Kávový zákusok
Kávový zákusok

Štafetky - famózne roládky z bielkov fotorecept

eruska25 - fotkaeruska25, 5. marca 2018
Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept)
Foto: eruska25

Občas má každý doma väčšie množstvo bielkov. Čo s nimi? Dajú sa využiť rôzne, určite ich nevyhadzujeme. Posledne som robila malé roládky plnené kávovým krémom. Poviem vám, niečo fantastické.

18
porcií
40 minút
príprava
8 minút
na 200 °C

Suroviny

160 g
105 g
45 g mleté
40 g
Krém:
20 g
20 g
1 ČL
100 ml
70 g
125 g
1 PL
Čokoláda:
100 g
30 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    160 g bielkov boli u mňa 4 bielky. Záleží od veľkosti vajec. Radšej si treba odvážiť. Bielky vyšľaháme a postupne prišľahávame cukor. Potom zľahka orechy a múku. Rozotrieme na veľký plech s papierom na pečenie, trochu posypeme práškovým cukrom.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Upečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C maximálne 8 minút. Nie dlhšie, cesto by sa nedalo stočiť, lámalo by sa. Ja som mala zadnú časť už trochu vysušenú, to som odrezala. Tam bolo cesto asi tenšie.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Stiahneme papier - ide to veľmi dobre. Cesto sa zdá zdola lepkavé, ale to je v poriadku, ešte je teplé. Otočíme ho tak, ako sa pieklo a necháme vychladnúť.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si krém: z 20 g múky a 20 g masla si urobíme svetlú zápražku, pridáme instantnú kávu ( prášok) a zalejeme mliekom. Uvaríme kašu a za občasného miešania necháme vychladnúť. V miske si vymiešame maslo s cukrom. Keď je kaša vychladnutá, primiešame ju k maslu a nezabudnime priliať rum. Cesto rozrežeme na 3 pláty, natrieme krémom

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a zvinieme. Dáme stuhnúť do chladničky.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakrájame na 5 cm kúsky a namáčame konce v čokoláde. Tú si pripravíme rozpustením čokolády a Cery nad parou.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyšlo mi 18 kúskov.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Štafetka v reze. Vláčne cesto, kávový krém, čokoláda. Už sa teším, kedy budem mať zase 4 bielky.

    Štafetky - famózne roládky z bielkov (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
Receptov na využitie bielkov nikdy nie je dosť. Tvoj je veľmi zaujímavý a využiteľný aj na príležitosti. Ďakujem za výborný recept. Len neviem, či aj mne sa takto podarí. Ukladám KK.
Moje nervy, štafetky miluju, a takéto zatočené musí být ještě lepší než klasika!! Krásný recept, výborné chuti!! Děkuji, jsi šikulka!!!!
Eruska, vcera po zbadani tvojho receptu som si povedala, ze prekvapim takou sladkostou muza, dlho pradlho som nic sladke nepiekla. Pecenie sa mi vsak nevydarilo. Asi to bolo tym, ze po vyslahani bielkov som zistila, ze mi dosla v doze muka :) teda som pomlela viac orechov a urobila z toho cesto. (Cukru som dala len polovicu. Pre mna to bolo sladke akurat a pouzila som trstinovy.) Piekla som dlhsie, lebo sa mi cesto stale zdalo nedopecene. Nuz a na jednej strane, ked som dole dávala papier, sa mi to rozbilo. No nic, vravim si, urobim krem. Tam som tiez dala len 1 a 1/2 PL cukru a miesto rumu aromu. Krem bol super! Rozbila som teda cely plat, zaliala ho kremom v mise, poukladala na to maliny a poliala cokoladou. Potom som to pekne naporcovala do salok a bolo :) muzovi velmi chutilo, ja som sa zacala smiat a ukazala som mu, ako to malo vyzerat naozaj, tak sme sa spolu zasmiali a na chuti nam neubralo. Snad nabuduce uz to vyjde tak ako ma. Ukladam a vdaka za recept. Som rada, ze som skusila nieco nove :)
@Mitzy (6.3.2018 06:47)

Musím pochváliť Tvoju kreativitu, ako si sa vynašla a z "nepodarku" si vyčarila fajnový dezert. Veď Ty si prišla na nový recept! Všetky slávne špeciality sú vraj výsledkom nejakého omylu, nezdaru. Len ma mrzí, že akurát tieto roládky nevyšli ako mali. Tu je asi dôležité dodržať uvedené množstvá surovín do cesta. Pozdravujem.
Pekný a celkom zaujímavý recept.
Tiež mám teraz voľné bielky,ale chystám sa urobiť z nich kokosové bezé.Tiež je to zaujímavý a veľmi chutný koláčik.
No tvoj určite príležitostne vyskúšam.
@janina444 (24.11.2019 18:12)
Ja vždy plním hneď. Mám pocit, že na druhý deň by cesto už nebolo také tvarovateľné a pri stáčaní by sa lámalo. Ale to netvrdím, len si tak myslím.

Pridaj komentár k receptu: