Sviečkovicová pyramída s jablkovým čatní

Tibor Samaranský
šéfkuchár reštaurácie Vinum Galéria Bozen v Pezinku, 14. apríla 2013
Sviečkovicová pyramída s jablkovým čatní
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
45 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g
2 PL
100 g
100 g
100 g
25 g
50 ml likérové portské víno
120 g
50 ml
150 ml




Postup

  1. 1

    Na panvici speníme med, vložíme doň všetko ovocie aj so zázvorom, nakrájané na malé kocky, pridáme jednu hviezdičku badiánu a ružové korenie. Všetko spolu premiešame a zalejeme portským vínom. Na miernom ohni všetko povaríme, aby ovocie zmäklo a odparila sa prebytočná voda. Ovocie by malo byť vláčne, ale nemalo by plávať vo vlastnej šťave.

  2. 2

    Sviečkovú nakrájame na plátky a osolíme. Vložíme do zapekacej misy striedavo s ovocím (3 vrstvy mäsa a 2 vrstvy ovocia). Takto pripravené dáme do rúry predhriatej asi na 180 °C a zapekáme približne 10 minút.

  3. 3

    Encián nastrúhame a zalejeme smotanou na varenie. Za stáleho miešania necháme rozpustiť. Vzniknutú omáčku prepasírujeme cez sitko, aby v nej neboli hrudky. Nakoniec prilejeme orechový likér, pridáme štipku ružového korenia a podľa potreby aj soľ. Chvíľku povaríme a podávame s varenými zemiakmi s maslom a pažítkou.

Diskusia k receptu

ankabanka
tieto recepty profesionalov len tak spievaju krasou a dobrotou. Mohli by ste ich prikladat castejsie prosim?
Atesi ma, ze si ich budem moct aj objednat
boruska
je to super a ani nie narocne na domacu pripravu, len ten alkohol mi chyba doma
boruska
je to super a ani nie narocne na domacu pripravu, len ten alkohol mi chyba doma