Sviatočná chala
Štefan Gyurász
šéfkuchár reštaurácie Hrad v Bratislave, 6. marca 2011
šéfkuchár reštaurácie Hrad v Bratislave, 6. marca 2011

Foto: Pravda - Ivan Majerský
Postup
-
1
Droždie jemne rozotrieme s trochou cukru a rozmiešame vo vlažnej vode. Necháme asi päť minút na teplom mieste, aby kvások nakysol. Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme cukor, olej, nakysnuté droždie. Cesto zamiesime s teplou vodou. Cesto má byť husté, ale nie tvrdé. Správne vypracované cesto sa nesmie lepiť na steny misy.
- 2
Misu s cestom zakryjeme utierkou, dáme na teplé miesto a necháme pol až 1 hodinu kysnúť. Dosku posypeme múkou, cesto rozdelíme na dva diely. Klasickú chalu pletieme ako vianočku alebo vrkoč.
- 3
Chaly ešte necháme na plechu kysnúť asi 15 minút. Predtým, ako ich vložíme do vyhriatej rúry, potrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme celým makom alebo sezamom.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu