Foto: papkoska
Šťavnatá a voňavá.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Šunku si na noc namočíme do studenej vody, aby sme z nej odmočili soľ. Na druhý deň šunku odvážime, je to veľmi dôležité pre čas varenia. Na každých 10g sa počíta jedna minúta varu, takže náš 1107g kus šunky sa bude variť cca 110 minút. Nastavíme si časovač mobilu na 1 hod. a 50 minút, aby sme na naše dielo nezabudli.
-
2
Do hrnca s vodou pridáme bylinky (čerstvé alebo v núdzi aj sušené, v obchodoch to bola bieda), privedieme k varu.
-
3
Na parákovú podložku dáme šunku, prikryjeme a dusíme podľa váhy. Nezabudneme spustiť časovač mobilu. Priebežne skontrolujeme, či sa nevyparilo príliš veľa vody, prípadne dolejeme.
-
4
Po skončení varenia zabalíme šunku do alobalu a necháme trochu odpočívať pred krájaním. Podávame s chrenom a chlebom alebo k zemiakovému šalátu. Tá naša sa dnes rozplývala na jazyku, ďakujeme týmto nášmu rodinnému mäsiarovi, že nám pripravuje takéto špecialitky bez éčok a konzervantov :-)
varecha.pravda.sk/recepty/udene-na-pare-fotorecept/11678-...