Sushi fotorecept

hanee - fotkahanee, 5. februára 2013
Sushi (fotorecept)
Foto: hanee

Na zavŕšenia môjho týždňa azíjskej kuchyne som ešte doma vyrábala sushi. Nielenže si ho môžete spraviť s prísadami aké vám najviac chutia ale je výrazne lacnejšie, ako keď si naň zájdete do sushi reštaurácie. Za 6,5 eura mi vyšlo 48 kúskov.

48
porcií
25 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
3 PL
1 PL
štipka
5 plátkov
1 ks
2 ks
150 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako vždy, najskôr nazhromaždíme všetky suroviny, ktoré budeme potrebovať k výrobe sushi. Určite viete, že je možné ho plniť prakticky hocičím, čo vám chutí. Mne je najsympatickejšie avokádo, preto som ho použila do každej rolky. Losos je klasika, ja som mala údeného, aj preto, že som nemala potuchy, koľko kúskov vyrobím a nechcela som, aby surové mäsko podľahlo skaze.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ryžu je potrebné dôkladne premyť. Pokojne, 5- 6 krát v studenej vode. Prakticky premývame, až kým nieje voda číra. premývaním cez sitko ryžu nikdy dostatočne nepreperiete.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je voda z ryže už čistá, vložte ryžu do hrnca na varenie a zalejte tak, aby voda bola 1,5 - 2 cm nad ryžou. Necháme stáť 30 minút. Potom ryžu dáme na silný oheň, počkáme kým začne vrieť, stíšime, prikryjeme, necháme variť 10 minúť. Vypneme, čakáme 10 minút a odokryjeme. Výsledok bude lesklá biela ryža.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sme čakali na ryžu, v miske zmiešame ocot, hnedý cukor a trochu soli.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ryžu premiestnime z hrnca do misky /nie kovovej/ a zalejeme pripravenou octovou zálievkou. Dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým ryža chladne, pripravíme si suroviny ktoré použijeme ako náplň. Kedže môj losos bol údený nakrájaný na tenučké plátky a surimi tyčinky som si lenivo zakúpila v dĺžke riasy, moja príprava bola iba ošúpať a nakrájať avokádo.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A ideme na to! Na rolovaciu podložku položíme morskú riasu, Lesklou stranou nadol.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Asi na 3/4 plochy rovnomerne rozvrstvíme studenú ryžu. Pomôže keď si prsty sem tam namočíte do misky z vodou. Ryža sa bude chytať na riasu, nie na ruky.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na prst dáme wasabi pasty, asi ako hrášok veľkej

    Sushi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    potrieme na celu dĺžku riasy

    Sushi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a na wasabi naukladáme /varianta 1/ surimi tyčinku a avokado

    Sushi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    alebo /varianta 2/ údený losos a avokádo

    Sushi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zarolujeme. Koniec riasy môžete potrieť vodou, aby pekne držala. Ale funguje to aj bez toho.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Posledná varianta boli "obrátené rolky". Na tú stačí polovica riasy. Riasu teda preložte a zložte na polovicu, prelomte. Na celú plochu navrstvite ryžu. Ak máte po ruke, posypte sézamom. Otočte tak, aby ryža bola na podložke.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Uvidíte riasu, na ktorú som dala avokádo a lososa. Zavinieme. táto verzia sa neodporúča nováčikom. Osobne si myslím, že to nieje o nič zložitejšie ako normálne rolky.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Rolky krájame veľmi ostrím nožom najskôr na polovicu a tú ešte na 4 časti. Z jednej rolky teda bude 8 kúskov. Odporúčam po každom reze nôž ponoriť do vody a otrieť. Vyrobili sme 4 klasické a 2 obrátené rolky.

    Sushi (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Potom už si len naložíme čo koľko vládzeme a papáme dochutené sójovou omáčkou

    Sushi (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
Milujem sushi a ich tiez robim z dostupnych surovin,lebo u nas je problem zohnat skutocne cerstvu rybu,no a kym ten chudak losos dojde do nasho tesca,tak mu velmi nedoverujem.Skoda,ze nemozem najst kraba v konzerve (cerstveho ani nesnivam),lebo krab,avokado a majoneza je super napln.
podarilo sa ti velmi pekne :) zaujimalo by ma, ci sa da ta rolovacia podlozka vynechat rsp nahradit niecim inym? Ak mate niekto skusenosti, poradte prosim :)
"rolky" sú ukážkové :-) aj rada jem a robievam sushi, ale potom ho musím zobrať kolegyniam, manželovi nechutí :-)
@kaktat podložku nemôžeš vynechať, nespravila by si pekné rolky, podložka ti pomáha pri rolovaní. skús ich nahradiť pláteným prestieradlom (takým hrubým) na stolovanie, ale v bille kúpiš aj takúto podložku
@katkat , rolovacia polozka ulahci pracu, ale da sa robit aj bez nej s pouzitim potravinovej folie, na foliu das riasu, naplnis a zrolujes, chce to trosku cviku, ale ide to, svoje prve sushi som vyrabala tymto sposobom a az neskor som si kupila podlozku, nech sa ti dari:-)
Pri tomto recepte , i pri horeuvedenom linku sa mi zacali zbiehat slinky. Kedze som prave na sluzobnej ceste v zahranici a hned vedla hotela je jedna sushi restauracia uz viem, kde budem dnes vecerat:-).
sushi milujeme, pekne urobené:)
(ale som sa začudovala tej cene ...že aká nízka....až potom som si všimla, že losos je údený:), nie čertsvý...
Robím tak isto ale mám kúpený už ochutený ocot a preto vynechávam 4-tý bod.Dávam tam aj uhorku, čerstvý tuniak, červenú sladkú kápiu..... katkat - namiesto rolovacej podložky skús použiť prestieranie (také ako sú špajle na ražniči). Pekne urobený recept.
Som pravý sushi lover a preto veľmi oceňujem tento recept - skúšala som podľa neho robiť sushi už viackrát a je naozaj vynikajúce!
Dosť by ma zaujala táto veta: Za 6,5 eura mi vyšlo 48 kúskov.
Za 6,5€??? Dosť nereálne.. už len tej ryži ti nevýjde toľko na 48 kúskov.. ja robím 60 a pomaly kilo ryže potrebujem..
A aj keby výjde toľko, tak za 65€ určite nie, keď losos v lídli čo je najlacnejší stojí 2,2€, Avokádo 1€ uhorka 50 centov, Surumi tyč. okolo 2€, sushi ryža 250g v TESCU keď je akcia tak 3€, sojova omáčka 1€, riasy minimálne 5 v balení stoja tie najlacnejšie 2,5€, wasabi to najmenšie stojí 2€ a cukor soľ to nerátam..
Už len z tej ryže by ti toľko kúskov nevyšlo robím ich dosť často a nie je možné aby bolo toľko kúskov jedine fakt mini kúsky.. alebo dávaš dosť málo ryže a potom to nie je ono..
No neviem ale ja ten ocot, cukor a sol davam uplne v inom pomere..
1dcloctu na 1 kg uvarenej ryže, na 1 dcl octu 90 g cukru a 25 g soli.. Mám to od kuchára zo sushi reštaurácie a ryža chutí skvelo nie je absolútne sladká..

Pridaj komentár k receptu: