Šťavnatý makový koláč

adeja - fotkaadeja, 19. apríla 2015 14:56
Ďalšie recepty »
Šťavnatý makový koláčFoto: adeja

Asi ste si všimli, že milujem pečenie. A ešte viac milujem improvizované, relatívne zdravé pečenie. No a práve preto vznikol tento bombastický zákusok :)

20 min
príprava
30 min
na 170 °C

Suroviny

Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Priznám sa, že suroviny som viac menej pridávala od oka, ale posnažím sa priblížiť ich gramáž... Do veľkej misky si vysypeme mletý mak (ja som použila ten, kde je pridaný cukor) a nastrúhané jablká (cca 5). Množstvo jabĺk zavisí od množstva maku, malo by to byť tak akurát. Ja som mala cca 180g maku a 5 jabĺk a stačilo to:) Túto zmes som poriadne vymiešala rukami, aby som z jabĺk vyžmýkala šťavu a maková zmes tak mala vláčnu konzistenciu :) Potom som pridala vajíčko, cca 100 ml mlieka, cca 3 PL trstinového cukru, 2 PL mandľovej múky ( alebo špaldová/celozrnná/bezlepková.... resp. žiadna :P ) a vykôstkované zavárané višne. Nescedila som ich úplne, aby bolo trošku višňovej šťavy aj v ceste. Konečná konzistencia nemá byť sypká ani tekutá. Predstavte si, že z toho idete tvarovať guľky. No a potom som to všetko dala do formy, kde som si pripravila papier na pečenie. Pečieme cca 30 min pri 170°C. Verím, že ak sa naň odhodláte, bude chutiť rovnako, ako chutil nám. Je ľahký, šťavnatý a osviežujúci. Vrch som posypala práškovým cukrom, lebo samotné cesto až také sladké nebolo - nech sa tie chute vyrovnajú :)

    Šťavnatý makový koláč - obrázok 1
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist