Šúľance (fotorecept)

Autor receptu: anina6

Tieto šúľance alebo šlišky sú veľmi jednoduché, rýchle, finančne nenáročné jedlo. Ak vám zvýšia zemiaky od nedele, tak ako mne a máte kyslú kapustu, fajné jedlo je na stole. Videla som tu na Vareche väčšinou šúľance na sladko, ale u nás sa robia s kyslou kapustou. Toto je jedno z jedál, ktoré varila moja mamička a tak ich aj volala, že "šlišky" a ja veľmi rada varím podľa jej osvedčených receptov.

30 minút
príprava

Postup

  1. Najprv si pripravíme kyslú kapustu, ktorú trošku prepláchneme aby nebola veľmi kyslá. Ale kto má rad kyslejšiu kapustu, nemusí. Takže na oleji alebo bravčovej masti si speníme jednu cibuľu a pridáme kyslú kapustu. Opražíme, potom podlejeme vodou a udusíme do mäkka.
  2. Z uvarených zemiakov, celozrnej a výberovej múky a jedného vajíčka si zahnetieme cesto. Ja to robím v miske a potom ho premiestnim na drevenú dosku. Vytvarujem z neho veľký šuľok, ktorý necháme trošku postáť.
  3. Potom si z neho nakrájame asi 2cm kúsky, ktoré rozšúľame na dlhšie šúľky.
  4. Ttieto potom nakrájame na asi 3 cm kúsky a čakáme až nám zovrie voda.
  5. Tieto "šlišky" potom len nahádžeme do osolenej vriacej vody, ked nám vyplávajú na povrch, povaríme ešte minútku alebo dve. Potom ich scedíme a trochu ochladíme v studenej vode.
  6. A máme hotovo, šlišky zmiešame s upraženou kyslou kapustou, polejeme opraženou slaninkou, podľa chuti osolíme a môžme konzumovať. Dobrú chuť.