Foto: marienka44
Pri listovaní starých časopisov som našla tento recept vo vlaňajšej silvestrovskej Báječnej Žene. Recept je všeobecne známy jednoduchým pomerom surovín. Dnes som ho upiekla Zobraziť celý popisPri listovaní starých časopisov som našla tento recept vo vlaňajšej silvestrovskej Báječnej Žene. Recept je všeobecne známy jednoduchým pomerom surovín. Dnes som ho upiekla k zajtrajšej oslave Silvestra 2013.
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
150 g |
|
150 g |
|
150 g (margarín) |
|
1 ks |
|
štipka bez fosfátov (vínny kameň) |
|
podľa chuti |
|
1 ks na potretie |
|
Na posypanie: | |
|
|
a pod. |
|
Postup
-
1
Zmäknuté maslo alebo palmarín, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom s vínnym kameňom, na jemno postrúhaný syr (oštiepok), žĺtok a soľ spracujeme na hladké cesto. Odložíme ho na 30 minút do chladničky.
- 2
Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme nie veľmi na tenko, asi na 1,5 cm vysoko. Vykrojíme rôzne tvary a poukladáme na plech vyložený s pečiacim papierom. Tvary sa pečením zmenšia do šírky a narastú do výšky. Pred pečením sa doporučuje celý plech dať ešte do chladu.
- 3
Tesne pred pečením povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rôznymi semiačkami, posolíme. V mojom prípade sú to arašidové oriešky v strede a okolo sezam. Upečieme vo vyhriatej rúre na 180-200 °C do ružova.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@Violetacamorova , nie sú to pagáčiky, skôr také slané keksíky. :-)
Všetkým prajem hlavne veľa zdravia v novom roku, aby sa Vám všetko vydarilo podľa Vašich predstáv, s úsmevom privítajme nastávajúci nový rok !
Kypriaci prášok s vínnym kameňom + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Mladý lekárnik Dr. August Oetker začal písať príbeh kypriaceho prášku pred viac ako 100 rokmi.
Nepocítala som keksíky na kusy, ale ich bolo asi 1,5 plechu z danej dávky.
Nerozumiem tvojej poznámke. :-) Veď ja dávam dosť pravidelne recepty.