Špaldový chlieb

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 21. mája 2013

Nie je nad doma upečený chlieb. Čerstvý, voňavý a čo je najdôležitejšie, že viete, čo v ňom je. Proste si ho urobíte podľa svojej Zobraziť celý popisNie je nad doma upečený chlieb. Čerstvý, voňavý a čo je najdôležitejšie, že viete, čo v ňom je. Proste si ho urobíte podľa svojej chuti. Vo mne domáci chlieb evokuje domov, teplo, lásku, pohodu :-) Recept na špaldový chlieb mám od Janici z Jemine (na FB), je fantastický. Podľa toho, aké múky doma mám, si upravím pomer špaldovej hladkej a špaldovej celozrnnej múky či ražnej a semiačka dám podľa chuti tiež. Miesto medu dávam agáve a chlieb môže jesť aj ľudia alergický na med či vegáni ;-)

45-50 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
250 g
330 ml
1/2 kocky
1,5 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Janica je skvelá, rovnako ako aj Monika. Spolupracujú na projekte Jem iné na Bratislavskom regáli. Momentálne, okrem iného, robia vynikajúcu osvetu kvásku a chlebu z neho. Pridajte sa k nim na FB: https://www.facebook.com/#!/jemine.sk?fref=ts https://www.facebook.com/#!/BratislavskyRegal?fref=ts

  2. 2

    Vo vode rozpustíme droždie spolu s medom. Prilejeme k múke, do ktorej sme pridali soľ a nejaké semienka (ľanové, sezamové, slnečnicové, tekvicové či konopné) a vypracujeme vláčne cesto. Miesime tak dlho, kým sa cesto neoddeľuje od nádoby a rúk (cca 5-7 minút).

  3. 3

    Potom necháme na teplom mieste kysnúť, až kým zdvojnásobí svoju veľkosť, asi 45 minút.

  4. 4

    Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 200°C , z cesta vyformujeme bochník. , necháme ešte chvíľu podkysnúť a pečieme 45-50 minút. Po vybratí z rúry potrieme vodou. Uložíme na mriežku a necháme vychladnúť.

  5. 5

    Už som písala pri inom chlebíku, že pomer múky si vždy prispôsobím podľa toho, aké múky mám doma. Čím viac celozrnnej či ražnej múky, tým je chlebík síce "hutnejší", ale o to zdravší ;-)

  6. 6

    Chlieb zo špaldovej múky so sušenými paradajkami a čiernym sezamom.

    Špaldový chlieb - obrázok 6
  7. 7

    Špaldový chlieb so sušenými slivkami a vlašskými orechami. Terka si ráno odkusla a vraví: "Chutí ako vianočka." Prišla zo školy a povedala, že to bol najlepší chlieb! (natrela som ho s tofu nátierkou). Tento na foto je s maslom a rakytníkovým džemom.

    Špaldový chlieb - obrázok 7
  8. 8

    Chlieb zo špaldovej múky (300g hladkej a 200g celozrnnej) s tekvicovými jadierkami.

    Špaldový chlieb - obrázok 8

Diskusia k receptu

irenaw
súhlasím, pečenie domáceho chleba má veľké čaro, ešte ma to neomrzelo ;-)
irenaw
máš tie chleby veľmi pekné, aj ostatné recepty
tiginko
Regál sledujem na FB už dlhšie, užitočná stránka
iva63
pripájam sa k @irenaw , tiež ma pečenie chlebíka a pečiva neomrzelo-:)...tvoje chlebíky sú nádherné, super recepty, ďakujem za inšpiráciu
paploska
super, pred týždňom sa mi pokazila značková a drahá pekáreň, presne 2 mesiace po záruke :-( a sme na nej závislí ... Takže teraz pečiem v rúre a skúšam nové recepty. Dnes ten tvoj a už je v rúre :-) Pečiem a varím len zo špaldovej múky, takže každému podobnému receptu sa veľmi teším. Ď
zuzananoskova
Paploska: ja som pekáreň na chlieb dostala od rodičov asi pred dvomi rokmi a použili sme ju asi 10x, možno viac. Dcére nechutila na chlebe kôrka a potom už akosi nechutil ani mne. Chlieb vymiesený ručne a pečený v rúre má iné čaro ;-) Špaldová múka je aj u nás v kuchyni jednotka. Dúfam, že chlieb chutil, nepochybujem, že by sa nevydaril. Skús vyskúšať aj ten s makom a bielym sezamom pečený v sklenenej mise s vrchnákom ;-)
paploska
@zuzananoskova chlebík je krásny :-) dávam mu ešte 10 min. a chutnáme :-) Rada experimentujem, takže už si ma inšpirovala aj tými paradajkami a na ten makový sa teším. teraz som doň pridala tekvicové a slnečnicové semiačka, mňam. No, ale na pekáreň aj tak nedám dopustiť, ja som vždy robievala kysnuté cesta ručne (teda mixérom), no odkedy mám pekáreň výborne mi urýchlila a zjednodušila prácu. Pečieme ho zvyčajne v noci a ráno je hotový a dom prevoňaný :-)
nazarboncuk
zuzi perfektne uz dlho som ziaden chlıeb nepıekla myslım ze tento tvoj je na rade ;)
zuzka311
nie je potrebné ho pred alebo počas pečenia potierať slanou vodou ? nemusí sa do trúby počas pečenia pridať hrnček s vodou ? aký je rozdiel medzi použitím špaldovej múky a ražnej ? tento chclebík asi vyskúšam - bude môj prvý...
paploska
zuzka, toto je najlepší recept na chlieb rúre :-) ja som ho nepotierala, ale pri inom recepte áno. špaldová múka, podľa toho ktorá, je ľahšia a chlebík býva "bublinkovejší". Zvyčajne dávam 90% špaldy a 10% ražnej múky. Ak chceš biely špadlový kúp si bielu špaldovú hladkú múku na koláče, bude vynikajúci.
polovnicka
Dnes som ho piekla..a a je bombový.. :-) určite ho budem robiť častejšie..ale na teplovzdušnú je 200 stupňov veľa..som musela znižovať na 180,aby sa mi nespiekol..
používateľ nemá avatar
ami
ami
Dakujem za recept, hned si ho ukladam a budem ho skusat. mozno sa opytam hlupost, ale ked davate aj raznu muku - tak ta je celozrnna alebo normalna biela? mam doma spaldove celozrnne hladku aj hrubu, takze asi by to chcelo este spaldovu necelozrnnu?
welwet
zuzka 311 ... žiadnemu chlebu prítomnosť vody v rúre počas pečenia neuškodí, skôr pomôže ... ale viac ma zaujala otazka rozdielu medzi špaldovou a ražnou múkou. Zásadný rozdiel je v tom, že ražná múka je vymletá z raže a špaldová zo špaldovej pšenice. Ražná múka je zvyčajne nedeliteľnou súčasťou pôvodných kváskových chlebov bez pridávania pekárenských kvasníc (kváskový chlieb si pečiem aj ja). Ražná múka má v chlebe úplne inú chuť, inú (tmavú) farbu a zadržiava v chlebe vodu, čím predlžuje jeho "životnosť". Špaldová pšenica je vlastne pôvodná a chvalabohu nešľachtená a nemodifikovaná pšenica, známa už tisíce rokov a je považovaná od nepamäti za najzdravšiu obilninu. Tu popísaný chlebík je rozhodne dobrý a podaril sa ... až na tie pekárenské kvasnice
lenka001
Vidim ze s pecenim chlebika mate bohate skusenosti. Ja by som potrebovala poradit. Vcera mi zistili alergiu na zemiaky,psenicu,raz, ryzu a kopu inych veci. Myslite ze spaldu mam zaradit k psenici alebo z nej by som chlieb mohla lebo uz fakt neviem co by som mohla jest...Alebo mate skusenost aj s inymi mukami, vobec sa v tom nevyznam...
welwet
lenka001 ... treba skusit. Faktom je, ze alergia na psenicu este nemusi znamenat alergiu na spaldu, ale asi nikto to nemoze vediet s urcitostou bez toho aby to skusil. Neviem, ako by ta to ohrozilo ak by sa prakticky potvrdila aj alergia na spaldu, preto by som asi radsel pohovoril so svojim lekarom, alebo proste skusil ...
efilika
Neviete mi niekto povedať,prečo sa mi cesto prichytilo o pečiaci papier a vôbbec nešiel dole!resp. poradiť mi prečo sa mi to stalo?
Ďakujem
shortbread
Och, akurát mi vychladol a už ho papám...je geniálny...a ten med je v ňom dosť cítiť...je to zaujímavé a úžasné zároveň. Ďakujem za konečne výborný recept na špaldový chlebík :)
danka61
Recept je výborný,chlebík fantastický ďakujem.
mrcookiecook
Dnes som ho upiekol. Je naozaj veľmi chutný. Nabudúce budem musieť upiecť hneď dva alebo jeden z dvojitej dávky. Určite skúsim aj verziu so slivkami. ;-) Dávam si do KK a 5***** Vďaka za recept. :-)
2445
Ja to idem na staré kolená skúsiť prvý raz. Držte mi palce!
1x jar11
ivankaj
Supeeer chlebík - vymiesený asi za 5 minút, jednoduché pečenie, zdravý, voňavý - a deti ho jedli len tak samý so slovami mňam, mňaaaam!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia