Sviatočná chala

Štefan Gyurász
šéfkuchár reštaurácie Hrad v Bratislave, 6. marca 2011
Sviatočná chala
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

1 kg
1 kocka
100 ml
2 hrste
1 PL
1 ks
  alebo sezamové semienka
 teplá




Postup

  1. 1

    Droždie jemne rozotrieme s trochou cukru a rozmiešame vo vlažnej vode. Necháme asi päť minút na teplom mieste, aby kvások nakysol. Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme cukor, olej, nakysnuté droždie. Cesto zamiesime s teplou vodou. Cesto má byť husté, ale nie tvrdé. Správne vypracované cesto sa nesmie lepiť na steny misy.

  2. 2

    Misu s cestom zakryjeme utierkou, dáme na teplé miesto a necháme pol až 1 hodinu kysnúť. Dosku posypeme múkou, cesto rozdelíme na dva diely. Klasickú chalu pletieme ako vianočku alebo vrkoč.

  3. 3

    Chaly ešte necháme na plechu kysnúť asi 15 minút. Predtým, ako ich vložíme do vyhriatej rúry, potrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme celým makom alebo sezamom.

Diskusia k receptu

pekarik
chala sa nepletie ,ale iba plát ceesta sa preloží,keď je to sviatočná tak do cesta by som prídal aj hrozienka a nej kand. ovocie
pekarik
zamenil som si pojem chala a štola,chala je jednoduchá vianočka,obačajne 12Ogr z 3 pranienkov pletena,ako vrkoč
hamana
@pekarik -ďakujem za vysvetlenie , vyznámu slov -chala a vianočka. Vôbec som sa doteraz nestretla s pojmom chala.Dobrý recept ukládam do kk
vcelka
To je sranda, ked si pekarik zameni pekarske pojmy... :-)) Nemôžem si pomôcť, ale vyzerá to presne ako vianočka z Jednoty.
pusta
chala je židovskké pečivo, presnejšie chlieb, ktorý sa pečie na šábes na slano a to dva bochniky. po vykysnutí sa rozdelí na dva diely ,z každého z nich sa spravia po štyri valčeky, ktoré sa spletú ako vianočka, ale vianočka to nie je. do základnej chaly sa dávajú tri žltky do cesta, aj pomer cukru a kvasníc je iný. jeden bochník je na piatok, ked šábes začína so západom slnka, východom prvej hviezdy na oblohe, zapálením sviečky v dome,odriekaním modlitby a so šábesovým vínom a končí sa na druhý deň západom slnka a ten druhý bochník slúži ako chlieb na druhý deň. to je chala na slano a pečie sa aj chala na sladko,ale s inými ingredienciam a tiež má svoje osobitné postavenie a podávanie.
ancicka
Ked som si prečítala názov,tak prvé čo bolo som sa spítala,čo je to ,,CHALA".@pusta ,vdaka za vysvetlenie.
pusta
ančička, za málo, rada sa podelím o to, čo viem.
vierik
Aj tak je to Vianočka,lebo je zapletenáááá :-)
bzuky
Naozaj je to ako vianočka, aj tak sa dá len by som to nevolal sviatočná chala
viki1
Myslím s,i že ked je to kysnuté do sa to dať piecť aj do formy - vianočkovej.
jozka2
taketo chlebiky savolaju aj chala u nas ich predavaju ako chalha