Syr Halloumi, paradajky a citróny na grile

jarco - fotkajarco, 10. januára 2011
Syr Halloumi, paradajky a citróny na grile
Foto: jarco

Toto si ani nezaslúži názov recept, je to len taká inšpirácia na ľahký obed alebo večeru. Nafotil som celkom obstojne, iba preto pridávam :-) Cyperský syr Halloumi, ktorý sa pri grilovaní nerozteká (pozri aj staršiu diskusiu) sa ťažko dá niečím iným nahradiť, ale ak ho uvidíte, kúpte, ugrilujte a vychutnajte... Nebudete banovať.

3
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

450 g
1 ks
3 ks
1 ks
1 ks
3 ks
30 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Syr som nakrájal na plátky hrubé cca 1 cm, potrel olivovým olejom a hodil na grilovaciu panvicu. Stačí im pár minút z každej strany, kým sa neurobia pekné hnedé prúžky. Na Halloumi som náhodou natrafil v jednom bratislavskom supermarkete s francúzsky znejúcim názvom, cca 300-gramový bochník stál niečo cez 4 €. Bolo na ňom napísané "non-animal", čiže soudruzi z Kypru zrejme prišli na spôsob, ako nahradiť živočíšne syridlo nejakou chémiou a ulahodiť tak ortodoxným vegetariánom :-(

  2. 2

    Mäsité paradajky som rozkrojil na polovice, zrezal konce, plochu rezov potrel olejom a dal grilovať. Keď sa jedna strana paradajok opiekla, obrátil som ich a ešte za horúca som vrchnú stranu posypal strúhaným ovčím syrom Pecorino.

    Syr Halloumi, paradajky a citróny na grile - obrázok 2
  3. 3

    Na nejakom americkom webe som čítal, že aká pochúťka sú vraj grilované citróny. Tak som jeden dobre umyl a ošúchal drsnou špongiou, narezal na hrubé krúžky, potrel olejom a dal grilovať. No neviem, americké citróny sú možno iné, tento slovenský bol horký jak sviňa, grilovaný-negrilovaný :-) Ale vôňu a arómu trochu urobil.

  4. 4

    Posypal som sušenými stredomorskými bylinkami (čerstvé som nemal) a podával so zeleným šalátom (dresing z francúzskej horčice, citrónu, oleja a soli) a opečeným celozrnným pita chlebom. Fajne bolo!

    Syr Halloumi, paradajky a citróny na grile - obrázok 4

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
mňam, takúto večeru by som si dala:), vyzerá to úplne super. Ja by som si ešte naliala pohár nejakého prívlastkového neskorého zberu 2009 - samozrejme slovenského... :)
@jarco krásne a dobré ako vždy. Ja som tento syr jedla na Cypre a tiež grilovaný, aj čerstvý, je dobrý, ale tu som nemala naň šťastie, možno je pod iným názvom, potom som to vzdala
Ja vzdy ked cestujem domov, kupim aspon 2 kg, aby si mali rodicia v lete co grilovat. Len by som dodala, ze syr nepotrebujes nicim pred grilovanim potierat, ani olivovym olejom :-) a este by som ho podavala s tzatziki :-)

Pridaj komentár k receptu: