Steak zo sviečkovice (fillet steak + filet mignon)

Autor receptu: bekestef

Steaky zo sviečkovice, a to fillet steak (z hrubšej časti) spolu s kúskom filet mignon (z konca) obaleným v slaninke podávané na listovom špenáte so zapečeným kukuričným klasom, opečenou šalotkou, plesnivým syrom a slaninovými čipsami.

1
porcia
25 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hovädzie steaky vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote cca 1 hodinu. Taktiež plesňový syr (Encián, Camembert, Hermelín a pod.)
  2. Do rúry dáme grilovať kukuričný klas potretý olivovým olejom a osolený. Občas ho pootočíme aby sa z jednej strany nadmerne nepripálil.
  3. V kastróliku si roztopíme kúsok masla a chvíľu na ňom podusíme listový špenát, ktorý osolíme.
  4. Hovädzie steaky jemne potrieme olejom - do dlaní si nalejeme trochu oleja a steaky iba jemne naolejovanými dlaňami pohladíme. Steaky okoreníme korením štyroch farieb, prípadne čiernym korením. Malý filet mignon obalíme po strane plátkom (plátkami) slaniny.
  5. Na rozpálenú panvicu položíme steaky a pečieme na požadovaný stupeň prepečenia. Ja mám najradšej medium až medium rare (mierne do krvava). V mojom prípade je to 2-3 minúty z každej strany.
  6. Steaky po opečení zabalíme do alobalu na cca 5 minút aby si odpočinuli. Následne ich osolíme morskou soľou a podávame. Medzitým si na pánvici po steakoch orestujeme šalotku a plátky slaniny.
  7. Na tanier servírujeme na dusený listový špenát. Na vrch steaku dáme kúsok bylinkového masla a chilli papričku. Podávame s grilovaným kukuričným klasom, kúskami plesnivého syra, šalotkou a slaninovými čipsami (kúskami dochrumkava opečenej slaniny).
  8. Ako prílohu môžte zvoliť dusenú zeleninu, bagetku zapečenú s bylinkovým maslom, opekané zemiaky ...... Každý podľa vlastnej chuti. Nič nepokazíme ani pohárom dobrého červeného vína.