Spišské pirohy (fotorecept)

Autor receptu: paveljrk

Je to regionálne jedlo až na to,že mojou dietou som ho trocha upravil a varené je zo špaldovej celozrnnej múky,miešanej s polohrubou.Tým sa stali pirohy trocha pevnejšie,no o to sítejšie.

5
porcií
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky očistíme,narežeme na menšie kúsky a dáme variť.
  2. Zemiaky po uvarení pretlačíme (na jemno) a odoberieme s nich na dve polievkové lyžice-zarovnané.
  3. Do horúcich zemiakov pridáme bryndzu a až máme,môžeme pridať pažitku,alebo kôpor.Dobre vypracujeme podľa chuti dosolíme a necháme vychladnúť.
  4. Z múky, vajec, dvoch lyžíc zemiakov a vody vypracujeme vláčne cesto.Vody dáme podľa potreby.Špaldovú múku môžete nahradiť polohrubou.
  5. Na doske cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2 mm a vykrajujeme pohárom kolieska o veľkosti čajovej šálky.Tieto naplníme zemiakovo bryndzovou zmesou.
  6. Kolieska preložíme na polovicu a prstami zlepíme.Niekto to robí aj vidličkou alebo dostať v obchode pomôcku na vyrezávanie a lepenie pirohov.
  7. Variť v posolenej vode asi 5 minút (kým nevyplávajú na vrch).Preliať studenou vodou.Pomastíme prepraženým maslom,ale môžeme použiť rozpraženú slaninku narezanú na kocočky,prípade ich môžeme ešte posypať tvarohom a pažítkou.Prajem dobrú chuť. S tohoto množstva sa urobí 50 ks pirohov a na jednu porciu sa počíta 10 ks.