Staroanglický hruškový koláč
majitelia reštaurácie Quo Vadis v Nitre, 9. novembra 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
200 g |
|
štipka |
|
4 PL |
|
Náplň: | |
800 g (na tenké plátky nakrájané) |
|
100 g |
|
z 1 citróna |
|
3 PL |
|
30 g |
|
Postup
-
1
Múku a maslo drobíme, až kým sa nevytvorí akoby mrvenica. Pridáme soľ, studenú vodu a najlepšie robotom rýchlo vymiesime cesto. Rozdelíme na dve časti, jedna bude o niečo väčšia.
- 2
Dno formy s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie. Rozvaľkáme väčšiu časť cesta do kruhu s priemerom asi 28 cm a pomocou valčeka ho prenesieme do formy. Roztlačíme ho na dno a boky formy, naplníme hruškami zmiešanými s cukrom, citrónovou šťavou a so škrobom. Na hruškovú náplň poukladáme kúsky masla. Rozvaľkáme druhú časť cesta a položíme na hruškovú náplň, odkrojíme cesto, ktoré prevísa, a okraje pekne vytvarujeme.
- 3
V strede nožom urobíme malý krížik a rohy trochu vyhneme, aby mohla odchádzať para z náplne. Zo zvyšného cesta vyformujeme lístočky a poukladáme navrch koláča. Potrieme mliekom, posypeme práškovým cukrom a pečieme pri 200 °C asi 20 minút. Upečený koláč má mať zlatistú farbu. Necháme úplne vychladnúť, až potom krájame.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu