Taliansky biely chlebík fotorecept

tkatka - fotkatkatka, 3. apríla 2014
Taliansky biely chlebík (fotorecept)
Foto: tkatka

Vyskúšala som upiecť chlieb, lebo v poslednom čase moji známi tiež začali s pečením chleba. Tak si v duchu hovorím, keď to im ide Zobraziť celý popisVyskúšala som upiecť chlieb, lebo v poslednom čase moji známi tiež začali s pečením chleba. Tak si v duchu hovorím, keď to im ide vyskúšam aj ja. A čuduj sa svetu taký chutný chlieb som upiekla, že sme ho štyria na posedenie zjedli :))) Tak sa podelím aj s vami o recept :)))

70 minút
na 200 °C

Suroviny

Kvások:
1,5 čl.
31 g
120 ml
Na cesto:
650 g
150 g
2 čl.
1,5 PL
450 ml
Na potretie:
podľa potreby

Postup

  1. 1

    Z droždia, cukru a teplej vody si urobíme kvások. Do rýchlokysky (alebo misy) si dáme múku, krupicu, soľ a zamiešame.

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď kvások vykysne prilejeme na múku a pridáme olej...

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť ( mne cesto vykyslo za 15 minút). Po vykysnutí cesto ešte raz prehnietime a uzavrieme misku necháme ešte kysnúť ( mne to teraz trvalo 8 minút).

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po opakovanom vykysnutí cesto preložíme na podložku a urobíme z neho bochník, cesto posypeme múkou...

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... a prikryjeme ešte miskou (necháme ešte kysnúť 5 - 10 minút). Zapneme rúru na 200 °C aby sa nám vyhriala.

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto krásne vykyslo :)))

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto ďalej spracujeme, tak že ho obrátime (tá strana ktorá bola na podložke bude hore)...

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...rukou postláčame cesto...

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...vrchnú časť zahneme (viď fotka)...

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...spodný tiež zahneme a vytvarujeme takýto krásny bochník.

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto preložíme na plech (vyložila som papierom na pečenie a ešte som posypala múkou ).

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do cesta urobíme zárezy 0,5 cm a dobre potrieme vodou. Pečieme pri 200 °C za 70 minút. Pred pečením do rúry dám nádobu vodou (600 ml), aby v rúre bola zabezpečená para.

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po vybratí z rúry chlieb preložíme na mriežku a dobre potrieme vodou. Chlieb sa nám krásne upiekol, zakryjeme čistou utierkou.

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Nakrájame a podávame :))) Prajem dobrú chuť :))) Chlebík som odmerala a vážil 1306 gramov. :)))

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

safran
chlebových receptov nikdy nie je dosť, ale ešte navyše sa mi páči, že si nezabudla hotový chlebík zvážiť, aby sme vedeli, super! ďakujem
kukulienka71
Máš ho prekrásny,netreba naň dlho čakať,také mám rada,určite onedlho skúsim,si veľmi šikovná a tiež sa mi páči tvoj opis,veľmi zrozumiteľne podané,5*,KK
tkatka
Ďakujem veľmi pekne za milé komentáre :)))
babkamt
Nádherný chlieb si upiekla . Je vidieť , že je robený s láskou. Ukladám do kk. 5*
Recept je zrozumiteľne spracovaný :-)
slavka11
s detskou krupicou som este neskusala takze az miniem ten co mam teraz upeceny skusim podla tvojho rcp.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Pripajam sa k obdivovateľom tvojho diela,veľmi pekne spracovaný postup a vydarený chlieb..1*
yogicek
Milá@tkatka
Máš moju poklonu. Svete nečuduj sa, chlebík je naozaj chutný. Doporučujem aj ostaným upiecť. Pekný deň Ti prajem.






tkatka
Ďakujem veľmi pekne všetkým za milé komentáre :)))
@yogicek krásny chlebík si upiekla :))) no a nevravela som že je chutný :)))
mariamka
krasny je a laka ma vyskusat, tak spravne najezeny vo foto c. 13 :)) zaujala ma ta krupica, to som este nepocula :)
yogicek
@tkatka
Milá moja, ja sa z múkou moc nekamarátim, ale keď už som sa do nej pustil, tak dúfam, že zo mňa neurobí ženu. Ja so muž.:):):) Ďakujem za pochvalu.
astheart
Zdá se mi tam hodně vody vzhledem k množství mouky, ale teď mě napadlo, že ta krupice asi hodně nasaje... Moc krásný chlebík! :)
kukulienka71
@tkatka ,dnes večer som ho piekla,aby sme mali ráno čerstvý domáci,už som navydržala vyčkať,kým vychladne,okrojila som si pätku.Je vynikajúci,vďaka za recept:-)

tkatka
Ďakujem všetkým za milé komentáre :)))
@kukulienka71 krásne sa ti vydaril :))) niet za čo, som rada že chutila :)))
evelyna
Chlebík sa pečie,som zvedavá,aký bude,ale mám ho nejaký dlhší,asi som ho moc roztlačila a skrútila,nevadí.
evelyna
No už je aj okoštovaný,ešte je teplý,kôrka chrumkavá,váži 1300gr.Takže sa bude piecť častejšie,aj keď som myslele že pri rýchokyske bude taký ubitejší.1******
evelyna
Dnes som zas piekla chlebík,škoda že neviem dať fotku sem,budú prázdniny zas si upečieme s vnučkou chlebík,bude mať radosť,ďakujem za fajný recept.Už je pol preč a to sme 3!!!
evelyna
Na velkonočné sviatky sa varil aj guláš a s týmto chlebíkom bol výborný,len ja pahltná som skrojok jedla celkom teplý a sviatky boli s bo-ľavým žalúdkom,stálo to zato:::-DDD
marcelle
@tkatka , dnes som piekla tento chlebík. Časť hladkej múky som
nahradila ražnou, inak všetko podľa receptu. Je výborný, ďakujem za recept.