Špaldový celozrnný chlieb

anina6 - fotkaanina6, 30. júna 2014
Špaldový celozrnný chlieb
Foto: anina6

Tiež patrím k milovníkom pečenia chleba a pečiva. A keďže je po víkende, a doma už nebolo chlebíka ani pečiva, rozhodla som sa napiecť. Zobraziť celý popisTiež patrím k milovníkom pečenia chleba a pečiva. A keďže je po víkende, a doma už nebolo chlebíka ani pečiva, rozhodla som sa napiecť. Ako inak z celozrnnej a špaldovej celozrnnej múky. Vyskúšala som už viac receptov aj v pekárničke, avšak viac mi chutia chlebíky mnou vymiesené a upečené v rúre. Tento chlieb je hutnejší, ale krásne chrumkavý a s orieškovou chuťou špaldy.

15 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
150 g
100 g
1/2
1 ČL
1 PL
400 ml
2 PL
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások z 1,5 dl teplej vody 1PL trstinového cukru. Necháme ho nakysnúť a zatiaľ si odvážime jednotlivé druhy múky. Do misky na kysnutie postupne pridávame špaldovú celozrnnú múku 250 g, celozrnnú hladkú múku 150 g a 100 g hladkej múky.Pridáme soľ, slnečnicové, sezamové a ľanové semienka a všetko spolu zľahka premiešame.

  2. 2

    Potom vlejeme do hotovej zmesi múky a semiačok vykysnutý kvások a vymiesime cesto. Ja som ho miesila ručne asi 10 minút. Povrch vymieseného cesta jemne posypeme múkou. Na prikrytie cesta používam kuchynskú foliu, poriadne ňou potiahnem povrch misky a nechám nakysnúť. Veľmi sa mi to osvedčilo, a hlavne ked cesto vykysne, nezašpiním si utierku a foliu vyhodím.

  3. 3

    Cesto mi krásne vykyslo behom 45 minút.

    Špaldový celozrnný chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Takto vykysnuté cesto vyklopím na pomúčenú dosku, niekoľkokrát premiesiem a upravím do tvaru bochníka.

    Špaldový celozrnný chlieb - obrázok 4
  5. 5

    Ostrým nožíkom som na chlebíku spravila zárezy a opatrne preniesla na papierom na pečenie vystlaný plech. Nechala som ho podkysnúť ešte asi 10-15 minút.

  6. 6

    Rúru som si predriala na 200 stupňov a na spodok som dala kastrólik s teplou vodou. Do takto vyhriatej rúry som vložila podkysnutý chlieb a piekla asi 45 minút na tejto teplote. Po uplynutí 45 minút som rúru otvorila, a chlebík bol hotový. Takto vyzeral po upečení.

    Špaldový celozrnný chlieb - obrázok 6
  7. 7

    Samozrejme nechávam ho vychladiť na mriežke, ale veľmi ťažko odolať tej vôni, ktorá sa z neho šíri. Po jeho narezaní to vyzeralo takto.

    Špaldový celozrnný chlieb - obrázok 7
  8. 8

    Kôrka krásne chrumkavá, striedka plná semienok, no už len maslo, zeleninu alebo džem a môžeme konzumovať, čo sme si doma napiekli.

Diskusia k receptu

kukulienka71
Pekný chlebík, krásna farba, až sem mi vonia! mám doma celozrnnú špaldovú, mala by som ju takto pekne využiť:-) pozerám väčšie množstvo vody k tej múke, zrejme viac potrebuje, nemám skúsenosť, preto sa pýtam:-) Ďakujem za recept:-)
varechaa
krasny si ho upiekla
a ano spaldova muka potrebuje viac tekutiny peciem vsetko iba zo spaldovej vyborna je aj bublanina :-)
medovnicek
všetky takéto recepty si ukladám, určite sa mi zídu, chlebík máš výstavný
anina6
všetkým veľmi pekne ďakujem za pekné komentáre a pochvalu.
marienka44
@Anina6 , krasny chlebik. V bode č.1 priprava kvasku : len z teplej vody a trst.cukru? Skúšala si ho upiect aj z pravého kvásku?Existuje v SR aj kvásková mapa, podla ktorej si zadovažis kvások z najblžšieho miesta k bydlisku.
U nas v nedalekom obchode zacali predavat chlebík kváskovy 1 kg. Velmi mi chuti a kupujem ho casto. Pod pojmom "kvasok" sa myslí ten klasický kvasok, vyrobený kysnutím raznej múky.
babkamt
Krásny chlieb. Jeho vôňu si viem živo predstaviť. 5* Recept je už v mojej kk. Špaldovú múku mám, takže mi nič nebráni ho vyskúšať:-)
marienka44
@Megdesign , v Hl. na ul. SNP pri vecierke a cistiarni, za nasim cinziakom pri poste. :-)Vozia ho z Risnoviec, tusim. Vždy o 13 hod. každý deň, vcera mali zatvorené z tech. pricin.
megdesign
@marienka44 myslis pekaren Delika? Neviem o tom, ze by piekli kvaskovy... "Risnovecky chleba" s "erkom" na vrchu kupujeme pravidelne a veru kvaskovy nieje. Jedine, ze by zacali nedavno....
anina6
@afataga ďakujem, @marienka44 zabudla som napísať do bodu 1. aj 1/2 droždia, ale v recepte je uvedené. a kvások som aj skúšala založiť, len sa mi nepodaril podľa mojích predstáv. skúsim teda pozrieť tú kváskovú mapu. a ďakujem za tvoj komentík. @babkamt ďakujem za pochvalu, veru vôňa čerstvo upečeného domáceho chlebíka je úžasná. tak nech sa chlebík vydarí, vyskúšaj. všetkým prajem pekný deň.
terinka55
Voňu chlebíka cítim až do mojej kuchyne. Podaril sa Ti parádne. Chválim, KK, 5*
evanaaa
@anina6 , mne keby sa podaril takýto chlebík, skáčem od radosti po....no, po plafón asi nie, to mi moje kĺby nedovolia, ale určite by som si od radosti poskočila aspoň trošku. Teraz som bola v K....e a mali špaldovú múku okrem zvyčajnej hladkej aj polpohrubú a hrubú, čo ma potešilo, ty si síce použila hladkú, asi iná by sa na chlieb nehodila......?
anina6
milá @evanaaa veľmi pekne ďakujem za pochvalu môjho chlebíka. ja väčšinou pečiem z hladkej celozrnnej špaldovej múky, ale vyskúšam aj polohrubú keď ju zoženiem.
sisqa4
Chcela by som sa spýtať, koľko vody ste do chlebíka použili? v recepte je napísané 1,5 dl vody do kvásku... a zvyšok kam? Prepáčte že otravujem, no chlieb pečiem prvý krát, a nejako sa mi nepodaril :(
fineliving
chlebík som včera vyskúšala, je vynikajúci, podaril sa mi úplne ukážkovo, ďakujem :)
anina6
@sisqa4 až teraz som si všimla tvojho komentíku, takže 1,5 dl do kvásku a zvyšok asi 2,5 dl pri miesení do múky. tak dúfam, že sa chlebík vydarí.
1x sisqa4
anina6
@fineliving ani nevieš ako sa teším s tebou, tiež mám radosť pri upečení dobrého chlebíka. dúfam, že v pečení budeš pokračovať ďalej, tak nech sa ti darí a ďakujem za príjemný komentík. želám krásny deň.
vierka125
vyskusane, chlebik je vynikajuci, vrelo odporucam, dakujem autorke za recept
anina6
@vierka125 veľmi pekne ďakujem za pochvalu a teším sa s tebou, hoci trochu oneskorene, že sa chlebík vydaril. prajem krásny letný deň.
idka12
Dnes som ho piekla.... Je perfektný ďakujem za recept ;-) ;-) ;-) pekný a šťastný deň ;-) ;-)
anina6
@idka12 som rada, že sa ti chlebík podaril a že si vyskúšala môj recept, veru niet nad dobrý domáci chlieb. aj ja ti prajem krásny a šťastný deň.
kukulienka71
Je naozaj vynikajúci, vôňa dávala tušiť výbornú chuť. Moje cesto bolo redšie, nedržalo tak tvar, ale po upečení chlebík nebol hutný asi vďaka tomu. Kôrka chrumkavá tak ako píšeš, striedka vláčna. Ďakujem pekne, @anina6 , pozdravujem do Humenného:-)

kimlo
Vyzerá perfektne, asi cez vikend vyskúšam, ak sa mi podarí zohnať také múky... A skúsim to s ražným kváskom...
kimlo
Ďakujem za tip, pozriem zajtra keď pojdem na tradičný sobotný nákup... Teraz prikrmim kvasok a dam ho na izbovú teplotu nech nažije...
kimlo
Trocha je spľasnutý, hutnejši, namiesto droždia som dal ražný kvások, ale chuťovo je veľmi dobrý...




anina6
milá @kukulienka71 upiekla si nádherný chlebík, som veľmi potešená, že si vyskúšala môj recept a si s ním spokojná. ďakujem za pozdrav a prajem všetko dobré aj tebe a požehnané vianočné sviatky.
anina6
@kimlo dúfam, že ti chlebík chutil. mne sa akosi nedarí urobiť kvások, aj som skúšala, ale nejak to nebolo ono. ďakujem za nahliadnutie do môjho receptu, prajem všetko dobré a aj tebe krásne vianočné sviatky.
zofos
Recept ukladám a nakbližšie peciem.Do chlebov aj rožkov dávam miesto cukru sladenku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia