Špaldový celozrnný chlieb
Autor receptu: anina6
Tiež patrím k milovníkom pečenia chleba a pečiva. A keďže je po víkende, a doma už
nebolo chlebíka ani pečiva, rozhodla som sa napiecť. Ako inak z celozrnnej a špaldovej
celozrnnej múky. Vyskúšala som už viac receptov aj v pekárničke, avšak viac mi chutia
chlebíky mnou vymiesené a upečené v rúre. Tento chlieb je hutnejší, ale krásne
chrumkavý a s orieškovou chuťou špaldy.
15 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme kvások z 1,5 dl teplej vody 1PL trstinového cukru. Necháme ho nakysnúť a zatiaľ si odvážime jednotlivé druhy múky. Do misky na kysnutie postupne pridávame špaldovú celozrnnú múku 250 g, celozrnnú hladkú múku 150 g a 100 g hladkej múky.Pridáme soľ, slnečnicové, sezamové a ľanové semienka a všetko spolu zľahka premiešame.
- Potom vlejeme do hotovej zmesi múky a semiačok vykysnutý kvások a vymiesime cesto.
Ja som ho miesila ručne asi 10 minút. Povrch vymieseného cesta jemne posypeme múkou.
Na prikrytie cesta používam kuchynskú foliu, poriadne ňou potiahnem povrch misky a nechám nakysnúť. Veľmi sa mi to osvedčilo, a hlavne ked cesto vykysne, nezašpiním si utierku a foliu vyhodím.
- Cesto mi krásne vykyslo behom 45 minút.
- Takto vykysnuté cesto vyklopím na pomúčenú dosku, niekoľkokrát premiesiem a upravím do tvaru bochníka.
- Ostrým nožíkom som na chlebíku spravila zárezy a opatrne preniesla na papierom na pečenie vystlaný plech. Nechala som ho podkysnúť ešte asi 10-15 minút.
- Rúru som si predriala na 200 stupňov a na spodok som dala kastrólik s teplou vodou.
Do takto vyhriatej rúry som vložila podkysnutý chlieb a piekla asi 45 minút na tejto teplote.
Po uplynutí 45 minút som rúru otvorila, a chlebík bol hotový. Takto vyzeral po upečení.
- Samozrejme nechávam ho vychladiť na mriežke, ale veľmi ťažko odolať tej vôni, ktorá sa z neho šíri. Po jeho narezaní to vyzeralo takto.
- Kôrka krásne chrumkavá, striedka plná semienok, no už len maslo, zeleninu alebo džem a môžeme konzumovať, čo sme si doma napiekli.