Syrové fondue (fotorecept)

Autor receptu: andys

Prišli chladnejšie dni, tak som oprášila náš minuloročný objav - fondue. Tentokrát na slano - syrové.

6-8
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Príprava dobrého fondue spočíva v tom, že ho varíme pomalšie a dlho (zistili sme z vlastnej skúsenosti). Takže na úvod si všetky syry nastrúhame na hrubom strúhadle. Ja som použila raclette, ementaller a goudu, môžete požiť rôzne tvrdé syry, napr. gruyère, comté, vyzretú goudu ale aj náš eidam - ale aspoň tri druhy.
  2. Fondue si pripravíme na sporáku a až pri podávaní ju preložíme na horák. Do nádoby na fondue vlejeme biely alkohol (ja som použila calvados) a vytrieme ju prelisovaným cesnakom.
  3. Prilejeme víno (nie celé množstvo - asi 350 ml) a necháme ho zovrieť.
  4. Postupne pomaly pridávame nastrúhaný syr tak, aby sa pekne roztopil. Miešame, aby vznikla masa, ktorej my hovoríme "puding".
  5. Pomaly varíme, kým sa syr úplne neroztopí.
  6. Ak masa nie je hladká (vyzerá ako "zrazená"), fondue zahustíme zlatým klasom rozmiešaným v zvyšnom víne a necháme prevrieť. Hotové fondue prenesieme na stôl na pripravený horák.
  7. Podávame s pečivom, nakrájaným na kocky. Môže byť aj jemne upečené v rúre. Najlepšie chutí s bielym vínom (ak ostalo ;)) a ja osobne mám najradšej pripálené zvyšky syra na dne hrnca. Dobrú chuť :)