Taliansky biely chlebík fotorecept

tkatka - fotkatkatka, 3. apríla 2014
Taliansky biely chlebík (fotorecept)
Foto: tkatka

Vyskúšala som upiecť chlieb, lebo v poslednom čase moji známi tiež začali s pečením chleba. Tak si v duchu hovorím, keď to im ide vyskúšam aj ja. A čuduj sa svetu taký chutný chlieb som upiekla, že sme ho štyria na posedenie zjedli :))) Tak sa podelím aj s vami o recept :)))

70 minút
na 200 °C

Suroviny

Kvások:
1,5 čl.
31 g
120 ml
Na cesto:
650 g
150 g
2 čl.
1,5 PL
450 ml
Na potretie:
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z droždia, cukru a teplej vody si urobíme kvások. Do rýchlokysky (alebo misy) si dáme múku, krupicu, soľ a zamiešame.

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď kvások vykysne prilejeme na múku a pridáme olej...

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť ( mne cesto vykyslo za 15 minút). Po vykysnutí cesto ešte raz prehnietime a uzavrieme misku necháme ešte kysnúť ( mne to teraz trvalo 8 minút).

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po opakovanom vykysnutí cesto preložíme na podložku a urobíme z neho bochník, cesto posypeme múkou...

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... a prikryjeme ešte miskou (necháme ešte kysnúť 5 - 10 minút). Zapneme rúru na 200 °C aby sa nám vyhriala.

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto krásne vykyslo :)))

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto ďalej spracujeme, tak že ho obrátime (tá strana ktorá bola na podložke bude hore)...

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...rukou postláčame cesto...

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...vrchnú časť zahneme (viď fotka)...

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...spodný tiež zahneme a vytvarujeme takýto krásny bochník.

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto preložíme na plech (vyložila som papierom na pečenie a ešte som posypala múkou ).

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do cesta urobíme zárezy 0,5 cm a dobre potrieme vodou. Pečieme pri 200 °C za 70 minút. Pred pečením do rúry dám nádobu vodou (600 ml), aby v rúre bola zabezpečená para.

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po vybratí z rúry chlieb preložíme na mriežku a dobre potrieme vodou. Chlieb sa nám krásne upiekol, zakryjeme čistou utierkou.

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Nakrájame a podávame :))) Prajem dobrú chuť :))) Chlebík som odmerala a vážil 1306 gramov. :)))

    Taliansky biely chlebík (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
chlebových receptov nikdy nie je dosť, ale ešte navyše sa mi páči, že si nezabudla hotový chlebík zvážiť, aby sme vedeli, super! ďakujem
No už je aj okoštovaný,ešte je teplý,kôrka chrumkavá,váži 1300gr.Takže sa bude piecť častejšie,aj keď som myslele že pri rýchokyske bude taký ubitejší.1******
Dnes som zas piekla chlebík,škoda že neviem dať fotku sem,budú prázdniny zas si upečieme s vnučkou chlebík,bude mať radosť,ďakujem za fajný recept.Už je pol preč a to sme 3!!!
Na velkonočné sviatky sa varil aj guláš a s týmto chlebíkom bol výborný,len ja pahltná som skrojok jedla celkom teplý a sviatky boli s bo-ľavým žalúdkom,stálo to zato:::-DDD

Pridaj komentár k receptu: