Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami fotorecept
Foto: izabella929
Na tieto strapačky s kapustou a mrvencami zo škvariek čakám vždy .Nie vždy mi zostanú mrvence zo škvariek..keď vyprážam slaninu na masť,zvyknem pred dokončením Zobraziť celý popisNa tieto strapačky s kapustou a mrvencami zo škvariek čakám vždy .Nie vždy mi zostanú mrvence zo škvariek..keď vyprážam slaninu na masť,zvyknem pred dokončením pridať aj sadlo a z toho sa urobia mrvence..keď je ich viac,robím aj škvarkovú pomazánku..toto je naše obľúbené jedlo a najradšej ich mám s kyslým mliekom...
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najprv som si vybrala kyslú kapustu zo suda..zvyknem polovicu pokrájať na menšie kusy a polovicu nechám celú..
-
2
dala som do rajnice 1 lyžicu masti..
-
3
pridala som lyžicu kryštálového cukru skaramelizovať..
-
4
pridala pokrájanú cibuľu..
-
5
na upraženú cibuľu som dala kapustu, premiešala a nechala 15 min. zakrytú podusiť...občas som premiešala..
- 6
očistila som si zemiaky do cesta..na mixéri som ich postrúhala...dala som si na sporák hrniec s vodou, aby zovrela, kým urobím cesto..
- 7
urobila som cesto...pridala som malú lyžičku soli, polohrubú a hladkú múku, pol na pol, nevážiala som ju preto, lebo to nie smerodatné, každý zemiak a aj múka je iná, takže toľko som pridala, aby vzniklo polotuhé cesto..
- 8
Keď zovrela voda, na tanierovom haluškori za pomoci strieky soím sádzala halušky do osolenej vriacej vody..
- 9
dusenú kapustu som uložila do pripravej rajnice, do ktorej budem vyberať uvarené halučky..
- 10
keď halušky vyplávali na vrch, vybrala som ich do pripravenej rajnice na kapustu..
- 11
pripravila si bravčovú masť do malej rajničky a nechala ju roztopiť, keď bola horúca pridala som do nej škvarkové mrvence...lina som všetko pomiešala a vypla plyn pod rajničkou, aby sa mrvence prehriali..
- 12
takto vyzerajú mrvence...
- 13
hotové halušky som poliala masťou s mrvencami a všetko dobre premiešala..
- 14
nabrala na taniere a prejem vám dobrú chuť... no nevyzerajú chutne?
- 6
"strapačka -y obyč. mn. strapačky -čiek ž. halušky zo zemiakového cesta: bryndzové s-y"
noky, nočky,nokedle,nokerle = robené z múky, vajíčka vody, niekto dáva i na riedenie cesta smotanu.
Na jednej dolnoliptovskej dedine volajú rezance = halušky, čo je tiež pre mňa zaujímavé, keď sa ma opýtali koľko Ti dať halušiek a kládli rezance do taniera k slepačej polievke. Predpokladám, názvy sa menia podľa krajov
a u nás sa varia: bryndzové halušky, kapustové strapačky a bez zemiakov sú to nokerle, zvané aj biele halušky. a dnes nemám v robote obed, :-((, takže aspoň olížem monitor. možno to pomôže. :-)))