Syr Halloumi, paradajky a citróny na grile

jarco - fotkajarco, 10. januára 2011
Syr Halloumi, paradajky a citróny na grile
Foto: jarco

Toto si ani nezaslúži názov recept, je to len taká inšpirácia na ľahký obed alebo večeru. Nafotil som celkom obstojne, iba preto pridávam :-) Zobraziť celý popisToto si ani nezaslúži názov recept, je to len taká inšpirácia na ľahký obed alebo večeru. Nafotil som celkom obstojne, iba preto pridávam :-) Cyperský syr Halloumi, ktorý sa pri grilovaní nerozteká (pozri aj staršiu diskusiu) sa ťažko dá niečím iným nahradiť, ale ak ho uvidíte, kúpte, ugrilujte a vychutnajte... Nebudete banovať.

3
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

450 g
1 ks
3 ks
1 ks
1 ks
3 ks
30 g




Postup

  1. 1

    Syr som nakrájal na plátky hrubé cca 1 cm, potrel olivovým olejom a hodil na grilovaciu panvicu. Stačí im pár minút z každej strany, kým sa neurobia pekné hnedé prúžky. Na Halloumi som náhodou natrafil v jednom bratislavskom supermarkete s francúzsky znejúcim názvom, cca 300-gramový bochník stál niečo cez 4 €. Bolo na ňom napísané "non-animal", čiže soudruzi z Kypru zrejme prišli na spôsob, ako nahradiť živočíšne syridlo nejakou chémiou a ulahodiť tak ortodoxným vegetariánom :-(

  2. 2

    Mäsité paradajky som rozkrojil na polovice, zrezal konce, plochu rezov potrel olejom a dal grilovať. Keď sa jedna strana paradajok opiekla, obrátil som ich a ešte za horúca som vrchnú stranu posypal strúhaným ovčím syrom Pecorino.

    Syr Halloumi, paradajky a citróny na grile - obrázok 2
  3. 3

    Na nejakom americkom webe som čítal, že aká pochúťka sú vraj grilované citróny. Tak som jeden dobre umyl a ošúchal drsnou špongiou, narezal na hrubé krúžky, potrel olejom a dal grilovať. No neviem, americké citróny sú možno iné, tento slovenský bol horký jak sviňa, grilovaný-negrilovaný :-) Ale vôňu a arómu trochu urobil.

  4. 4

    Posypal som sušenými stredomorskými bylinkami (čerstvé som nemal) a podával so zeleným šalátom (dresing z francúzskej horčice, citrónu, oleja a soli) a opečeným celozrnným pita chlebom. Fajne bolo!

    Syr Halloumi, paradajky a citróny na grile - obrázok 4

Diskusia k receptu

alexdidi
Tak to Ti verím, že je to pochúťka...takéto mlsanie mám rada...ten syr som ešte nejedla...ak naň naďabím, vyskúšam...
sjuz
mňam, takúto večeru by som si dala:), vyzerá to úplne super. Ja by som si ešte naliala pohár nejakého prívlastkového neskorého zberu 2009 - samozrejme slovenského... :)
lucylee
nikdy som ho neskúšala, vyzerá zaujímavo, krásna prezentácia, kde si ho kúpil jarco?
evusik
že bol fajne tomu verím, už sa len nechať inšpirovať :-)
janger
Krasna fotka! Mas novy fotak :-)? A pekny recept!
bozulka
Vyzerá to krásne a s tou ponukou od @sjuz , by som to brala aj ja.Ten syr nepoznám,musím pozerať.
jarco
Foťák je starý, len sa náhodou zadarilo :-)

@lucylee : čítaj a nájdeš
lucylee
@jarco vidíš, stalo sa mi to isté, čo pri tvojom recepte Šalát s bulgurom, riasou Wakame a grilovanou zeleninou :-)
babidka
Pekna inspiracia :-) Ja ten syr hladam uz od leta...ako keby sa predo mnou skryval :-)
honestka
@Jarco , skus si kruzky citronu dat pred grilovanim do medovej vody (uvar troska hustejsi syrup) a mali by byt jedle. grilovane jedla su mnamky.
tinca
@jarco krásne a dobré ako vždy. Ja som tento syr jedla na Cypre a tiež grilovaný, aj čerstvý, je dobrý, ale tu som nemala naň šťastie, možno je pod iným názvom, potom som to vzdala
zuzik01
Ja vzdy ked cestujem domov, kupim aspon 2 kg, aby si mali rodicia v lete co grilovat. Len by som dodala, ze syr nepotrebujes nicim pred grilovanim potierat, ani olivovym olejom :-) a este by som ho podavala s tzatziki :-)
winterfell
Halloumi majú skoro v každom rakúskom supermarkete, napr. v Hainburgu, Bruck an der leitha... Dokonca viacero druhov.
yasmine1115
neviem,ci na slovensku hallumi dostat. . .a este by sa k tomu hodili tzatziki alebo taramosalata. . .aspon my to tak jedavame




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia