Špaldový chlieb

Autor receptu: zuzananoskova

Nie je nad doma upečený chlieb. Čerstvý, voňavý a čo je najdôležitejšie, že viete, čo v ňom je. Proste si ho urobíte podľa svojej chuti. Vo mne domáci chlieb evokuje domov, teplo, lásku, pohodu :-) Recept na špaldový chlieb mám od Janici z Jemine (na FB), je fantastický. Podľa toho, aké múky doma mám, si upravím pomer špaldovej hladkej a špaldovej celozrnnej múky či ražnej a semiačka dám podľa chuti tiež. Miesto medu dávam agáve a chlieb môže jesť aj ľudia alergický na med či vegáni ;-)

45-50 minút
na 200 °C

Postup

  1. Janica je skvelá, rovnako ako aj Monika. Spolupracujú na projekte Jem iné na Bratislavskom regáli. Momentálne, okrem iného, robia vynikajúcu osvetu kvásku a chlebu z neho. Pridajte sa k nim na FB: https://www.facebook.com/#!/jemine.sk?fref=ts https://www.facebook.com/#!/BratislavskyRegal?fref=ts
  2. Vo vode rozpustíme droždie spolu s medom. Prilejeme k múke, do ktorej sme pridali soľ a nejaké semienka (ľanové, sezamové, slnečnicové, tekvicové či konopné) a vypracujeme vláčne cesto. Miesime tak dlho, kým sa cesto neoddeľuje od nádoby a rúk (cca 5-7 minút).
  3. Potom necháme na teplom mieste kysnúť, až kým zdvojnásobí svoju veľkosť, asi 45 minút.
  4. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 200°C , z cesta vyformujeme bochník. , necháme ešte chvíľu podkysnúť a pečieme 45-50 minút. Po vybratí z rúry potrieme vodou. Uložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
  5. Už som písala pri inom chlebíku, že pomer múky si vždy prispôsobím podľa toho, aké múky mám doma. Čím viac celozrnnej či ražnej múky, tým je chlebík síce "hutnejší", ale o to zdravší ;-)
  6. Chlieb zo špaldovej múky so sušenými paradajkami a čiernym sezamom.
  7. Špaldový chlieb so sušenými slivkami a vlašskými orechami. Terka si ráno odkusla a vraví: "Chutí ako vianočka." Prišla zo školy a povedala, že to bol najlepší chlieb! (natrela som ho s tofu nátierkou). Tento na foto je s maslom a rakytníkovým džemom.
  8. Chlieb zo špaldovej múky (300g hladkej a 200g celozrnnej) s tekvicovými jadierkami.