Šunka varená v pare fotorecept

papkoska - fotkapapkoska, 30. marca 2013
Šunka varená v pare (fotorecept)
Foto: papkoska

Šťavnatá a voňavá.

10 minút
príprava
110 minút
tepelná úprava

Suroviny

väčší zväzok
väčší zväzok
väčší zväzok




Postup

  1. 1

    Šunku si na noc namočíme do studenej vody, aby sme z nej odmočili soľ. Na druhý deň šunku odvážime, je to veľmi dôležité pre čas varenia. Na každých 10g sa počíta jedna minúta varu, takže náš 1107g kus šunky sa bude variť cca 110 minút. Nastavíme si časovač mobilu na 1 hod. a 50 minút, aby sme na naše dielo nezabudli.

    Šunka varená v pare (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca s vodou pridáme bylinky (čerstvé alebo v núdzi aj sušené, v obchodoch to bola bieda), privedieme k varu.

    Šunka varená v pare (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na parákovú podložku dáme šunku, prikryjeme a dusíme podľa váhy. Nezabudneme spustiť časovač mobilu. Priebežne skontrolujeme, či sa nevyparilo príliš veľa vody, prípadne dolejeme.

    Šunka varená v pare (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po skončení varenia zabalíme šunku do alobalu a necháme trochu odpočívať pred krájaním. Podávame s chrenom a chlebom alebo k zemiakovému šalátu. Tá naša sa dnes rozplývala na jazyku, ďakujeme týmto nášmu rodinnému mäsiarovi, že nám pripravuje takéto špecialitky bez éčok a konzervantov :-)

    Šunka varená v pare (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

zofos
nikdy som to neskúšal ale zajtra sa chystám uvariť rolku zo stehna a aj keď nie je domáca ,dúfam že sa podarí.
babidka
@papkoska , ta sunka uz asi bola prevarena , ze? Alebo nie? Domacu udenu sunku varievam vo vode ovela dlhsie... mozno byva vacsia :-) Tohto roku uz nic - sunka je uvarena a idem ju uz krajat , ale na buducu zabijacku by som to aj skusila .
mariamka
moja sa prave vari, uz roky varim na pare, rozdiel v chuti je neporovnatelny, je pravda, predtym rolku, teraz varim surove udene stehno, mozno bude treba dlhsie
mesiar50
Si šikovná.Takto sa upravuje aj anglická a oravská slanina pred údením.Výrobok ostáva šťavnatejší a chuťovo výraznejší.Prajem krásne sviatky
martamm
Ja šunku zabalím do alobalu a upečiem v rúre. Nechám vychladnúť, až potom odbalím, lepší spôsob prípravy nepoznám. Našla som tento postup kedysi dávno v nejakom časopise, odporúčam vyskúšať. :)
papkoska
Ďakujem, šikovný je hlavne náš dedo, ktorý tú šunku dokáže vyrobiť z dvoch surovín - bravčového stehna a soli :-) @babidka nie je prevarená, je surová, varí sa až v tej pare, len zostane šťavnatá, mne sa zdá, že varom vo vode akoby vyschne. Pekné sviatky aj Vám, neprežente to s jedlom :-)
marienka44
@Martamm ,vkladas ju do horucej, predohriatej rury ? Vyskusam, ak mi odpoveies. Dakujem. pozehnane velkonocne sviatky vsetkym. :-)
starkamajka
Ja šunku alebo údene surové maso pečiem v rúre na rošte,podlejem vodou do ktorej dám hodne cesnaku,bobkový list,celé a nové korenie,prikryjem pekáčom a pečiem toľko minút ,koľko váži masko.Nabudúce vyskúšajte a už inak robiť nebudete.Masko je šťavnaté a voňavé.Príjemné Veľkonočné- upršané sviatky.
aroooo
takto som robila úd.krkovičku, koreniny do vody: cesnak,bobk.list,klinčeky podľa tuším @sovky62
joel
toľko je tych dobrôt, že už ani sami nevieme ,čo by sme jedli, prajem všetkým Vám požehnané sviatky a veľkú radosť zo Vzkrieseneho Krista.
tinca
mne sa tiež osvedčilo varenie v pare,ale robila som aj pečenú,oba spôsoby sú výborné:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia