Sushi (fotorecept)

Autor receptu: hanee

Na zavŕšenia môjho týždňa azíjskej kuchyne som ešte doma vyrábala sushi. Nielenže si ho môžete spraviť s prísadami aké vám najviac chutia ale je výrazne lacnejšie, ako keď si naň zájdete do sushi reštaurácie. Za 6,5 eura mi vyšlo 48 kúskov.

48
porcií
25 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako vždy, najskôr nazhromaždíme všetky suroviny, ktoré budeme potrebovať k výrobe sushi. Určite viete, že je možné ho plniť prakticky hocičím, čo vám chutí. Mne je najsympatickejšie avokádo, preto som ho použila do každej rolky. Losos je klasika, ja som mala údeného, aj preto, že som nemala potuchy, koľko kúskov vyrobím a nechcela som, aby surové mäsko podľahlo skaze.
  2. Ryžu je potrebné dôkladne premyť. Pokojne, 5- 6 krát v studenej vode. Prakticky premývame, až kým nieje voda číra. premývaním cez sitko ryžu nikdy dostatočne nepreperiete.
  3. Keď je voda z ryže už čistá, vložte ryžu do hrnca na varenie a zalejte tak, aby voda bola 1,5 - 2 cm nad ryžou. Necháme stáť 30 minút. Potom ryžu dáme na silný oheň, počkáme kým začne vrieť, stíšime, prikryjeme, necháme variť 10 minúť. Vypneme, čakáme 10 minút a odokryjeme. Výsledok bude lesklá biela ryža.
  4. Kým sme čakali na ryžu, v miske zmiešame ocot, hnedý cukor a trochu soli.
  5. Ryžu premiestnime z hrnca do misky /nie kovovej/ a zalejeme pripravenou octovou zálievkou. Dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť.
  6. Kým ryža chladne, pripravíme si suroviny ktoré použijeme ako náplň. Kedže môj losos bol údený nakrájaný na tenučké plátky a surimi tyčinky som si lenivo zakúpila v dĺžke riasy, moja príprava bola iba ošúpať a nakrájať avokádo.
  7. A ideme na to! Na rolovaciu podložku položíme morskú riasu, Lesklou stranou nadol.
  8. Asi na 3/4 plochy rovnomerne rozvrstvíme studenú ryžu. Pomôže keď si prsty sem tam namočíte do misky z vodou. Ryža sa bude chytať na riasu, nie na ruky.
  9. Na prst dáme wasabi pasty, asi ako hrášok veľkej
  10. potrieme na celu dĺžku riasy
  11. a na wasabi naukladáme /varianta 1/ surimi tyčinku a avokado
  12. alebo /varianta 2/ údený losos a avokádo
  13. Zarolujeme. Koniec riasy môžete potrieť vodou, aby pekne držala. Ale funguje to aj bez toho.
  14. Posledná varianta boli "obrátené rolky". Na tú stačí polovica riasy. Riasu teda preložte a zložte na polovicu, prelomte. Na celú plochu navrstvite ryžu. Ak máte po ruke, posypte sézamom. Otočte tak, aby ryža bola na podložke.
  15. Uvidíte riasu, na ktorú som dala avokádo a lososa. Zavinieme. táto verzia sa neodporúča nováčikom. Osobne si myslím, že to nieje o nič zložitejšie ako normálne rolky.
  16. Rolky krájame veľmi ostrím nožom najskôr na polovicu a tú ešte na 4 časti. Z jednej rolky teda bude 8 kúskov. Odporúčam po každom reze nôž ponoriť do vody a otrieť. Vyrobili sme 4 klasické a 2 obrátené rolky.
  17. Potom už si len naložíme čo koľko vládzeme a papáme dochutené sójovou omáčkou