Šťavnatý slivkáč s jablkami a makom

mariamka - fotkamariamka, 15. augusta 2014
Šťavnatý slivkáč s jablkami a makom
Foto: mariamka

Cesto tvoria postrúhané jablká s troškou múky, vločkami, makom. Navrchu slivky ochutené škoricovým cukrom. Ľahký a naozaj šťavnatý koláčik.

20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

3 - 4 ks
1 hrsť
1 hrsť
1/2 hrsť
podľa chuti alebo brusnice, goji...
podľa chuti
8 - 10 ks




Postup

  1. 1

    Cesto: Jablká postrúhame, pridáme múku, vločky, mak, cukor, hrozienka. Naozaj som nič nevážila. Múku som dala špaldovú hladkú a miesto hrozienok zmes sušeného ovocia. Všetko rukou spojíme do kompaktnej hmoty.

    Šťavnatý slivkáč s jablkami a makom - obrázok 1
  2. 2

    Tieto množstvá sú na menší plech alebo tortovú formu. Moja má priemer 24 cm. Vyložíme papierom, na dno som dala pár plátkov masla, rozložíme "cesto". Slivky umyjeme, pokrájame a v miske prehodíme so škoricovým cukrom. Krajšie by ukázali pekne naukladané na spôsob šupín, ja som krájala na menšie kocky, keďže boli veľké. Dáme na vrch cesta.

    Šťavnatý slivkáč s jablkami a makom - obrázok 2
  3. 3

    Piekol sa pri 200 °C 30 minút.

    Šťavnatý slivkáč s jablkami a makom - obrázok 3
  4. 4

    Doporučujem nechať vychladnúť, aby šťavy vsiakli a pekne všetko prevoňali a navlhčili. Fotka v reze je z druhého dňa. Chutí ešte lepšie.

    Šťavnatý slivkáč s jablkami a makom - obrázok 4

Diskusia k receptu

pipnat
niečo ušité pre mňa:)paráda, takéto zdravé milujem:) - u mňa však bez cukru:)
rea1
mak, slivky a jablká - ó áno, to je veľmi dobrá kombinácia. tomuto môj jazyk určite neodolá. :-))
katka78
Mariamka, tvoje recepty mám rada a tento nemá chybu! Ukladám a dúfam, že sa mi ho aj podarí zrealizovať, akosi mám toho naplánovaného veľa v poslednej dobe. 5*
mariamka
dakujem dievcence,, @katkat @pipnat @rea1 @katka78 /som potesena:)/ @zuzanka1367 @paploska ,, mam radost z vasich komentarov, volakedy som robila klasicke syte vydatne kysnute navrchu s ovocim, bud sa vsetci prejedli alebo neviem :) dnes skor v tychto mensich davkach a menej mukove, radsej s viac ovocim, a priznam, viac nam to chuti, tak smelo do toho, tesim sa na vase pokusy :)
kukulienka71
jéj, to je veľmi podobné koláčiku, ktorý som piekla nedávno, tuším v pondelok! Iste sa ti o ňom snívalo, nešlo ti do hlavy to droždie:-)))), priznaj! Pekná fotka, chutný koláčik:-)
kecemis
Mariamka pekny kolacik. V mojom veku uz preferujem teraz radsej takyto fajnovy kolac ako tie tekute slivky predtym, aj ked tie maju tiez svoje caro.
andiss
@mariamka skvele suroviny, skvela kombinacia, skvely kolac. Hned sa mi zbehli chutky.. :)) nic ine neostava len vyskusat. Chvaaalim!
baobab
@mariamka parada , taketo stavnate ovocne kolace mam velmi rad , pripominaju mi leto u babky . @kukulienka trapna prezentacia vlastneho kolaca prezlecena za akozepochvalu tohto slivkaca , trochu skromnosti by nezaskodilo
havino
aj u nás skončili časy kysnutých, maslových, čokoládových, jednak Dia, ale ani chalani nežiadajú, mne netreba :-) ukladám a inšpirujem sa
kukulienka71
@baobab , :-)) trápny si jedine ty! ja nepotrebujem prezentovať svoje recepty inde ako u seba, ale robím to určite lepšie ako ty prezentuješ svoje:-P
salinka
Tento tvoj "hrsťový" koláčik sa mi páči:-) A na koľko hrstí ti vyšli tie slivky? :-))) My sme sa tiež vrhli na menšie a zdravšie porcie.
katka78
Tri roky a nejaký ten deň.. toľko mi recept stál na čakačke.. nuž ale čakanie sa vyplatilo, koláč chutí fantasticky! Píšeš Mariamka, že na druhý deň bude ešte lepší, len či sa toho u nás dožije, nezdá sa mi. Museli sme ho koštovať ešte teplý, chutí výborne aj s crème fraîche, ale to už je len také panské huncútstvo (ja rada kyselkavé k sladkému, najlepšie pochúťkovú smotanu, no nebola po ruke). Veľmi pekne ti ďakujem za recept, rada si koláč príležitostne zopakujem. Maj sa pekne :-)


mariamka
@Katka78 (21.8.2017 20:57) milá Katka veľmi si ma potešila :) ďakujem za vyskúšanie a "vyhrabanie" rcp:) aj si mi ho pripomenula, minule som ho nevedela nájsť.. :) to zluxusnenie určite tiež rada vyskúšam, díky aj za zdokumentovanie, pekný deň prajem :)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia