Šťavnatý slivkáč s jablkami a makom
Autor receptu: mariamka
Cesto tvoria postrúhané jablká s troškou múky, vločkami, makom. Navrchu slivky
ochutené škoricovým cukrom. Ľahký a naozaj šťavnatý koláčik.
20 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Cesto: Jablká postrúhame, pridáme múku, vločky, mak, cukor, hrozienka. Naozaj som nič nevážila. Múku som dala špaldovú hladkú a miesto hrozienok zmes sušeného ovocia. Všetko rukou spojíme do kompaktnej hmoty.
- Tieto množstvá sú na menší plech alebo tortovú formu. Moja má priemer 24 cm. Vyložíme papierom, na dno som dala pár plátkov masla, rozložíme "cesto". Slivky umyjeme, pokrájame a v miske prehodíme so škoricovým cukrom. Krajšie by ukázali pekne naukladané na spôsob šupín, ja som krájala na menšie kocky, keďže boli veľké. Dáme na vrch cesta.
- Piekol sa pri 200 °C 30 minút.
- Doporučujem nechať vychladnúť, aby šťavy vsiakli a pekne všetko prevoňali a navlhčili. Fotka v reze je z druhého dňa. Chutí ešte lepšie.