Syrové pečivo

Autor receptu: marienka44

Pri listovaní starých časopisov som našla tento recept vo vlaňajšej silvestrovskej Báječnej Žene. Recept je všeobecne známy jednoduchým pomerom surovín. Dnes som ho upiekla k zajtrajšej oslave Silvestra 2013.

30 minút
príprava
10 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmäknuté maslo alebo palmarín, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom s vínnym kameňom, na jemno postrúhaný syr (oštiepok), žĺtok a soľ spracujeme na hladké cesto. Odložíme ho na 30 minút do chladničky.
  2. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme nie veľmi na tenko, asi na 1,5 cm vysoko. Vykrojíme rôzne tvary a poukladáme na plech vyložený s pečiacim papierom. Tvary sa pečením zmenšia do šírky a narastú do výšky. Pred pečením sa doporučuje celý plech dať ešte do chladu.
  3. Tesne pred pečením povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rôznymi semiačkami, posolíme. V mojom prípade sú to arašidové oriešky v strede a okolo sezam. Upečieme vo vyhriatej rúre na 180-200 °C do ružova.