Starodávny koláč podľa @ monty 469 s jablkovou plnkou fotorecept
Foto: izabella929
Na požiadanie varecháčok, aby som sa pokúsila tento koláč upiecť, lebo mali pochybnosti o recepte..Pravda je táka, že s cestom sa ťažko pracuje...po zmiesení Zobraziť celý popisNa požiadanie varecháčok, aby som sa pokúsila tento koláč upiecť, lebo mali pochybnosti o recepte..Pravda je táka, že s cestom sa ťažko pracuje...po zmiesení sa prilepilo o pracovnú plochu a len vďaka podsypaniu sa dalo s ním pracovať..napokon podotýkam, že aj s vaľkaním boli problémy, lebo cesto sa trhalo a len ručnou úpravou sa dalo vylepšiť.mám dojem, že iba stabilná plnka , ktorú použila autorka receptu držala spolu tento koláč..je to recept od @monty469..
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Na pracovnú dosku som preosiala múku, pridala som maslo, cukor, žltky,smotanu, prášok do pečiva, rum a dala som štipku soli..cesto som začala spracovávať..nehnietla som ho..keď je starodávny, spracovala som cesto rukami..tie ma ešte nikdy nezradili..
-
2
keď som všetky suroviny spracovala, cesto sa mi prilepilo na dosku...musela som si odvážiť 50 g. múky a túto som postupne pridávala pri spracovávaní cesta...cesto som poriadne vypracovala a keďže ide o starodávny recept, takže bez elektriky, teda ručne..až po prisypaní ďalšej múky bolo cesto ako tak stabilné...dala som ho do chladničky na 1 hodinu..
-
3
po vychladení som ho rozvážila na 2 polovice..pokiaľ cesto oddychovalo, pripravila som si plnku z jabĺk...orechy sú drahé, takže som použila domáce jabĺčka..pokrájala som ich na kocky, pridala som cukor, škoricu a strúhanku..
-
4
opäť som si odvážila 50 g. múky, aby som mohla podsýpať, lebo sa mi zdalo, že to nebude držať tak, ako som to videla na obrázku autorky receptu...
-
5
najťažšie bolo dostať cesto bez poškodenia na plech...musela som poplátať diery..
-
6
na cesto som uložila plnku...keď budete chcieť tento koláč upiecť , nevaľkajte si cesto vopred, až potom, keď plnka bude uložená...aby sa vám nestalo, čo mne, celé cesto sa mi pri preprave na plech na valčeku rozpadlo..zase som musela plátať..
-
7
potrela som ho žĺtkom, popichala vidličkou...trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekol sa 25 min.
-
8
upečený koláč som nechala vychladiť..
-
9
takže na záver...je fantastické cesto, krehké a chutné...ale už by som ho druhý krát nepiekla, vyžaduje trpezlivosť...zbytočne netreba pridávať múku, lebo iba tak bude krehké cesto..tento recept má právo na výhru mesiaca...dobrú chuť...
Ja som cesto tiež spracovávala rukami, ako každé hnetené cesto. My to cesto voláme tak - preto tomu hovorím že to hnetiem (jasné že rukami).
Teší ma, že ti koláčik chutil. S orechami je tento koláč to "pravé orechové", na jablkový hnetený máme iný recept.
Vážim si, že si ho skúsila a nemala len "prázdne" reči ako niektorí používatelia, ktorí kritizujú a nevyskúšajú. Prajem ti všetko dobré, budem sa tešiť na tvoje ďalšie recepty, ktoré sú samozrejme výborné. Pekný zvyšok dňa :)
Nuž, áno, cesto bolo veľmi krehké a aj ja som plátala. :) Pokiaľ si dobre pamätám, moja stará mamička s ním taký problém nemala a tak som to uzavrela tým, že ani to maslo už nie je to, čo bývalo a múky tiež.... hm
Každopádne však sa vyplatí urobiť ho. :)
Koláčik vyskúšam určite a uvidím ako to dopadne. Minimálne chutný bude isto. ;)