Špenátový koláč fotorecept

amelie - fotkaamelie, 24. januára 2011
Špenátový koláč (fotorecept)
Foto: amelie

Ak máte radi špenát a neviete, čo s lístkovým cestom, možno vás tento koláč inšpiruje.

Suroviny

1000 g, alebo
1500 g
500 g
150 g, (akavi...)
1 ks, veľká
3 strúčiky
1/2 struku
1 ks
3-4 pl, hustá
2 pl




Postup

  1. 1

    Potrebné suroviny máme nachystané, môžeme začať:-)

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Šalotku pokrájame nadrobno, strúčiky cesnaku rozpolíme a vyhodíme nestráviteľný a v jari už aj škodlivý stred.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šalotku speníme na oleji, pridáme špenát, posekanú chilli papriku a prelisovaný cesnak. Restujeme na panvici a keď sa tekutina zo špenátu odparí, primiešame smotanu.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dusíme, kým sa tekutina nezredukuje na minimum. Slaný syr balkánskeho typu nakrájame na malé kocky.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Necháme špenátovú zmes trochu vychladnúť a vmiešame do nej kocky syra.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na pomúčenej doske rozvaľkáme lístkové cesto a pomocou valčeka ho prenesieme do okrúhlej formy na tarte. Formu netreba vymastiť, cesto obsahuje veľa tuku. Cesto popicháme vidličkou.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do špenátovej plnky pridáme vajíčko, premiešame a v prípade potreby dosolíme (feta, akavi a podobné syry sú slané).

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zmes nalejeme na lístkové cesto, povrch zarovnáme a koláč vložíme na 15 minút do rúry predhriatej na 200°C, pri teplovzdušnej rúre stačí 180 stupňov.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Či je koláč upečený, spoznáme podľa okrajov cesta.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Špenátový koláč preložíme na podnos a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ho môžeme pokrájať.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

evusik
mňam, špenátové koláče milujem, ja si robím špenátovú pizzu... krásny koláčik, krásne foto :-)
marianne69
....aj ja milujem spenat,vdaka za inspiraciu v mraziaku mam este 2 listkove cesta od sviatkov uz viem co s nim...vyzera krasne....
sjuz
pridávam sa k fanúšikom špenátu:)! mňam, quiche...
zdenuschka
Tak tento koláčik robím aj ja. Je ozaj chutný a hlavne rýchly,môžem len doporučiť. Vrch zvyknem ozdobiť mriežkou.
tinca
pekný, chutný rcp a tá pizza so špen. ako píše @evus ík nemá tiež chyby
julica
mnam, spenat v kombinacii s listkovym cestom je zaruceny uspech aj u tych, co "spenat nemusia". ja davam cesnak (aj tri) az na uplnom kkonci, ked je spenat chladny, lebo pocas pecenia strati aromu. zvycajne rolujem do zavinu, mnam
michsamant
Tento kolacik som raz videla v programe Rachel Allen ako ho ucila svojich "studentov" robit. Je to celkom jednoduche a vyzera pekne. Podaril sa ti, urcite by som ochutnala :)
amelie
koláč je skutočne celkom jednoduchý:-) na prípravu a niekedy namiesto lístkového cesta dávam pate brisée alebo ho posypem píniovými orieškami. Jedla som ho už aj s kúskami čerstvých paradajok navrchu a bol dobrý:-) @mi ška, občas natrafím na Paprike na reláciu s Rachel Allen, je šikulka:-). Mám rada aj nápady Jamieho Olivera a štíhleho čiernovlasého Maďara, ktorý sa, myslím, volá Tamás, ale druhé meno vždy zabudnem... Nikdy si nestihnem zapísať recept, ale aspoň mám inšpiráciu:-)
zinnajdha
...napadlo mi, že v záhrade mám mangold, ktorý má teraz v mraze tvrdé listy, ale dajú sa zbierať a použijem ich ako ten špenát. V lete robíme prívarok z kalerábových listov, aj tie by sa dali takto použiť. No ale ja na jar jem aj žihľavu (polievka ako šalátová, iba že zo srvátky a žihľavy), skúsim ten koláč upiecť aj s inými zelenými listami.
alenabaliga
taky krasny kolac, az sa mi slinky zbiehaju, zajtra si zozeniem suroviny a upeciem, mñam, mñam, vdaka za perfektny recept, jednoduchy, rychly a mñam
tamik
jednoducho skvelý koláč...len sa za nim doma zaprášilo... :)
finczi
špenát mám veľmi rada, ďakujem za tip! Vyzerá veľmi chutne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia