Sviatočná chala

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Droždie jemne rozotrieme s trochou cukru a rozmiešame vo vlažnej vode. Necháme asi päť minút na teplom mieste, aby kvások nakysol. Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme cukor, olej, nakysnuté droždie. Cesto zamiesime s teplou vodou. Cesto má byť husté, ale nie tvrdé. Správne vypracované cesto sa nesmie lepiť na steny misy.
  2. Misu s cestom zakryjeme utierkou, dáme na teplé miesto a necháme pol až 1 hodinu kysnúť. Dosku posypeme múkou, cesto rozdelíme na dva diely. Klasickú chalu pletieme ako vianočku alebo vrkoč.
  3. Chaly ešte necháme na plechu kysnúť asi 15 minút. Predtým, ako ich vložíme do vyhriatej rúry, potrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme celým makom alebo sezamom.