Staroanglický hruškový koláč

Eva a Marek Kormanovičovci
majitelia reštaurácie Quo Vadis v Nitre, 9. novembra 2016
Staroanglický hruškový koláč
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
200 g
štipka
4 PL
Náplň:
800 g (na tenké plátky nakrájané)
100 g
z 1 citróna
3 PL
30 g




Postup

  1. 1

    Múku a maslo drobíme, až kým sa nevytvorí akoby mrvenica. Pridáme soľ, studenú vodu a najlepšie robotom rýchlo vymiesime cesto. Rozdelíme na dve časti, jedna bude o niečo väčšia.

  2. 2

    Dno formy s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie. Rozvaľkáme väčšiu časť cesta do kruhu s priemerom asi 28 cm a pomocou valčeka ho prenesieme do formy. Roztlačíme ho na dno a boky formy, naplníme hruškami zmiešanými s cukrom, citrónovou šťavou a so škrobom. Na hruškovú náplň poukladáme kúsky masla. Rozvaľkáme druhú časť cesta a položíme na hruškovú náplň, odkrojíme cesto, ktoré prevísa, a okraje pekne vytvarujeme.

  3. 3

    V strede nožom urobíme malý krížik a rohy trochu vyhneme, aby mohla odchádzať para z náplne. Zo zvyšného cesta vyformujeme lístočky a poukladáme navrch koláča. Potrieme mliekom, posypeme práškovým cukrom a pečieme pri 200 °C asi 20 minút. Upečený koláč má mať zlatistú farbu. Necháme úplne vychladnúť, až potom krájame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia