Foto: anina6
Tiež patrím k milovníkom pečenia chleba a pečiva. A keďže je po víkende, a doma už nebolo chlebíka ani pečiva, rozhodla som sa napiecť. Zobraziť celý popisTiež patrím k milovníkom pečenia chleba a pečiva. A keďže je po víkende, a doma už nebolo chlebíka ani pečiva, rozhodla som sa napiecť. Ako inak z celozrnnej a špaldovej celozrnnej múky. Vyskúšala som už viac receptov aj v pekárničke, avšak viac mi chutia chlebíky mnou vymiesené a upečené v rúre. Tento chlieb je hutnejší, ale krásne chrumkavý a s orieškovou chuťou špaldy.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Najprv si pripravíme kvások z 1,5 dl teplej vody 1PL trstinového cukru. Necháme ho nakysnúť a zatiaľ si odvážime jednotlivé druhy múky. Do misky na kysnutie postupne pridávame špaldovú celozrnnú múku 250 g, celozrnnú hladkú múku 150 g a 100 g hladkej múky.Pridáme soľ, slnečnicové, sezamové a ľanové semienka a všetko spolu zľahka premiešame.
- 2
Potom vlejeme do hotovej zmesi múky a semiačok vykysnutý kvások a vymiesime cesto. Ja som ho miesila ručne asi 10 minút. Povrch vymieseného cesta jemne posypeme múkou. Na prikrytie cesta používam kuchynskú foliu, poriadne ňou potiahnem povrch misky a nechám nakysnúť. Veľmi sa mi to osvedčilo, a hlavne ked cesto vykysne, nezašpiním si utierku a foliu vyhodím.
- 3
Cesto mi krásne vykyslo behom 45 minút.
- 4
Takto vykysnuté cesto vyklopím na pomúčenú dosku, niekoľkokrát premiesiem a upravím do tvaru bochníka.
- 5
Ostrým nožíkom som na chlebíku spravila zárezy a opatrne preniesla na papierom na pečenie vystlaný plech. Nechala som ho podkysnúť ešte asi 10-15 minút.
- 6
Rúru som si predriala na 200 stupňov a na spodok som dala kastrólik s teplou vodou. Do takto vyhriatej rúry som vložila podkysnutý chlieb a piekla asi 45 minút na tejto teplote. Po uplynutí 45 minút som rúru otvorila, a chlebík bol hotový. Takto vyzeral po upečení.
- 7
Samozrejme nechávam ho vychladiť na mriežke, ale veľmi ťažko odolať tej vôni, ktorá sa z neho šíri. Po jeho narezaní to vyzeralo takto.
- 8
Kôrka krásne chrumkavá, striedka plná semienok, no už len maslo, zeleninu alebo džem a môžeme konzumovať, čo sme si doma napiekli.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
a ano spaldova muka potrebuje viac tekutiny peciem vsetko iba zo spaldovej vyborna je aj bublanina :-)
U nas v nedalekom obchode zacali predavat chlebík kváskovy 1 kg. Velmi mi chuti a kupujem ho casto. Pod pojmom "kvasok" sa myslí ten klasický kvasok, vyrobený kysnutím raznej múky.