Spišské pirohy fotorecept

paveljrk - fotkapaveljrk, 2. novembra 2010
Spišské pirohy (fotorecept)
Foto: paveljrk

Je to regionálne jedlo až na to,že mojou dietou som ho trocha upravil a varené je zo špaldovej celozrnnej múky,miešanej s polohrubou.Tým sa stali pirohy trocha pevnejšie,no o to sítejšie.

5
porcií
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
250 g
150 g
2 ks
cca 2dc
150 g
125 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme,narežeme na menšie kúsky a dáme variť.

    Spišské pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky po uvarení pretlačíme (na jemno) a odoberieme s nich na dve polievkové lyžice-zarovnané.

    Spišské pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do horúcich zemiakov pridáme bryndzu a až máme,môžeme pridať pažitku,alebo kôpor.Dobre vypracujeme podľa chuti dosolíme a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Z múky, vajec, dvoch lyžíc zemiakov a vody vypracujeme vláčne cesto.Vody dáme podľa potreby.Špaldovú múku môžete nahradiť polohrubou.

    Spišské pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na doske cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2 mm a vykrajujeme pohárom kolieska o veľkosti čajovej šálky.Tieto naplníme zemiakovo bryndzovou zmesou.

    Spišské pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kolieska preložíme na polovicu a prstami zlepíme.Niekto to robí aj vidličkou alebo dostať v obchode pomôcku na vyrezávanie a lepenie pirohov.

    Spišské pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Variť v posolenej vode asi 5 minút (kým nevyplávajú na vrch).Preliať studenou vodou.Pomastíme prepraženým maslom,ale môžeme použiť rozpraženú slaninku narezanú na kocočky,prípade ich môžeme ešte posypať tvarohom a pažítkou.Prajem dobrú chuť. S tohoto množstva sa urobí 50 ks pirohov a na jednu porciu sa počíta 10 ks.

Diskusia k receptu

garanco
Vynikajúce! ..... popraženú slaninku a navrch kopček/kopec kyslej smotany a kyslomliečny nápoj do hrnčeka!
zuzanabebe
Zbožňujem pirohy... akurát mi na tom tanieri chýba ešte kyslá smotana, cibuľka a slaninka :)
paveljrk
Tie doplnky každý podľa seba.Vyhovieť všetkým chúťkam sa nedá.To už každý ako má rád.
marianne69
Rada varim a peciem zo spaldy,teda ,ak sa mi ju podari kupit.Pirohy to je nebicko v papulke.
jezibabka1
pred chvíľkou som dokončila pirohy (ale také klasické nezdravé:) rodinka je spokojná, ja tiež:)))
matased
Konečne mi prišli vhod - ešte som pirohy naslano nerobila. Super.
paveljrk
vrbko 1 Keď som ich jedol prvý krát,nevedel som im prísť na chuť a dnes je to moje obľúbené jedlo a dokážem ich konzumovať do prasknutia.Je to pochúťka.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha