel
ja to varim podobne, ale my jeme za tepla a bez mäsa alebo volského oka iba samu diňanku a k tomu nové zemiačky omastené masielkom v ktorom je opražená cibuľka... no fantazia
arasidka
janara a ako robíš ten tekvicový koláč?
Joel, taká dobrá tekvička nie je nikdy zlá.
evanaaa
My sme mali tekvicu ( nie cukinu) včera a ešte aj dnes, ale dobre ohriatu. Ako vidím, skoro všetci jete teplý obed za studena, žiaľ, nám to nechutí, neviem prečo, a ani teplé nám nevadí. A to, s tým mäsom, ja ak robím omáčky, prívarky a nemám k tomu mäso na šťave, ani ju nerobím, takisto aj kel, kapustu ( paradajkovú), je to zvyk, naša mama tak varila, keď len trochu tej šťavy sa každému ušlo, ale musela byť. Nikdy sme nemali k tomu párky, vajcia apod. Síce, skúšala som tekvicu s párkom, ale moc nám to nešlo. Ćo už, je to zvyk.
evanaaa
Zabudla som - mala som v mrazničke zvyšok hovädzieho duseného, tak preto ma napadlo spraviť k nemu ten prívarok z tekvice.
bambulka51
Ďakujem za inšpiráciu,dnes varím tekvicu so zemiakovou prílohou...zemiačky na pare,chutnajú lepšie...
ilusa
arasidka,robila som presne podla tvojho receptu a bolo to veeeelmi dobre.Ja som si k tomu uvarila zemiaky v supke a nakrajala este do taniera ako prilohu,lebo ja zemiaky mozem so vsetkym.Vcera som to zjedla sama a dnes varim druhy krat,uvidim co povedia ostatni clenovia rodiny.
arasidka
ilusa, to ma teší, my sme ju mali minulý týždeň a už som zozbierala tohtoročnú úrodu tekvíc, mám v mrazničke ale desať balíkov a tri uložené v skrini, treba ich uvariť, alebo zamraziť.
ilusa
dnes som doniesla prve mladucke cukety a rozhodovala som co od radosti najprv a vyhral zase Tvoj privarok a tak si kazdy rok na Teba spomeniem a dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia