Zavárané uhorkové rezy fotorecept

janaalizibolenova - bez fotkyjanaalizibolenova, 16. augusta 2011

Keďže v Egypte nie sú k dispozícii uhorky na zaváranie, robím zavárané uhorky z veľkých šalátoviek nakrájaných na kolieska a u nás doma Zobraziť celý popisKeďže v Egypte nie sú k dispozícii uhorky na zaváranie, robím zavárané uhorky z veľkých šalátoviek nakrájaných na kolieska a u nás doma takto narezané zavarené uhorky voláme rezy.

45 minút
tepelná úprava

Suroviny

 šalátové
alebo:
 veľké na zaváranie
 podľa návodu
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Mrkvu a cibuľu si očistíme a umyjeme. Mrkvu nakrájame na kolieska a cibuľu na pásiky. (Pozn. Ak máme príliš veľké kolieska mrkvy, môžeme ich prerezať na polovičky.)

    Zavárané uhorkové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uhorky - šalátové, alebo väčšie, určené na zaváranie, si umyjeme a nakrájame na kolieska hrúbky asi 1 cm.

    Zavárané uhorkové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej si poriadne umyjeme fľaše, do ktorých budeme uhorky zavárať a pripravíme nálev podľa návodu. Ak chceme sladkokyslé uhorky, pridáme do nálevu cukor podľa našej chuti.

    Zavárané uhorkové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uhorky nakrájané na kolieska dávame do fliaš tak, aby sme zaplnili fľaše len do polovice. Na uhorky nasypeme od oka nakrájanú cibuľu a mrkvu.

    Zavárané uhorkové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalej druhú polovicu fliaš naplníme nakrájanými uhorkami a zas zasypeme cibuľou a mrkvou. (Pozn. Kto má rád kôpor, môže pridať aj ten.)

    Zavárané uhorkové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do naplnených fliaš nalejeme hotový nálev a zavrieme vrchnákmi. Do väčšieho hrnca si dáme na dno utierku a na ňu naukladáme fľaše určené na sterilizovanie. Dolejeme do hrnca vodu a sterilizujeme približne 45 minút.

    Zavárané uhorkové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Fľaše po 45 minútach vyberieme z hrnca a necháme voľne vychladnúť. (Pozn. Zaváram len malé množstvo uhoriek, nakoľko ich konzumujem iba ja :-D a teda z dvoch kilogramov uhoriek mi vyšli štyri 7dcl fľaše.)

    Zavárané uhorkové rezy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

aroooo
sterilizácia 45 min. nie je veľa? ja takto v hrnci zvyknem od okamihu ako začne voda v hrnci vrieť len 15-20 min.,vypnem, nechám zakryté ešte v hrnci 5-10 min. a vyberám.
3sandra3
iba ty??? ...nikto v tvojej rodine nemá rád uhorky?... mne sa páčia tiež
nadia56
Janaalizibolenova, obrazok laka a chut je urcite vyborna, tiez robievam popri celych uhorkach aj rezy, ale nesterilizujem, zalejem len horucim nalevom, zavickujem a obratim hore dnom, ulozim do deky, necham do druheho dna zabalene, este sa mi nestalo, zeby sa uhorky pokazili, ale kazdy robi podla svojho receptu a chuti, si sikovna, dakujem za recept, pekny den:-)
evanaaa
Mama robievala zo šalátových uhoriek " rusle", chcela som robiť aj ja, ale neviem, či stačí len zaliať nálevom a ako dlho sterilizovať, ale boli dobré, mali sme ich radi.
nadia56
evanaa, rusle robievala moja babicka a pokial si pamatam dobre, nesterilizovala, zaliala nalevom, dala celofan a bolo, rusliky boli vzdy vyborne, :-)
luliatko
určite urobím..zavarím do menších horčicových pohárikov...to bude dobrôtka na intráku:)
janaalizibolenova
@dorisa , dakujem, @aroooo , podla mna by len 15-20min bolo malo, ale hlavne vzdy popri sterilizacii robim nieco ine a tak na ne pozabudnem, alebo na ne nemam cas a su tam aj dlhsie :-D @3sandra3 , v egyptskej rodine im takto urobene uhorky nechutia, sem tam kupia z obchodu ako prilohu, ale len v kyslom naleve....no a slovenskej rodine chutia samozrejme tak, ze nestihame doma zavarat a vzdy mame plnu vanu uhoriek na zavaranie...potom chrbat boli este dva dni z cistenia :-D @katka50 , dakujem, @nadia56 , dakujem, mamina mala vzdy zle skusenosti so zavaranim sposobom , ze sa zaleju len horucim nalevom a vzdy ich musela par potom previeckovat, podla jej skusenosti to tak robim tiez a hlavne u nas v tom teple sa bojim, ze by sa mi vsetky za par dni pokazili, myslim zacali vytekat von....a to by bola skoda, tak radsej sterilizujem takto a niekedy, ked mam malinko flias ,davam pre istotu aj do ladnicky, napr. zavaranu cviklu a pod. @luliatko , aj ja zavaram niekedy do malych 3dcl fliaš, ked nakupim minimum uhoriek :-D a mamina mi chystala tiez male flase na intrak, to sme mali vzdy ako bonus :-D
jerica
prišiel na rad receptík,z núdze cnosť a aj tak si prešla cez rozum indom,nemajú ale budú mať máš ich krásne,Janka len či ich budú chrumkať,hlavne "pokušiteľ" . Kúp si minutky ,možno ich aj máš tak sa vyhneš zabudnut vypnúť.Cviklu robievam na rýchlu spotrebu,nezaváram.
Nech sa ti darí , aj tomu "tam" hhahahaha.
vlastulka
Aj z veľkej možno urobiť malú.Narežem uhorku na dlžku cca 6 cm a každý takýto kúsok prerežem pozdlž na 4 diely.Končeky však odrežem.
janaalizibolenova
@jerica , pokusitel tusim raz okostoval, ale asi stacilo, naozaj nevedia, co je dobre a svokra tam tusim nastruhala cesnak, ci co mi to manzel spominal :-D minutky mam na sporaku priamo zabudovane, ale asi by ma trafil slak, keby mi to zacalo crngat za chrbtom a nedajboh by som cosi zrovna krajala :-D ja musim cviklu zavarat, lebo manzel ju neje a nechce sa mi robit len pre mna vzdy po kuskoch, tak si spravim vzdy viac, zavarim a potom uz len konzumujem :-D dakujem :-DDD
jerica
Janka , ja mám rada takto spravené uhorky ku granadíru alebo ku knedla s vajcom,pečeným zemiakom , niekedy keď ostane bravčové pečené s chlebíkom a uhorka. Cviklu som robievala do fliaš ,len teraz nemám svoju a keď trochu dostanem tak spravím sladkokyslý nálev s kminom a horúce nalejem na nastrúhanú cviklu posypanú chrenom ,premiešam keď treba dochutím , potom dám do fliaš a porozdávam deťom , nám ostane na rýchlu spotrebu. Mám rada nastrúhanú na slíže ako na tekvicu , nemám rada na jemno , mne to príde ako omáčka , rodina na východe zas nemusí na slíže , tam na jemno strúhajú ako na tarhoňu.:-) :-)) :-)))
skaredec
Zdravim z daleke Uruguaye ... objevila jsem na netu,ze se da klidne zavarovat vsude na svete ... jedine co mi ted tady chybi,jsou suroviny,na ktere jsembyla zvykla doma - DEKO - na nakladani okurek ... cim se da nalev nahradit? Protoze se mi nechce verit,ze by byl v Egypte k dostani ... ;). Dekuji za tipy
izabella929
@skaredec ja nidy nepoužívam pri zaváraní uhoriek deko a sú vynikajúce...používam nálev: 4 l vody ,1 liter ocot, 35 dg. cukor a 10 dg soli..na dno pohára dám 3 krúžky cibule, 4 bobulky čierne korenie,4 bobuľky nové korenie,4 klinčeky..nálev nechám zovrieť a tak zalejem , strerilzujem 7 min. na vrch pohára dám jeden celý list zeleru...
skaredec
Zdravim ... moc dekuji za odpoved ... nam prave prsi - mame konec leta - teda pomalu a navic nam vypnuli elektrinu ... pry je chyba generalni a pry se na ni pracuje ... tak jsem nebyla chvilku online ... a hele ...
Jeste jednou moc dekuji ...



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia