Foto: amelie
Ak máte radi špenát a neviete, čo s lístkovým cestom, možno vás tento koláč inšpiruje.
Suroviny
1000 g, alebo |
|
1500 g |
|
500 g |
|
150 g, (akavi...) |
|
1 ks, veľká |
|
3 strúčiky |
|
1/2 struku |
|
1 ks |
|
3-4 pl, hustá |
|
2 pl |
|
Postup
-
1
Potrebné suroviny máme nachystané, môžeme začať:-)
-
2
Šalotku pokrájame nadrobno, strúčiky cesnaku rozpolíme a vyhodíme nestráviteľný a v jari už aj škodlivý stred.
-
3
Šalotku speníme na oleji, pridáme špenát, posekanú chilli papriku a prelisovaný cesnak. Restujeme na panvici a keď sa tekutina zo špenátu odparí, primiešame smotanu.
-
4
Dusíme, kým sa tekutina nezredukuje na minimum. Slaný syr balkánskeho typu nakrájame na malé kocky.
-
5
Necháme špenátovú zmes trochu vychladnúť a vmiešame do nej kocky syra.
-
6
Na pomúčenej doske rozvaľkáme lístkové cesto a pomocou valčeka ho prenesieme do okrúhlej formy na tarte. Formu netreba vymastiť, cesto obsahuje veľa tuku. Cesto popicháme vidličkou.
-
7
Do špenátovej plnky pridáme vajíčko, premiešame a v prípade potreby dosolíme (feta, akavi a podobné syry sú slané).
-
8
Zmes nalejeme na lístkové cesto, povrch zarovnáme a koláč vložíme na 15 minút do rúry predhriatej na 200°C, pri teplovzdušnej rúre stačí 180 stupňov.
-
9
Či je koláč upečený, spoznáme podľa okrajov cesta.
-
10
Špenátový koláč preložíme na podnos a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ho môžeme pokrájať.
Diskusia k receptu