Štrúdľa makovo-čerešňová

barbinkab - bez fotkybarbinkab, 4. júna 2013
Štrúdľa makovo-čerešňová
Foto: barbinkab

Môj prvý recept :) Viem, že tu na vareche sa nachádza veľa receptov, ale zrovna tento môj som tu nenašla. Ťahaná štrúdla sa mi Zobraziť celý popisMôj prvý recept :) Viem, že tu na vareche sa nachádza veľa receptov, ale zrovna tento môj som tu nenašla. Ťahaná štrúdla sa mi vždy rozthne, tak snáď táto z lístkového sa podarí...

30 minút
príprava
30-40 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
250 g
150 g
500 g
30 g (na potretie)
1 Čl
1 ks
1 PL um (nemusí byť)
štipka
150 ml
1 ks (na potieranie)




Postup

  1. 1

    Čerešne vykôstkujeme. Mlieko, 50g cukru (zvyšok nasypeme na vrch čerešní) vanilkový cukor, škoricu a štipku soli prevaríme. Pridáme mletý mak, rum a premiešame.

  2. 2

    Cesto rozvalkáme na tenký plát cca 0,5cm. Potrieme rozpusteným maslom a navrstvíme mak, poukladáme čerešne :) my máme radi veľa maku a veľa čerešní. Čerešne pocukrujeme zvyšným cukrom (cca 100g-podľa toho kto ma rád ako sladké). A zavinieme...

    Štrúdľa makovo-čerešňová  - obrázok 2
  3. 3

    Opäť sa mi natrhla tak som ju provizorne zaplátala :( Potrieme vajíčkom, posypeme cukrom aby sa na vrchu pekne pripiekol :) Vraj keď pokropíme papier na pečenie, cesto bude nadýchané.

    Štrúdľa makovo-čerešňová  - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme na 200 stupnov, 30-40min. Aj pri pečení mi praskla :( no na chuti jej neubralo...mňaaam :))))

    Štrúdľa makovo-čerešňová  - obrázok 4

Diskusia k receptu

monda
no tak štrúdľu mám veľmi rada, a tá tvoja je vydarená i ked ti
praskla, to sa stáva pri pečení hlavne z lístkového cesta,nič si z toho nerob hlavne že chutila,,,
barbinkab
Dakujem za krasne komentariky :) som kuchar zaciatocnik...este musim zopar much vychytat :) aby mi nepraskala...
aroooo
skús štrúdľu pred vložením do rúry sem-tam prepichnúť špajľou, aby mala kadiaľ para fučať....ale máš ju aj tak krásnu, mne môžeš poslať ten puknutý kúsok==:::))))
barbinkab
@aroooo dakujem krasne :) na poslednom obrazku je vidno ze som ju popichala...aj tak praskne, zatial mi vzdy praskla :D z tahaneho cesta komplet cela sa na vrchu roztrha :) nevadi, uz je spapana... :)
majsterka
Neviem akú múku používaš pri príprave ťahaného cesta.Dobrá a overená je obyčajná hladká múka T 650.Môj recept je veľmi starý,podľa neho robila štrúdľu moja starká ,moja mama a teraz ja.Do hladkej múky dám štipku soli,ocot,letnú vodu a cesto spracúvam tak dlho kým sa prestane lepiť na dosku.Pár krát s ním buchnem o dosku.Musí byť nelepivé a mäkké.Potom ho dám pod nahriatu misku a nechám odpočinúť. Zohriate sa dobre ťahá.Vyťiahnem ho na pomúčenom obruse,hrubé kraje odrežem alebo odstrihnem.Cesto posypem strúhankou,dám plnku podľa chuti,polejem rozpusteným maslom a stočím.Vrch potriem bravčovou masťou.Možno som pomohla a určite staršie Varecháčky majú tento recept niekde odložený.
barbinkab
@majsterka muku pouzivam klasicku hladku. T650 pouzivam iba na chlieb :) ale nabuduce ked budem robit strudlu tak skusim :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia