Špenátový koláč (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Ak máte radi špenát a neviete, čo s lístkovým cestom, možno vás tento koláč inšpiruje.

Suroviny

Postup

  1. Potrebné suroviny máme nachystané, môžeme začať:-)
  2. Šalotku pokrájame nadrobno, strúčiky cesnaku rozpolíme a vyhodíme nestráviteľný a v jari už aj škodlivý stred.
  3. Šalotku speníme na oleji, pridáme špenát, posekanú chilli papriku a prelisovaný cesnak. Restujeme na panvici a keď sa tekutina zo špenátu odparí, primiešame smotanu.
  4. Dusíme, kým sa tekutina nezredukuje na minimum. Slaný syr balkánskeho typu nakrájame na malé kocky.
  5. Necháme špenátovú zmes trochu vychladnúť a vmiešame do nej kocky syra.
  6. Na pomúčenej doske rozvaľkáme lístkové cesto a pomocou valčeka ho prenesieme do okrúhlej formy na tarte. Formu netreba vymastiť, cesto obsahuje veľa tuku. Cesto popicháme vidličkou.
  7. Do špenátovej plnky pridáme vajíčko, premiešame a v prípade potreby dosolíme (feta, akavi a podobné syry sú slané).
  8. Zmes nalejeme na lístkové cesto, povrch zarovnáme a koláč vložíme na 15 minút do rúry predhriatej na 200°C, pri teplovzdušnej rúre stačí 180 stupňov.
  9. Či je koláč upečený, spoznáme podľa okrajov cesta.
  10. Špenátový koláč preložíme na podnos a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ho môžeme pokrájať.