Špaldový celozrnný chlieb

Autor receptu: anina6

Tiež patrím k milovníkom pečenia chleba a pečiva. A keďže je po víkende, a doma už nebolo chlebíka ani pečiva, rozhodla som sa napiecť. Ako inak z celozrnnej a špaldovej celozrnnej múky. Vyskúšala som už viac receptov aj v pekárničke, avšak viac mi chutia chlebíky mnou vymiesené a upečené v rúre. Tento chlieb je hutnejší, ale krásne chrumkavý a s orieškovou chuťou špaldy.

15 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások z 1,5 dl teplej vody 1PL trstinového cukru. Necháme ho nakysnúť a zatiaľ si odvážime jednotlivé druhy múky. Do misky na kysnutie postupne pridávame špaldovú celozrnnú múku 250 g, celozrnnú hladkú múku 150 g a 100 g hladkej múky.Pridáme soľ, slnečnicové, sezamové a ľanové semienka a všetko spolu zľahka premiešame.
  2. Potom vlejeme do hotovej zmesi múky a semiačok vykysnutý kvások a vymiesime cesto. Ja som ho miesila ručne asi 10 minút. Povrch vymieseného cesta jemne posypeme múkou. Na prikrytie cesta používam kuchynskú foliu, poriadne ňou potiahnem povrch misky a nechám nakysnúť. Veľmi sa mi to osvedčilo, a hlavne ked cesto vykysne, nezašpiním si utierku a foliu vyhodím.
  3. Cesto mi krásne vykyslo behom 45 minút.
  4. Takto vykysnuté cesto vyklopím na pomúčenú dosku, niekoľkokrát premiesiem a upravím do tvaru bochníka.
  5. Ostrým nožíkom som na chlebíku spravila zárezy a opatrne preniesla na papierom na pečenie vystlaný plech. Nechala som ho podkysnúť ešte asi 10-15 minút.
  6. Rúru som si predriala na 200 stupňov a na spodok som dala kastrólik s teplou vodou. Do takto vyhriatej rúry som vložila podkysnutý chlieb a piekla asi 45 minút na tejto teplote. Po uplynutí 45 minút som rúru otvorila, a chlebík bol hotový. Takto vyzeral po upečení.
  7. Samozrejme nechávam ho vychladiť na mriežke, ale veľmi ťažko odolať tej vôni, ktorá sa z neho šíri. Po jeho narezaní to vyzeralo takto.
  8. Kôrka krásne chrumkavá, striedka plná semienok, no už len maslo, zeleninu alebo džem a môžeme konzumovať, čo sme si doma napiekli.