Stará dobrá klasika

hrky - fotkahrky, 25. januára 2014
2
porcie
5 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Klasicky natrieme chllebík masťou, na to potrieme horčicou kremžskou, alebo obyčajnou, kto ako má rád.

    Stará dobrá klasika - obrázok 1
  2. 2

    Na to poukladáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a posolíme podľa chuti

    Stará dobrá klasika - obrázok 2

Diskusia k receptu

mijaita
A kolik čeho? Neuvádíš žádná množství , začátečník je na rozpacích a já také tápu.
oldsoft
To je přesně ten způsob psaní receptu, který pro nás, začátečníky, nemá skoro žádnou cenu. Vy, zkušení kuchaři, víte z praxe, kolik čeho máte použít, ale já tápu. Kolik sádla mám použít? Kolik chleba? O cibuli ani nemluvě. Pak člověk musí experimentovat a najít poměr ingrediencí metodou pokus - omyl, což je zdlouhavé a vede to i ke ztrátě času i materiálu...
alexdidi
@Hrky poraď prosím, mohla by som použiť chlieb biely a plnotučnú horčicu? Alebo by to bol už celkom odlišný recept? Chýba mi aj upresnenie použitia masti. Aká je tá originálna-bravčová, husacia, kačacia?
radost
chlieb s domácou masťou a cibuľou navrchu - bez horčice - slovenský hamburger sa volal - v čičmanoch na slávnostiach fujaristov - sme kúpili pred rokmi za 50 korún...:-)
myslím-že sa to predáva pod týmto názvom dalej...
aeva
Fotka k receptu je trochu zavádějící. Nejsem si jistá, zda je správné mazat sádlem jen středy krajíců a nedotahovat ke kůrkám. A jak s hořčicí - po celé ploše.
Je možné nakrájet cibuli na kostičky?
tetrisss
Hehe, nahodou toto som nejedla uz asi 30 rokov, s domacou mastou to bola pochutka :)
houska
Potrebuji poradit!
Nemám kulatý chleba, ale jenom hranaty z pekárny.
Myslite že by bylo možné pouzit i ten??
taxitaxi
Tak ja by som to natrel na chlieb rovnako, ako čokoľvek iné napr. maslo, nátierku.... Vsak to sa nedá pri takomto recepte presne napísať, že 15 g masti..... Treba to natierať normálne v pomere ako každému chutí nie?? A čo sa týka cibule...tak isto však niekto má rád viac , niekto menej..
Inak chutné a rýchle jedlo.
elixir
Niektoré tie mesiačiky z cibule sú oddelené a niektoré spojené... som zmätená :)
mojack
ale ja mam červenú cibuľu , čo teraz nepokazim tento recept .:-)
afataga
ja mam zas dilemu, ci sa tie krajce musia prekrojit, alebo to cele pokazim, ak ich necham neprekrojene
ampara
a potom sa budeme čudovať,keď tento "recept" podľa počtu kliknutí vyhrá( napr. Mercedes)
frezia
Velmi napadity recept, ale mam velky problem, mam len cervenu cibulu. Mozem pouzit tu, alebo musim zbehnut do obchodu pre tu bielu? @afataga , nekrajat! To uz nebude ono!
hrky
človeku až rozum zostane stáť, keď číta niektoré komentáre :) Presne ako tu uviedol taxitaxi, komu ako chutí a čo chutí. Nech mi prosím vás nikto nechce tvrdiť, že si v živote nenatieral chlieb masťou ?? A otázka typu či môže použiť hranatý alebo okrúhly chlieb, alebo či sú mesiačiky cibule spolu alebo oddelene, nad tým sa ozaj môže človek iba zasmiať :)), to sa nedá ani komentovať. Ak niekto napíše že je začiatočník a nevie si natrieť ani chlieb s masťou ako oldsoft či mijaita, nemyslím, že by takým "začiatočníkom" vôbec pomohlo upresnenie aj množstva :)))
len toľko k tomuto celému :)))
hrky
alexdidi, môžeš použiť akýkoľvek chlieb ktorý ti chutí a tiež aj plnotučnú horčicu.
yogicek
hrky - všetci to chápu, len si robia z teba srandu. Pravdepodobne preto aby si sem nedávala takéto "recepty" ale čítanie je to docela zábavné.
hrky
hej, môže byť aj červená cibuľa
radox1
cerstvy chlieb s mastou,nasolenou cervenou cibulou a posypany ml.cer.paprikou ano,ale urcite bez horcice.
hrky
yogicek viem :)
je to len na ich svedomí, čo píšu a z čoho si robia srandu..
yogicek
ampara, - výherca sa neurčuje podľa počtu kliknutí ale podľa počtu uložení receptu do KK, tak sa neboj o Mercedes môže byť ešte tvoj.
boxik
@ hrky Ja som myslel , že srandu si robíš ty a ty sa ešte paprčíš. Ak je pravdou , že si 40 ročná žena , tak maj aj toľko súdnosti aby si pochopila , že takýto recept by sa dal akceptovať ak by ho uverejnila 8 ročná školáčka.
marianne
@hrky neprezivaj to tak:-) naprilklad mna ani nezaskocilo,ze si natrela chleba mastou a dala cibulu,moje oblubene, ale ta horcica na masti ma posadila na zadok:-)) to som este nepocula...tiez su tu recepty,ze sa nakraja zelenina a je to salat....tiez sa da diskutovat,ci je to recept...ale dala si iny recept,mas ine komenty..:-))
ampara
yogicek-aby si sa nečudoval,čo všetko sa odmeňuje podľa počtu kliknutí(sú tu o tom siahodlhé debaty), okrem toho ja už Mercedes mám a všetky tie komenty boli len reakcia na tú "odvahu" pridať sem takúto lahôdku. a kto to takto nepochopil, tak......došli mi slová.....
alanr
určite by som doporučila dôsledne dodržiavať zvolené ingrediencie! Chlieb s masťou, kremžskou horčicou a bielou cibuľou je predsa niečo iné ako chlieb s masťou, plnotučnou horčicou a červenou cibuľou. NEPRZNITE tento geniálny recept a rozlišujte, veď ani pečené kura nie je kačica! ;)
hrky
boxik nepaprčím sa iba som sa vyjadrovala ku komentom :), myslím, že sa to môže či nie ? :)
niektorí takéto ani nikdy napríklad nejedli a nerobievali a niekto na takýchto jednoduchých veciach aj vyrastal, teda pozná ich od malička som myslela :)
čiže ako vravím - 100 ľudí - 100 chutí.
Neviem prečo by som sem taký recept nemohla pridať, ak nechcete nečítajte :)
išlo predsa o starú dobrú klasiku, ako aj nadpis hovorí, ktorú som chcela pripomenúť :)

hrky
ampara, neviem prečo by som nemala mať odvahu :))
violeta
Je to pravda, aj zlá reklama, je reklama...často poslúži ovela lepšie, ako dobrá...gratulujem @hrky , velmi poučné...
pacik
@marianne neuveríš, ale chlieb s masťou a horčicou sme do seba tlačili na internáte, keď bola slabá večera a ako nám chutil, ani cibuľu sme nepotrebovali :-)))
houska
U receptu je uvedeno, že se jedna o 2 porce - muž a žena. Mohou to jíst i dvě ženy?
spetkasoli
proti gustu žiadny dišputát - v jednoduchosti je krása. Čerstvý chlebík s dobrou domácou masťou a cibulkou mám moc rada a určite si na ňom pochutnám viac než na pečenom kurčati z kauflandu, ktoré je napichané ktovie čím.
methi
Preco to sem davate, ked ja na to nemam suroviny? :P :D
marianne
@miska :-)) @pacik tak to ste tam mali ciste obzerstvo.To my ked sme hladovali na intraku,tak sme vyberali spolubyvajucej suchy chlieb z igelitky v skrini,co sme jej po nedelnajsich hodoch,nechavali pre prasa:-)) obycajne v stvrtky zacal najazd do skrine...:-D
cesminaz
My sme to veru tiez doma jedavali ;-) je to fakt vyborne jedlo.My sme to aj obmienali..raz mastny chlieb s cibulou,raz mastny chlieb s horcicou,raz mastny chlieb s domacou paprikovou natierkou...a dakedy sme chlebiku pomahali zosmyknut sa mliekom ;-))
huck
Mozno by tato natierka patrila do kolonky - Jedla naseho detstva - kategoria seniori. Vsetci sme jedli tuto klasiku s malymi obmenami, s velkou chutou. Bola som velmi zly jedak, mama dostavala pri stole zo mna mizerere...., ale chlieb z cibulou a potajomky ,( sem tam )aj s horcicou bol vzdy u mna vitany. Jedine, ostava otvorena otazka, je toto naozaj recept?.... Myslim ... urcite je! :)
mariamka
na margo celeho "skodoradost je asi najvecsia radost" a utahovat si z dobreho umyslu.. ubohe,, ako zabava tie komentare beriem, cele to diriguje @redakcia a ked pustila, pustila
methi
@mariamka , ze skodoradost... okrem soli a cibule nic z toho nezozeniem :) a teraz co? Take exoticke suroviny pre moju beznu domacnost.... hm.
elixir
Neviem, z mojej strany toto nebol útok na autorku, len pousmiatie sa nad receptom, ktorý je porovnaní s ostatnými tak milo jednoduchý; bolo to myslené ako vtip. :) Mrzí ma, @hrky , ak sa Ťa to dotklo, v takom prípade sa Ti chcem ospravedlniť.
hrky
ďakujem jerica, to si trafila :)
... pre všetkých už len dodám, ktorí si robili srandu či mali ironické poznámky, že pridanie tohoto jedla či receptu bolo ohliadnutie sa za starými dobrými časmi -ako názov napovedá.
Tí, ktorí ich nemali sa možno niečo dozvedeli a tí, ktorí to poznajú a zažili či na takých jednoduchých jedlách vyrastali,si tie dobré časy možno radi pripomenuli...
A ešte jedna vec ma napadla, je toto stránka o receptoch a radosti z jedla a varenia a to myslím znamená, že nie každé jedlo, ktoré je dobré a chutné musí prejsť varom a taktiež toto nie je stránka o irónii, kto sem aký recept pridá. Je na každom z nás, či si recept prečítame, alebo nepridáme medzi svoje obľúbené, aby keď raz nám dôjde fantázia, môžeme si uložené recepty znovu radi a s chuťou pozrieť a skúsiť. A posledná vec, každé dobré jedlo si zaslúži úctu a nie prznenie, keď sa niekomu nepáči....
katkasugar
skoda, ze sa na stranu ironicky a znevazujuco komentujucich pridavaju aj ludia, ktori to doteraz nerobili...
tiginko
@jerica musím sa @methi zastať, ty sa mžno nepamätáš, ako niektorí útočili na ňu, že uverejňuje príliš "exotické" recepty pre našu kuchyňu. Len vtipne poznamenala, že pre jej kuchyňu je exotika toto... @hrky nehnevaj sa, ale tvoj recept proste nie je receptom v pravom slova zmysle, a ja sama som proti tomu, aby tu každý uverejňoval recept na čokoľvek, čo si doma natrie na chlieb alebo nakrája, lebo by sme tu boli zahltení tisíckami "nereceptov". Tak sa nečuduj, že si ľudia urobia vtip z tvojho akožereceptu, lebo si myslia, že si to uverejnila hádam tiež zo srandy. Neber to tak vážne a radšej sa povznes nad vtipné komentáre, neviem čo je na nich také strašné, veď s humorom sa ľahšie žije....
hrky
tiginko, je ale rozdiel humor a irónia, to si veľa ľudí zrejme pletie. Žiadny recept, ani jednoduchý si nezaslúži prznenie, za tým si stojím. Pokiaľ nechceš byť zahltená "nereceptami" ako to nazývaš, tak ich jednoducho nečítaj a nezaoberaj sa nimi :)
Je na každom aby sa rozhodol, čo sem dá a čo nie, nemôžeš to nikomu diktovať a zakazovať predsa. Neznamená, že ak je recept jednoduchý, že si nezaslúži povšimnutie, možno veľakrát komplikovaný nie je ani zďaleka tak dobrý, ako jednoduchý, nemyslíš ? Takže každý tu má rovnaké právo pridať to, čo má rád, či je to jednoduché jedlo, alebo nátierka - aj to sa natiera na chlieb ako vravíš :)
methi
Pre nezainteresovanych  varecha.pravda.sk/profil/rajnica...
Poznamka v profile je adresovana mne a tym, co pridavaju recepty inych kuchyn sveta (lebo to predsa na varechu nepatri! a medzi riadkami mi dotycny v podstate vzdy napisal "tahaj prec!"). Momentalne dotycneho najdete na Vareche ako kredenca. A toto je podla mna skor zazitok ako ohliadnutie za minulostou. Tam by to pasovalo a bolo pekne. V receptoch to naozaj len usmev a ironiu vyvola. Co sa aj stalo...
wildrane
hrky ďakujem za pripomenutie, veru človek na staré recepty zabúda
evanaaa
Pamätám sa, ako sme robievali nočné a nesmel chýbať chlieb s masťou a cibuľou. Masť som väčšinou nosila ja, čerstvo doma vytopenú ( čo robievam aj teraz), a pre nás to bola dobrota. Aj teraz si občas dám, ale stačí mi aj nejaká iná nátierka na chlieb ( Dela, Rama), aj keď za toto by ma tiež odsúdili. A ešte krajšie spomienky mám na prázdniny na dedine, keď nám stará mama odkrojila krajce z bieleho chleba, veľkého ako koleso, na tanieti bola pekne rad radom dokola nakrájaná cibuľa, paprika a paradajka čerstvo vytrhnutá zo záhradky.....a husacia alebo kačacia masť.....tie chute sú dnes už minulosťou.
beba2410
@oldsoft (26.1.2014 02:36)
Ako môžete chcieť presné gramáže na tento recept. Všetko predsa od toho ako to chcete vy. Keď zjete cely chlieb tak si nakrájajte cely chlieb. Ak tam chcete 5cm vrstvu maste tak nech sa páči dajte tak, a cibule tak isto. Musíte sami vedieť koľko tam toho vy chcete.
Ja som tiež neni kuchár ale viem že koľko toho zjem.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia