Špenátový koláč (fotorecept)

Autor receptu: eldina

špenát+ tvaroh+ balkánsky syr=kombinácia, ktorú môžem aj denne

60 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme: (namiesto cottage syru môže byť tvaroh, podľa toho, čo máte radšej, ja som mala doma, zhodou okolností, práve cottage, balkánsky syr chýba na fotke, pridaný dodatočne)
  2. zo surovín na cesto najprv urobiť kvások z vody (vlažnej) , cukru, soli a kvasníc, potom pridať múku a olej.....cesto nesmie byť hutné, aby ľahšie rástlo , preto niečo z múky nechať aj na domiesenie a vaľkanie...../ked pracujete s kysnutým cestom-v kuchyni musí byť teplo, žiadne vetranie!/..:)
  3. kým kysne cesto, pripraviť špenátovú plnku: špenátové listy spariť, pokrájať a zmiešať s vajcom, tvarohom či cottage syrom, pridať balkánsky syr a osoliť podľa potreby..(kto chce, pridá aj cesnak)
  4. vykysnuté cesto vyvaľkať, vykrajovať väčšie kolieska /použila som môj Martini pohár/..:)....a na kolieska dávať špenátovú plnku
  5. okraje koliesok stisnúť akoby ste vytvárali loďky /vid obrázok/
  6. plech vymazať maslom, či olejom a naň ukladať "lodičky"-nemusia byť na sebe nalepené, lebo cesto ešte podkysne...okraje medzi "lodičkami" potrieť rozpusteným maslom, či olejom..zhora potrieť rozšľahaným vajcom ....piecť v predhriatej trúbe na 190 °C cca 30 minút ........(cesto mi z rodinných dôvodov kyslo dlhšie-ako malo)..:))))))))))))
  7. z vykrajovania mi ešte ostalo cesto + aj plnky bolo viac, tak som urobila aj roládu...:)
  8. a tu je upečený koláč