Syrová hrudka s bylinkami fotorecept

Milan Poloha
šéfkuchár hotela Crocus na Štrbskom Plese, 23. apríla 2011
Syrová hrudka s bylinkami (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

1 l
10 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme soľ, nové korenie, celé čierne korenie a vajíčka. Celú zmes varíme na miernom ohni za stáleho miešania, kým zmes nezačne hustnúť a vytvárať hrudky.

  2. 2

    Do hrudkovej zmesi pridáme najemno nasekané bylinky, premiešame a vylejeme do vopred nachystanej gázy, ktorú sme opláchli v studenej vode.

  3. 3

    Necháme odkvapkať a vychladnúť. Po odkvapkaní vyberieme z gázy. Hrudku podávame nakrájanú na plátky, podľa potreby ju môžeme dosoliť.

Diskusia k receptu

evetik
už sme ju skoro celu zjedli. Neviem či nebudem robiť dalšiu.Dala som do nej pažitku tiež dobre.
pucyka
vyzerá to jednoducho,moja testinká tiež robí syr,ale používa aj syridlo,musím jej posunúť tento recepta musíme vyskúšať
petrasnv
Ja to robím zas nasladko. Dám do mlieka štipku soli a cukor podľa toho aké sladké to chcem. Ja osobne to zbožňujem.
luda4
Už ju mám vchladničke,recept mám od mojej mamky. Krásné veĺkonočné sviatky a pekne si ich užite.
kata50
Originál vaječná hrudka - syrek, robená na východnom Slovensku je naozaj podľa receptu , čo uviedla @bejaja . Gazdiná sa vždy pýšila tým, že hrudku má krásnu, svetlú, bez akýchkoľvek škvŕn. Tie vznikajú keď sa hrudka málo a nedôkladne mieša - keď prihorí. Jednoducho ako praženica, a potom sa odlepia tmavšie škvrny, ktoré potom vidno v hrudke v reze. Preto sa ani nedávali žiadne koreniny a vňate. No ale receptúry sa menia a dnešné veľkonočné hrudky sú patrične ochutené - a výborné.
vcelka
Určite je viac fotogenická - s niečím. Autor je východniar a navyše profesionál, tak tomu to hádam odpustíte... :-))
ursula4
túto hrudku som robila na Veľkú noc a mala veľký-preveľký úspech.Keď som ju dala ochutnať susede na chalupe,hneď sme išli variť aj pre ňu.Ako bylinky sme použili sušené bylinky z Lidla.
modrykamen
Robím niečo podobné, ale z dvoch litrov mlieka a dvadsiatich vajec. Na Veľkú noc sa hrudka zje ako prvá a kupenské syry ostanú v hanbe.
turistka
V piatok urobím podľa receptu, ale že to bude 1x, urobím z polovičnej dávky a ak nepokazím, tak budú poriešené raňajky i do budúcnosti . Recept sa mi páči, už je v KK.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia