Špaldový celozrnný chlieb

anina6 - fotkaanina6, 30. júna 2014
Špaldový celozrnný chlieb
Foto: anina6

Tiež patrím k milovníkom pečenia chleba a pečiva. A keďže je po víkende, a doma už nebolo chlebíka ani pečiva, rozhodla som sa napiecť. Ako inak z celozrnnej a špaldovej celozrnnej múky. Vyskúšala som už viac receptov aj v pekárničke, avšak viac mi chutia chlebíky mnou vymiesené a upečené v rúre. Tento chlieb je hutnejší, ale krásne chrumkavý a s orieškovou chuťou špaldy.

15 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
150 g
100 g
1/2
1 ČL
1 PL
400 ml
2 PL
2 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások z 1,5 dl teplej vody 1PL trstinového cukru. Necháme ho nakysnúť a zatiaľ si odvážime jednotlivé druhy múky. Do misky na kysnutie postupne pridávame špaldovú celozrnnú múku 250 g, celozrnnú hladkú múku 150 g a 100 g hladkej múky.Pridáme soľ, slnečnicové, sezamové a ľanové semienka a všetko spolu zľahka premiešame.

  2. 2

    Potom vlejeme do hotovej zmesi múky a semiačok vykysnutý kvások a vymiesime cesto. Ja som ho miesila ručne asi 10 minút. Povrch vymieseného cesta jemne posypeme múkou. Na prikrytie cesta používam kuchynskú foliu, poriadne ňou potiahnem povrch misky a nechám nakysnúť. Veľmi sa mi to osvedčilo, a hlavne ked cesto vykysne, nezašpiním si utierku a foliu vyhodím.

  3. 3

    Cesto mi krásne vykyslo behom 45 minút.

    Špaldový celozrnný chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Takto vykysnuté cesto vyklopím na pomúčenú dosku, niekoľkokrát premiesiem a upravím do tvaru bochníka.

    Špaldový celozrnný chlieb - obrázok 4
  5. 5

    Ostrým nožíkom som na chlebíku spravila zárezy a opatrne preniesla na papierom na pečenie vystlaný plech. Nechala som ho podkysnúť ešte asi 10-15 minút.

  6. 6

    Rúru som si predriala na 200 stupňov a na spodok som dala kastrólik s teplou vodou. Do takto vyhriatej rúry som vložila podkysnutý chlieb a piekla asi 45 minút na tejto teplote. Po uplynutí 45 minút som rúru otvorila, a chlebík bol hotový. Takto vyzeral po upečení.

    Špaldový celozrnný chlieb - obrázok 6
  7. 7

    Samozrejme nechávam ho vychladiť na mriežke, ale veľmi ťažko odolať tej vôni, ktorá sa z neho šíri. Po jeho narezaní to vyzeralo takto.

    Špaldový celozrnný chlieb - obrázok 7
  8. 8

    Kôrka krásne chrumkavá, striedka plná semienok, no už len maslo, zeleninu alebo džem a môžeme konzumovať, čo sme si doma napiekli.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
krasny si ho upiekla
a ano spaldova muka potrebuje viac tekutiny peciem vsetko iba zo spaldovej vyborna je aj bublanina :-)
@Anina6 , krasny chlebik. V bode č.1 priprava kvasku : len z teplej vody a trst.cukru? Skúšala si ho upiect aj z pravého kvásku?Existuje v SR aj kvásková mapa, podla ktorej si zadovažis kvások z najblžšieho miesta k bydlisku.
U nas v nedalekom obchode zacali predavat chlebík kváskovy 1 kg. Velmi mi chuti a kupujem ho casto. Pod pojmom "kvasok" sa myslí ten klasický kvasok, vyrobený kysnutím raznej múky.
1x jajusko
@sisqa4 až teraz som si všimla tvojho komentíku, takže 1,5 dl do kvásku a zvyšok asi 2,5 dl pri miesení do múky. tak dúfam, že sa chlebík vydarí.
1x sisqa4