Starodávne linecké koláčiky

sabina - bez fotkysabina, 3. decembra 2012
Starodávne linecké koláčiky
Foto: sabina

Dobrý deň, moju dcérku rada učím to, čo mám najradšej! Milovala som aj našu babičku, ktorá už síce nieje medzi nami, ale zanechala nám Zobraziť celý popisDobrý deň, moju dcérku rada učím to, čo mám najradšej! Milovala som aj našu babičku, ktorá už síce nieje medzi nami, ale zanechala nám tu toho veľa. Podelíme sa s Vami teda o jej viac ako 70 ročný recept, ktorý sme si trošku vylepšili po svojom:-)! Edita Bašková, Záriečie

23
porcií
15 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

21 dg
1/4 bal.
14 dg
2 ks + trošku na potretie
7 dg
1 bal.
podľa potreby
1/2 ks citróna
podľa potreby na ozdobu
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Vymiešame múku, PDP, maslo, 2 žĺtka, cukor, rezančeky a šťavu z citróna do pevného cesta (najlepšie rukou). Z hmoty vyvaľkáme tenké cesto (3mm) a vykrajujeme kolieska (môžu byť aj iné tvary). Povrch koliesok potrieme žĺtkom a posypeme orechmi na ozdobu (ale iba polovicu zo všetkých koliesok).

    Starodávne linecké koláčiky - obrázok 1
  2. 2

    Na plech položíme papier (silikón) na pečenie, poukladáme vykrojené kolieska a vložíme ho do dobre rozohriatej rúry. Pečieme asi 15 min., záleží od rúry, lebo každá pečie inak.

  3. 3

    Upečené kolieska zlepíme čučoriedkovým, prípadne iným džemom. Vždy jedno ozdobené a druhé holé koliesko. Nakoniec zlepené kolieska môžeme ešte posypať práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

ifik
super..mám rada recepty našich babičiek..určite vyskúšam a dám vedieť... :-)))
1x claude
radulienka
Editka, vitaj na vareche a podeľ sa s nami o ďaľšie suprové a starodávne recepty, vďaka aj za tento...
pivonka
Keď vidím takéto ručičky, tak som hneď namäkko. Pomocníčku máš usilovnú. Recept je to starý, osvedčený 1-2-3 a obohatený orechami.
nadia56
vyborny recept, traduje sa v nasej domacnosti, ale je bez prasoku do peciva, mozem vrelo odporucit, u nas nesmu chybat na vianocnom stole, mas sikovnu pomocnicku:-)
izabella929
ach, jaká si ty prekrásna šikulienka.-))))bude z nej šikovná pekáročka.-)))linecké pečivo je vďačné.-)))
helca103
Vítam Ťa na Vareche, uviedla si sa s chutným receptom a s takou šikovnou pomocníčkou sa Ti dobre pečie :-)
marijanka712
krásny , starý receptík stojí za vyskúšanie malá pomocníčka o 20 rokov bude sama prezentovať a už 90 ročný recept pekné, že zapájaš aj svoju princeznu do takejto práce chváli recept aj tvoju šikovnosť.
honestka
a najkrajsie na tom recepte je to, ze ho podavas dalej novej generacii. takto bude babička navzdy v spomienkach. sikulka!
terushka
no recept uložený ;-) zajtra ho vyskúšame s kámoškou a berieme si na pomoc tiež takéto malé šikovnice ;-) určite nám to pôjde s malými pomocníčkami ako po masle ;-) tak držte palce, teším sa na to :-) ďakujem za receptík...
tardis
Vzerá to skvele, linecké kolieska robíme každý rok, ale túto obmenu určite vyskúšam. My občas robíme aj kokosové..ale toto bude určite výborné.
bronislava
Boli vynikajúce, nestačila som ich zlepiť, lebo že vraj keď som ich robila prvýkrát tak syn s manželom tak dlho testovali, že zajtra robím ešte ďalšie. Ale aspoň som stihla odfotiť.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia