Sviečková na smotane

stefani - bez fotkystefani, 14. februára 2010

Toto je veľmi starý ale myslím, že osvedčený recept.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Všetkú zeleninu očistenú,bobkový list,čierne korenie,sol dáme variť.Medzi tým si si sviečkovú prešpikujeme slaninkou po dľžke mäsových vlákien a zalejeme zeleninovým vývarom studeným,pridáme za lyžicu octu a necháme to aspoň dva dni odležať.Potom to dáme piecť ako to je do rúry na vrch dáme troška masti alebo oleja.Medzitým zeleninu bez bobkového listu pomixujeme a dáme zovrieť a pridáme tam smotanu do ktorej sme rozmiešali trocha horčice a hl.múku.Keď je omáčka hotová pridáme tam mäso nakrájané na plátky.Napokon upálime za lyžicu cukru na karamel a pridáme do omáčky.Podávame s knedlou.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
dry
dry
Doporučujem pridať plátok citrónu a dochutiť citrónovou šťavou.
merihe
Citronovou šťavou aj ja dochucujem omáčku,ale nemáme radi v omáčke vôňu slaniny tak maso prešpikujem mrkvou,vypadá to pekne na tanieri a maso nedávam nakrájané do omáčky,ale to polejem tou rozmixovanou zeleninkou zriedenou vývarom a na miesto kyslej smotany používam šlahačkovú smotanu.
stefani
Citronom dochutiť to určite,zabudla som na to ale každy si recept môže prispôsobiť podľa svojej chuti a tiež aj vylepšiť.Rada sa ja poučím.
bozulka
Voľakedy som držievala redukčné diety a keď som chcela urobiť sviečkovú tak som dala cibuľku,zeleninu,koreniny,citron.kôru.Zeleninu som rozmixovala ,dochutila,citr,šťavou a bola bez múky aj bez smotany a verte bola výborná.Až na to porušenie diety 2 ks knedle.
stefani
Ja som voľakedy robievala viac aj sviečkovú aj vôbec hovädzie mäso ale vtedy stálo okolo 30 korún/tí skôr narodení si to asi pamätaju/ teraz hovädzie stojí dosť veľa a smotany a podobné by som veľmi nemala ale aj tak to vždy nedodržujem.Nuž čo už.
ches
SVIECKOVU NA SMOTANE, TO JE NASE JEDLO A KTOMU KNEDLA A ZABUDLI SME NA LINIU,.VSAK TO NEMAME KAZDY DEN.DOKIAL NENI HRNIEC PRAZDNY TAK SA JE.
STALE JU VYLEPSUJEM A UZ AJ DCERA SA JU NAUCILA VARIT.
stefani12
Ja sa chystám tiež urobiť sviečkovú.Voľakedy to bolo aj moje obľúbené jedlo ale teraz som akosi na túto dobrotu pozabudla.Teraz mám toľko nových receptov,že by som potrebovala ešte jeden život,aby som to všetko stihla.Teraz po sviatkoch by sa mi patrilo radšej držať dietu,ale čo už žijeme len raz.
evanaaa
Stefani, mäso sa špikuje naprieč vláknam a nie po vlákne, ale na svičkovú na smotane ani nie, to skôr na hovädzie nadivo, vtedy sa necháva aj pár dní pácovať a dávajú sa borievky a iné koreniny, kým obyč. sviečka na smotane sa robí v jeden deň. Mäso sa môže povariť so zeleninou alebo sa spolu s ňou pečie v trúbe ....a ďalej sa pokračuje ako píšeš. Ale je to vec vkusu a chuti.
stefani11
Každý podľa svojho vkusu a chuti si to môže aj vylepšovať.Pekný deň prajem.
evanaaa
Máš pravdu, stefani11 , práve preto som to tak napísala, až na to, že vec vkusu je iný variant toho receptu, ale to špikovanie nie je vec vkusu, ale pravidlo, tak isté ako že sa mäso nekrája pozdľž vlákien ale priečne. Prepáč, ak sa ti zdá odvážnbe, že som sa ešte raz ozvala.
stefani11
Milá evanaaa.Vôbec sa mi to nezdá odvážne.Človek sa učí celý život.Ďakujem za radu.To je v poriadku.