Foto: eldina
špenát+ tvaroh+ balkánsky syr=kombinácia, ktorú môžem aj denne
príprava
na 190 °C
Suroviny
cca 800 g |
|
1 bal |
|
100 ml |
|
250 ml |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
Plnka: | |
1 bal |
|
2 bal |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Potrebujeme: (namiesto cottage syru môže byť tvaroh, podľa toho, čo máte radšej, ja som mala doma, zhodou okolností, práve cottage, balkánsky syr chýba na fotke, pridaný dodatočne)
-
2
zo surovín na cesto najprv urobiť kvások z vody (vlažnej) , cukru, soli a kvasníc, potom pridať múku a olej.....cesto nesmie byť hutné, aby ľahšie rástlo , preto niečo z múky nechať aj na domiesenie a vaľkanie...../ked pracujete s kysnutým cestom-v kuchyni musí byť teplo, žiadne vetranie!/..:)
-
3
kým kysne cesto, pripraviť špenátovú plnku: špenátové listy spariť, pokrájať a zmiešať s vajcom, tvarohom či cottage syrom, pridať balkánsky syr a osoliť podľa potreby..(kto chce, pridá aj cesnak)
-
4
vykysnuté cesto vyvaľkať, vykrajovať väčšie kolieska /použila som môj Martini pohár/..:)....a na kolieska dávať špenátovú plnku
-
5
okraje koliesok stisnúť akoby ste vytvárali loďky /vid obrázok/
-
6
plech vymazať maslom, či olejom a naň ukladať "lodičky"-nemusia byť na sebe nalepené, lebo cesto ešte podkysne...okraje medzi "lodičkami" potrieť rozpusteným maslom, či olejom..zhora potrieť rozšľahaným vajcom ....piecť v predhriatej trúbe na 190 °C cca 30 minút ........(cesto mi z rodinných dôvodov kyslo dlhšie-ako malo)..:))))))))))))
-
7
z vykrajovania mi ešte ostalo cesto + aj plnky bolo viac, tak som urobila aj roládu...:)
-
8
a tu je upečený koláč
a so slaným syrom, super. Ukladám a ďakujem.
@eldina - super recept, najprv som sa divila tomu vykrajovaniu koliesok:-) určite čoskoro vyskúšam!