Špenátový koláč (fotorecept)
Autor receptu: eldina
špenát+ tvaroh+ balkánsky syr=kombinácia, ktorú môžem aj denne
60 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Potrebujeme: (namiesto cottage syru môže byť tvaroh, podľa toho, čo máte radšej, ja som mala doma, zhodou okolností, práve cottage, balkánsky syr chýba na fotke, pridaný dodatočne)
- zo surovín na cesto najprv urobiť kvások z vody (vlažnej) , cukru, soli a kvasníc, potom pridať múku a olej.....cesto nesmie byť hutné, aby ľahšie rástlo , preto niečo z múky nechať aj na domiesenie a vaľkanie...../ked pracujete s kysnutým cestom-v kuchyni musí byť teplo, žiadne vetranie!/..:)
- kým kysne cesto, pripraviť špenátovú plnku: špenátové listy spariť, pokrájať a zmiešať s vajcom, tvarohom či cottage syrom, pridať balkánsky syr a osoliť podľa potreby..(kto chce, pridá aj cesnak)
- vykysnuté cesto vyvaľkať, vykrajovať väčšie kolieska /použila som môj Martini pohár/..:)....a na kolieska dávať špenátovú plnku
- okraje koliesok stisnúť akoby ste vytvárali loďky /vid obrázok/
- plech vymazať maslom, či olejom a naň ukladať "lodičky"-nemusia byť na sebe nalepené, lebo cesto ešte podkysne...okraje medzi "lodičkami" potrieť rozpusteným maslom, či olejom..zhora potrieť rozšľahaným vajcom ....piecť v predhriatej trúbe na 190 °C cca 30 minút ........(cesto mi z rodinných dôvodov kyslo dlhšie-ako malo)..:))))))))))))
- z vykrajovania mi ešte ostalo cesto + aj plnky bolo viac, tak som urobila aj roládu...:)
- a tu je upečený koláč