Sypaný koláč s jabĺčkami fotorecept

deftera - fotkadeftera, 21. októbra 2014
Sypaný koláč s jabĺčkami (fotorecept)
Foto: deftera

Veľmi chutný a rýchly recept na sypaný koláč ku kávičke :)

8
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 150 °C

Suroviny

2 hrnčeky
1 hrnček
4 - 5 ks
150 g
5 g




Postup

  1. 1

    Múku s cukrom spolu zmiešame. (Použijeme väčší hrnček ako odmerku)

    Sypaný koláč s jabĺčkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nahrubo si nastrúhame jablká. (cca 4-5 kusov) Ja som použila Braeburn, lebo je to chutné, sladké jablko.

    Sypaný koláč s jabĺčkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Primiešame škoricu, ak máme kyslejšie jabĺčka, môžeme trošku zasypať práškovým cukrom.

    Sypaný koláč s jabĺčkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zapekaciu misu alebo vyšší plech si vymažeme maslom a nasypeme polovicu múky zmiešanej s kryštálovým cukrom.

    Sypaný koláč s jabĺčkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Navrstvíme jablká a zasypeme zvyšnou múkou.

    Sypaný koláč s jabĺčkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na vrch ukladáme maslo, nakrájené na plátky tak, aby bol ním koláč celý pokrytý.

    Sypaný koláč s jabĺčkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme vo vyhriatej trúbe na 150 °C približne 45 minút.

    Sypaný koláč s jabĺčkami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mijaita
Prave jsem ho delala v patek. Recept jeste z doby, kdy ani nebyl internet a take jich je tady dost. Kolac je vyborny, dama horizinky mame je radi a vedle velikou misu uslehane slehacky.
frezia
Vyborny kolac, robievam ho uz roky, tiez davam hrozienka.
jozka2
vyzera bozsky.Mam taku jednu skusenosy a stale sa na tom smejem ,ked som zacala piect prvy bezlepkovy kolac,bla som z toho tak sokovana,ze som vobec nepridala maslo.Sypany kolac nasypala muku,cukor ,jablka,muku Cukor.Po upeceni pozeram preco muka na vrchu az potom ma napadlo ako som zpanikovala.
mariamka
naozaj vdacny stavnaty kolac, robila som ho pred mesiacom do prace,, len robim z vacsej davky, vyjdu mi tri poschodia, a maslo davam roztopene, jablcok treba vela a stavnate, najlepsi, ked trochu postoji :)
deftera
Deti ho dnes zjedli doslova na posedenie .. ešte teplý aj s tou mätou a myslím, že sa potom piekol ešte v troch domácnostiach.. najbližšie ho skúsim spraviť s tvarohom a čerešňami :)
beatacsontosova
ja som robievala takýto s tvarohovou plnkou, moja mamka ho mala uložený ako Koláč lenivej gazdinky :-) s jablkami som ešte neskúšala, no musí to byť dobrotka :D
alex37
aj ja ho poznám s tvarohom aj s jablkami môže byť výborný :-)
evanaaa
Už som čítala veľa receptov na tento koláč ( aj tu), ale ešte som neskúšala, chcela by som vedieť, či môžem použiť aj inú, než bielu múku - špaldovú, či inú celozrnnú? Máte skúsenosť niekto?
mijaita
@evanaaa proc bys nemohla? Figl tohoto receptu je v tom, ze jablka pusti stavu a shora je smes zalita skoro celym maslem. Ja ho rozpustim a pak polevam. Ta necela kostka masla je na 250 gr mouky (muj recept je vahovy narozdil od uvedeneho)
evanaaa
Dík, @mijaita , len som včera koláč spomínala známej a tá povedala, že ho už chutnala a jej chutil ako piliny, neviem, možno bol suchý, tiež si neviem jeho chuť predstaviť. Lenže ja by som nielen múku zmenila, ale by som musela cukor za sladidlo, tak neviem.......
mijaita
@evanaaa jestli ti jeste nekdo neporadi, tak neni problem to vyzkouset v malem mnozstvi. Treba i jen tretinovem. Se sladidlem a jinou moukou. Tu mouku nepoji cukr, ale stava a maslo. A jako piliny to rozhodne nechutna!! Bud mela malo jablek nebo masla, nebo obojiho. No a kdyby ti to nechutnalo, zapracujes to nejakeho jineho testa. Zadne ztraty nebudou! A kdo se boji, nesmi do lesa, znas to :-)
marta5
@delfera - robila som ho minuly týždeň,bol dobrý a šťavnatý,mala som veľa jablk,čo opadali aj masla som dala dosť.Voňavý a rychlý.so šľahačkou chuti perfektne-treba len vyskúšať.Hlavne ta vôňa škorice a jablk.
deftera
No neviem ako u pani, ktorá ho robila a chutil ako piliny, ale u nás naozaj sa po ňom naozaj zapráši.. Hlavne netreba šetriť jablkami, ani maslom :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia