Sviatočná chala
Autor receptu: redakcia
Postup- Droždie jemne rozotrieme s trochou cukru a rozmiešame vo vlažnej vode. Necháme asi päť minút na teplom mieste, aby kvások nakysol. Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme cukor, olej, nakysnuté droždie. Cesto zamiesime s teplou vodou. Cesto má byť husté, ale nie tvrdé. Správne vypracované cesto sa nesmie lepiť na steny misy.
- Misu s cestom zakryjeme utierkou, dáme na teplé miesto a necháme pol až 1 hodinu kysnúť. Dosku posypeme múkou, cesto rozdelíme na dva diely. Klasickú chalu pletieme ako vianočku alebo vrkoč.
- Chaly ešte necháme na plechu kysnúť asi 15 minút. Predtým, ako ich vložíme do vyhriatej rúry, potrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme celým makom alebo sezamom.
|