Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša fotorecept
Foto: sracz
Nikdy sa nestretli; dokážem si moje krajšie a lepšie JA, dcérku Angeliku, otca Tatiho a dedka Tatuša, živo predstaviť ako sa veľkými lyžicami „ládujú“ Zobraziť celý popisNikdy sa nestretli; dokážem si moje krajšie a lepšie JA, dcérku Angeliku, otca Tatiho a dedka Tatuša, živo predstaviť ako sa veľkými lyžicami „ládujú“ haluškami_strapačkami s kyslou kapustou, zušľachtenými kockami pečeného mäsitého bôčika, so spoločného „vajndlinga“. Chlapi s takými obrovskými rukami, nohami a kosťami, aké mal náš dedko, sa dnes už nerodia. Preto aj porcie boli „statočné“! Halušky sa vo vachtárni robili zo zemiakov, strúhaných na „syrovej“ lište strúhadla. Preto boli „strapaté“!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250 - 333 g |
|
120 - 150 g (cibuľa) |
|
1500 - 1750 g |
|
podľa chuti |
|
1200 - 1500 g |
|
1 ks |
|
500 - 600 g (Krupczatka) |
|
3 - 4 PL |
|
1000 - 1200 g (pliecko) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
pokrájanú údenú prerastenú slaninu som vypražil na červeno_hnedo a orestoval na nej pokrájanú šalotku (ale spravidla používam červenú cibuľu)
-
2
a na tomto základe som udusil asi poldruhého kila domácej kyslej kapusty s troškou soli a čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK)
-
3
ja, natrénovaný rodinnými tradíciami, dávam do strapačiek (halušiek, trepaniek, hičkošov, gúz … /ak niekto pozná aj ďalšie pomenovania tejto slovenskej špeciality, veľmi pekne prosím pridať v komentároch/)
-
4
dva zemiaky som postrúhal na „syrovej lište“, zasypal na dva razy polohrubou múkou (našťastie sa tu dá „zohnať“ Dolnošlaska muka krupczatka), KL soli, vklepol jedno čerstvé vajíčko a všetko vymiešal na požadovanú konzistenciu; vodu som nemusel pridávať; tretí zemiak som pokrájal na kocky
-
5
a vložil ich do osolenej vody, v ktorej budem variť strapačky
-
6
výbornou pomôckou v mojej kuchyni je aj tento „haluškátor“
-
7
pretlačené strapačky som nechal vyvariť a po „treťom zdvihu peny“,
-
8
scedené, bez premývania, ich pridal k udusenej kyslej kapuste, zalial prepraženým maslom, vymiešal, dochutil
-
9
a podával s pečenými kockami prerasteného bôčika; takto pre moju sladkú ½
-
10
a takto, na panvici, pre mňa; príprava bravčovej „korunky“ je jednoduchá, samostatný rcp spracujem a pridám. Kocky (50÷60 mm) mäsitého bôčika (pliecka)) som posypal soľou, oeMČeKoval, pridal drvenú rascu a 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, pokvapkal olejom, premiešal a na noc uložil do chladničky; na 2. deň rýchlo orestoval na troške oleja, podsypal postrúhanou cibuľou, pridal KL mletej papriky, po premiešanú asi 60´ podusil a potom ešte ¼ hodinku, posypané drvenou rascou, nechal dopiecť v rúre vyhriatej na 200 °C (400 °F). V jednom z košických supermarketov môžete halušky s kyslou kapustou ochutnať s poľským bigosom!
-
11
Náš dedko, alebo Tatuš, ako sme ho volali my „smarkatí kotňaci a vozgri“, bol starý vachtár pod Šarišským hradom. Funkciu zodpovedne plnil až do svojej smrti na jar 1965, v strážnom domčeku pri trati medzi zástavkami Šariš hrad (dnes už neexistujúcej) a Šarišské Michaľany. Vyučený bol ako čižmár a obuvník. Okrem toho, že vynikajúco varil, krájal tie najtenšie rezance do polievok, bol aj super majster mäsiar na porážku a spracovanie všetkého čo lietalo vo vzduchu, behalo v prírode i po dvore, či plávalo v blízko tečúcej Toryse. Vachtáreň už bola dávno zbúraná, ale Tatušova betónovokamenná pivnica, suchá hlboká jama po studni, košatá lipa, stará hruška a zvyšky babkinej predzáhradky s podnes kvitnúcimi irismi ostali svedkami a pamätníkmi zašlej slávy. Z vlaku na trati Prešov_Čirč ich môžete vidieť aj Vy. Ja som tam bol v júli 2002, keď sme so študentami VLA analyzovali náletový smer Prešov_Sabinov_Stará Ľubovňa. Nadosmrti si budem pamätať aj jeho riekanky, ktorými nás, obrovský kŕdeľ vnučiek a vnukov, ním nadovšetko milovaný, vyzbrojoval vtedy ešte len do rozbiehajúceho sa života. "Abi sce znaľi, že največše toky v Evrope sú Dunaj, Tisa, Šomský jarek i Torysa a največše varoše Londýn, Paríž, Veľký Šariš!" Tieto strapačky sme jedli na jeho svetlú pamiatku!
Domov sú ruky, na ktorých smieš plakať - hovorí básnik. Ja pridávam: a halušky zo spoločnej misy. Vďaka.
no nedaj si! amen dieta :-)
dobru chut!