Steak zo sviečkovice (fillet steak + filet mignon)

bekestef - bez fotkybekestef, 22. apríla 2016
Steak zo sviečkovice (fillet steak + filet mignon)
Foto: bekestef

Steaky zo sviečkovice, a to fillet steak (z hrubšej časti) spolu s kúskom filet mignon (z konca) obaleným v slaninke podávané na listovom špenáte Zobraziť celý popisSteaky zo sviečkovice, a to fillet steak (z hrubšej časti) spolu s kúskom filet mignon (z konca) obaleným v slaninke podávané na listovom špenáte so zapečeným kukuričným klasom, opečenou šalotkou, plesnivým syrom a slaninovými čipsami.

1
porcia
25 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
100 g
100 g
1 ks
1 ks
50 g




Postup

  1. 1

    Hovädzie steaky vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote cca 1 hodinu. Taktiež plesňový syr (Encián, Camembert, Hermelín a pod.)

  2. 2

    Do rúry dáme grilovať kukuričný klas potretý olivovým olejom a osolený. Občas ho pootočíme aby sa z jednej strany nadmerne nepripálil.

  3. 3

    V kastróliku si roztopíme kúsok masla a chvíľu na ňom podusíme listový špenát, ktorý osolíme.

  4. 4

    Hovädzie steaky jemne potrieme olejom - do dlaní si nalejeme trochu oleja a steaky iba jemne naolejovanými dlaňami pohladíme. Steaky okoreníme korením štyroch farieb, prípadne čiernym korením. Malý filet mignon obalíme po strane plátkom (plátkami) slaniny.

  5. 5

    Na rozpálenú panvicu položíme steaky a pečieme na požadovaný stupeň prepečenia. Ja mám najradšej medium až medium rare (mierne do krvava). V mojom prípade je to 2-3 minúty z každej strany.

  6. 6

    Steaky po opečení zabalíme do alobalu na cca 5 minút aby si odpočinuli. Následne ich osolíme morskou soľou a podávame. Medzitým si na pánvici po steakoch orestujeme šalotku a plátky slaniny.

  7. 7

    Na tanier servírujeme na dusený listový špenát. Na vrch steaku dáme kúsok bylinkového masla a chilli papričku. Podávame s grilovaným kukuričným klasom, kúskami plesnivého syra, šalotkou a slaninovými čipsami (kúskami dochrumkava opečenej slaniny).

    Steak zo sviečkovice (fillet steak + filet mignon) - obrázok 7
  8. 8

    Ako prílohu môžte zvoliť dusenú zeleninu, bagetku zapečenú s bylinkovým maslom, opekané zemiaky ...... Každý podľa vlastnej chuti. Nič nepokazíme ani pohárom dobrého červeného vína.

Diskusia k receptu

afataga
ten steak je presne podla mojho gusta, tiez mame radi medium rare, ale moze byt aj rare, len podla mna si to prehnal s tymi prilohami, syr a kukurica mi k tomu nepasuju
bekestef
No ten syr tam bol fakt zbytočný, uznávam. V podstate ku dobrému steaku je všetko ostatné zbytočné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia