Foto: figovnik
Voňavučký a veľmi dobrý.
príprava
na 230-250 °C
Postup
-
1
Potrebujeme: 350 g hrubej špaldovej múky, 350 g hladkej špaldovej múky (alebo celé množstvo len hladkej), 20 g čerstvého droždia, 15 g soli, 260-300 ml vody, 2 hrsti tekvicových, slnečnicových semiačok alebo kto aké lúbi, ale ani nemusí byť. Postup: Do misy preosieme múku (to ju dobre prevzdušní), rovno do múky rozdrobíme droždie (vyhneme sa tak zbytočnému dvojitému kvaseniu), pridáme soľ (ja používam hrubozrnnú morskú), dôkladne zmiešame.
- 2
Ak chcete pridať semiačká tak ich pridáme tiež v tejto fáze. Premiešame. Pridáme vodu. Trúbu predhrejeme na 250 °C, horkovzdušnú na 230 °C. Spracujeme cesto, ak máme pocit, že ešte potrebuje vodu alebo múku môžte pridať.
- 3
Pri príprave chleba trošku treba aj vycítiť či ešte potrebuje vodu alebo múku. Vypracujeme do bochníku a dáme kysnúť na pól hodinku na teplé miesto, a zakryjeme ho utierkou. Plech na ktorý dáte chlieb vymastite kvalitným rastlinným olejom. Položte naňho chlieb a dajte piecť na 30 min.
- 4
TIP: Do trúby spolu s chlebom vložte misku (ktorá môže ísť do trúby!) s vodou. Para, ktorá z nej bude vznikať spraví chlebík vláčnejším. dobrú chuť..
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
po tej pol hodine ešte ptrochu pocapkať a preložiť,ja teraz zarolovávam cesto- a nechať ešte aspoň pol hodiny pokvasiť-mne sa osvedčilo pri tmavej múke celková doba kvasenia cca 60-75-90min
raz zarolovať a raz otočiť aspoň o 90 st.-potom je lepšie prekvasený,a pri pečení sa mi osvedičilo vrch niečím odtieniť /plechom/ a piecť trochu dlhšie-cca 55-60min-chlieb má potom ešte lepšiu chlebovú štruktúru- ale aj tento je určite výborný-vonia až sem-prajem veľa zdaru...