Štafetky - famózne roládky z bielkov fotorecept
Foto: eruska25
Občas má každý doma väčšie množstvo bielkov. Čo s nimi? Dajú sa využiť rôzne, určite ich nevyhadzujeme. Posledne som robila malé roládky plnené Zobraziť celý popisObčas má každý doma väčšie množstvo bielkov. Čo s nimi? Dajú sa využiť rôzne, určite ich nevyhadzujeme. Posledne som robila malé roládky plnené kávovým krémom. Poviem vám, niečo fantastické.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
160 g |
|
105 g |
|
45 g mleté |
|
40 g |
|
Krém: | |
20 g |
|
20 g |
|
1 ČL |
|
100 ml |
|
70 g |
|
125 g |
|
1 PL |
|
Čokoláda: | |
100 g |
|
30 g |
|
Postup
-
1
160 g bielkov boli u mňa 4 bielky. Záleží od veľkosti vajec. Radšej si treba odvážiť. Bielky vyšľaháme a postupne prišľahávame cukor. Potom zľahka orechy a múku. Rozotrieme na veľký plech s papierom na pečenie, trochu posypeme práškovým cukrom.
-
2
Upečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C maximálne 8 minút. Nie dlhšie, cesto by sa nedalo stočiť, lámalo by sa. Ja som mala zadnú časť už trochu vysušenú, to som odrezala. Tam bolo cesto asi tenšie.
-
3
Stiahneme papier - ide to veľmi dobre. Cesto sa zdá zdola lepkavé, ale to je v poriadku, ešte je teplé. Otočíme ho tak, ako sa pieklo a necháme vychladnúť.
-
4
Pripravíme si krém: z 20 g múky a 20 g masla si urobíme svetlú zápražku, pridáme instantnú kávu ( prášok) a zalejeme mliekom. Uvaríme kašu a za občasného miešania necháme vychladnúť. V miske si vymiešame maslo s cukrom. Keď je kaša vychladnutá, primiešame ju k maslu a nezabudnime priliať rum. Cesto rozrežeme na 3 pláty, natrieme krémom
-
5
a zvinieme. Dáme stuhnúť do chladničky.
-
6
Nakrájame na 5 cm kúsky a namáčame konce v čokoláde. Tú si pripravíme rozpustením čokolády a Cery nad parou.
-
7
Vyšlo mi 18 kúskov.
-
8
Štafetka v reze. Vláčne cesto, kávový krém, čokoláda. Už sa teším, kedy budem mať zase 4 bielky.
Musím pochváliť Tvoju kreativitu, ako si sa vynašla a z "nepodarku" si vyčarila fajnový dezert. Veď Ty si prišla na nový recept! Všetky slávne špeciality sú vraj výsledkom nejakého omylu, nezdaru. Len ma mrzí, že akurát tieto roládky nevyšli ako mali. Tu je asi dôležité dodržať uvedené množstvá surovín do cesta. Pozdravujem.
Ja robievam väčšinou "pusinky", alebo bielkový chlebíček, toto bude vhodná obmena.
Tiež mám teraz voľné bielky,ale chystám sa urobiť z nich kokosové bezé.Tiež je to zaujímavý a veľmi chutný koláčik.
No tvoj určite príležitostne vyskúšam.
Ja vždy plním hneď. Mám pocit, že na druhý deň by cesto už nebolo také tvarovateľné a pri stáčaní by sa lámalo. Ale to netvrdím, len si tak myslím.
Upeč ich, sú naozaj famózne. Ja si každý jeden bielok pekne dám do mrazničky a keď ich je dosť, už aj pečiem štafetky.
Som rada, keď je niekto spokojný s mojim receptom, teší ma to. Prajem Ti príjemné vianočné sviatky.
Áno, je také lepkavé. Naplní sa, zroluje, nechá stuhnúť, nakrája, namočia konce do čokolády a hotovo. Štafetky napokon nie sú lepkavé. Daj vedieť, ako to dopadlo u Teba.
Veru, tú otázku si kladiem aj ja, načo to pocukrovať. Taký recept som našla, že sa to má pocukrovať. Niekedy posypem cukrom, niekedy zabudnem a štafetky sú vždy rovnako dobré. Prajem Ti krásne Vianoce.