Foto: monty469
Stará dobrá klasika. Koláč, ktorý piekli ešte naše staré mamy na svadby, je jeden z mojich najobľúbenejších. Jednoduchý a tak dobrý. Veď posúďte sami, Zobraziť celý popisStará dobrá klasika. Koláč, ktorý piekli ešte naše staré mamy na svadby, je jeden z mojich najobľúbenejších. Jednoduchý a tak dobrý. Veď posúďte sami, toto je náš orechový hnetený koláč.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
25 dkg |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
2 PL (alebo kyslé mlieko) |
|
1/2 bal. |
|
25 dkg |
|
na posypanie |
|
Plnka: | |
30 dkg pomleté |
|
6 ks |
|
25 dkg |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny potrebné na cesto si vložíme do misy.
-
2
Hnetieme dovtedy, pokiaľ nám nevznikne kompaktné cesto. Vytvarujeme si bochník.
-
3
Bochník, ktorý nám vznikol si rozdelíme na polovicu. Najprv vyvaľkáme prvú polovicu cesta.
-
4
Vyvaľkaný plát presunieme pomocou valčeka na vopred vymastený a vysypaný plech s rozmermi (vnútorné rozmery 35x35cm), ale kľudne môže byť aj trochu menší, koláč bude vyšší. Cesto je jemné, presúvame ho opatrne.
-
5
Následne si urobíme plnku. Do misy vložíme pomleté orechy, cukor (kryštálový a vanilínový). Oddelíme žĺtky od bielkov, žĺtky dáme k ostatným surovinám do misy.
-
6
Teraz si vyšľaháme z bielkov tuhý sneh.
-
7
Sneh zľahka vmiešame do misy s ostatnými surovinami. Zľahka miešame dovtedy, kým nám nevznikne hladká, kompaktná plnka.
-
8
Plnku vylejeme na plát cesta, ktorý odpočíval na plechu.
-
9
Následne si z druhej polovice cesta vyvaľkáme rovnaký plát ako na začiatku.
-
10
Zľahka pomocou valčeka ho položíme na plnku, okraje cesta jemne popritláčame a vrch popicháme vidličkou.
-
11
Tak a toto je koláč vybratý z rúry.
-
12
Keď koláčik vychladne posypeme ho práškovým cukrom a môžeme podávať. Koláčik je krehký a lahodný. Predtým ako som stihla urobiť túto fotku, deti si z neho stihli kus odrezať. Prajem vám dobrú chuť!
len-ten pomer múky a tuku je dobrý..??nie je tam chyba..??
Moje babicka mela tez domacich vajec co hrdlo racilo, ale margarin ve spizi urcite ne.....
is.muni.cz/th/89136/lf_m/Diplomova_prace-Margariny...
Osobne si nepamatuji, ze by tento "skvost" doma nekdo pouzival, ovsem jsem odrostla na skolkovych a skolnich jidelnach, takze urcite jsem neco z teto uzasne "dobroty" pozila, jsem bohuzel pametnice.....
Co budou jist ti mladsi, zalezi jen na nich, staci trochu premyslet a cesta je jasna, kazdy je strujcem zivota sveho, myslim....
odskúšaním teda potvrdzuješ moje obavy..vyjadrené hneď v prvom komente..ja ti verím,že nie si spokojná..
ak dáš pol kila múky a celý prášok do pečiva..ostatné ponecháš..potom bude cesto ala pité..dobre spracovateľné../toto musí byť asi ako mastné blato../
@starkamajka - ak sa gazdinej lepí cesto, alebo je "riedke" stačí pridať múku, a nie ho hneď dávať do mrazničky (opakujem, že pomer múky a margarínu je správny)
@radost koláč vyskúšaj, a potom hodnoť (či je cesto mastné blato)
Nuž, je už na každom z Vás, či ho upečiete, alebo nie. Ak Vás odradí jeden nevydarený pokus, mrzí ma to.
Krásny zvyšok dňa :)
Je jasné, že cesto by sa mi bez pomúčenia pracovnej dosky lepilo, ale to som napísala. Mne múka "navyše" neprekáža, pečiem to tak, ako to piekli ženy v mojej rodine. My máme orechov požehnane, takže pre nás to problém nie je. Je už na každom, čo si do tohto koláča pridá, alebo ho zmení.
A týmto komentárom uzatváram debatu o kvalite cesta. My ho takto pečieme už roky, a nikdy s tým nebol problém.
Majte krásny zvyšok dňa :)
@manya teší ma, že koláčik chutil a že ho budeš piecť aj naďalej. My tento koláč máme veľmi radi. Mne cesto taktiež problém nerobí, netrhá sa mi. Pekný večer :)
Tak to som nadsena. Vynasla si sa a hlavne sa tesim ze chutilo. Tento kolacik je famozny a u mna najoblubenejsi. Cesto treba podsypat mukou a zlahka valkat, ale da sa to. S tym snehom to musim vyskusat aj ja, ked ho budem piect. Prajem ti pekny vikend
Velmi si ma potesila. Dakujem ti za vyskusanie receptu a pozitivny ohlas. U nas tento kolacik patri medzi najoblubenejsie a peciem ho casto, kedze o orechy nemame nudzu. Prajem ti pekny zbytok vikendu
Za málinko,aj mňa potešil recept a určite ho budem robievat častejšie,milujeme orechy a koláčik je fantasticky