Šúľance (fotorecept)
Autor receptu: anina6
Tieto šúľance alebo šlišky sú veľmi jednoduché, rýchle, finančne nenáročné jedlo. Ak
vám zvýšia zemiaky od nedele, tak ako mne a máte kyslú kapustu, fajné jedlo je na stole.
Videla som tu na Vareche väčšinou šúľance na sladko, ale u nás sa robia s kyslou
kapustou. Toto je jedno z jedál, ktoré varila moja mamička a tak ich aj volala, že "šlišky" a
ja veľmi rada varím podľa jej osvedčených receptov.
Postup
- Najprv si pripravíme kyslú kapustu, ktorú trošku prepláchneme aby nebola veľmi kyslá. Ale kto má rad kyslejšiu kapustu, nemusí. Takže na oleji alebo bravčovej masti si speníme jednu cibuľu a pridáme kyslú kapustu. Opražíme, potom podlejeme vodou a udusíme do mäkka.
- Z uvarených zemiakov, celozrnej a výberovej múky a jedného vajíčka si zahnetieme cesto. Ja to robím v miske a potom ho premiestnim na drevenú dosku. Vytvarujem z neho veľký šuľok, ktorý necháme trošku postáť.
- Potom si z neho nakrájame asi 2cm kúsky, ktoré rozšúľame na dlhšie šúľky.
- Ttieto potom nakrájame na asi 3 cm kúsky a čakáme až nám zovrie voda.
- Tieto "šlišky" potom len nahádžeme do osolenej vriacej vody, ked nám vyplávajú na povrch, povaríme ešte minútku alebo dve. Potom ich scedíme a trochu ochladíme v studenej vode.
- A máme hotovo, šlišky zmiešame s upraženou kyslou kapustou, polejeme opraženou slaninkou, podľa chuti osolíme a môžme konzumovať. Dobrú chuť.