Špaldový chlebík

Autor receptu: figovnik

Voňavučký a veľmi dobrý.

10-15 minút
príprava
30 minút
na 230-250 °C

Postup

  1. Potrebujeme: 350 g hrubej špaldovej múky, 350 g hladkej špaldovej múky (alebo celé množstvo len hladkej), 20 g čerstvého droždia, 15 g soli, 260-300 ml vody, 2 hrsti tekvicových, slnečnicových semiačok alebo kto aké lúbi, ale ani nemusí byť. Postup: Do misy preosieme múku (to ju dobre prevzdušní), rovno do múky rozdrobíme droždie (vyhneme sa tak zbytočnému dvojitému kvaseniu), pridáme soľ (ja používam hrubozrnnú morskú), dôkladne zmiešame.
  2. Ak chcete pridať semiačká tak ich pridáme tiež v tejto fáze. Premiešame. Pridáme vodu. Trúbu predhrejeme na 250 °C, horkovzdušnú na 230 °C. Spracujeme cesto, ak máme pocit, že ešte potrebuje vodu alebo múku môžte pridať.
  3. Pri príprave chleba trošku treba aj vycítiť či ešte potrebuje vodu alebo múku. Vypracujeme do bochníku a dáme kysnúť na pól hodinku na teplé miesto, a zakryjeme ho utierkou. Plech na ktorý dáte chlieb vymastite kvalitným rastlinným olejom. Položte naňho chlieb a dajte piecť na 30 min.
  4. TIP: Do trúby spolu s chlebom vložte misku (ktorá môže ísť do trúby!) s vodou. Para, ktorá z nej bude vznikať spraví chlebík vláčnejším. dobrú chuť..