Taliansky biely chlebík (fotorecept)

Autor receptu: tkatka

Vyskúšala som upiecť chlieb, lebo v poslednom čase moji známi tiež začali s pečením chleba. Tak si v duchu hovorím, keď to im ide vyskúšam aj ja. A čuduj sa svetu taký chutný chlieb som upiekla, že sme ho štyria na posedenie zjedli :))) Tak sa podelím aj s vami o recept :)))

70 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z droždia, cukru a teplej vody si urobíme kvások. Do rýchlokysky (alebo misy) si dáme múku, krupicu, soľ a zamiešame.
  2. Keď kvások vykysne prilejeme na múku a pridáme olej...
  3. Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť ( mne cesto vykyslo za 15 minút). Po vykysnutí cesto ešte raz prehnietime a uzavrieme misku necháme ešte kysnúť ( mne to teraz trvalo 8 minút).
  4. Po opakovanom vykysnutí cesto preložíme na podložku a urobíme z neho bochník, cesto posypeme múkou...
  5. ... a prikryjeme ešte miskou (necháme ešte kysnúť 5 - 10 minút). Zapneme rúru na 200 °C aby sa nám vyhriala.
  6. Cesto krásne vykyslo :)))
  7. Cesto ďalej spracujeme, tak že ho obrátime (tá strana ktorá bola na podložke bude hore)...
  8. ...rukou postláčame cesto...
  9. ...vrchnú časť zahneme (viď fotka)...
  10. ...spodný tiež zahneme a vytvarujeme takýto krásny bochník.
  11. Cesto preložíme na plech (vyložila som papierom na pečenie a ešte som posypala múkou ).
  12. Do cesta urobíme zárezy 0,5 cm a dobre potrieme vodou. Pečieme pri 200 °C za 70 minút. Pred pečením do rúry dám nádobu vodou (600 ml), aby v rúre bola zabezpečená para.
  13. Po vybratí z rúry chlieb preložíme na mriežku a dobre potrieme vodou. Chlieb sa nám krásne upiekol, zakryjeme čistou utierkou.
  14. Nakrájame a podávame :))) Prajem dobrú chuť :))) Chlebík som odmerala a vážil 1306 gramov. :)))