Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb fotorecept

adula76 - bez fotkyadula76, 19. apríla 2015
Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb  (fotorecept)
Foto: adula76

Už dosť dlho pečiem chlieb a pečivo, s kváskom aj s droždím. Pôvodný recept je z internetu, čo - to som trochu pozmenila a vyšiel z toho úplne báječný chlieb. Dnes som ho opäť upiekla, ten môj váži približne 1100 g.

30 minút
príprava
45 minút
na 250-200 °C

Suroviny

300 g
250 ml (alebo voda s 2 PL bieleho jogurtu)
100 g
20 g
10 g
150 g
350 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Suroviny.

    Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozkvasený kvások /z predošlého dňa/ dáme do misy, pridáme ostatné suroviny a uhnetieme hladké cesto. Mladšia dcéra nemá rada rascu, preto používam mletú.

    Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto vyzerá hotové cesto.

    Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto nemusíme prekladať, ale ja mám dobrú skúsenosť s preložením cesta do naolejovanej nádoby, kde ho prekladám.

    Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Necháme kysnúť 3 hodiny, po uplynutí prvej hodiny preložíme cesto, to isté urobíme po dvoch hodinách. Tu je vykysnuté cesto. Dlžka kysnutia závisí od teploty okolia.

    Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom cesto dáme na pomúčenú dosku a prehnetieme ho. Cesto vložíme do ošatky a prikryté necháme kysnúť ešte ani 1,5 - 2 hodiny. Aby sa neprichytilo k ošatke, povrch jemne potrieme škrobom /kukuričný, zemiakový/. Chlebík potom bude lesklý ako ho orosíme vodou.

    Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zapneme rúru a necháme ju vyhriať na 250 stupňov. Vložíme plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme plech na odparovanie vody. Z ošatky chlieb jemne vyklopíme na vyhriaty plech, orosíme chlieb vodou z rozprašovača, dáme do rúry. Na dno rúry dáme cca 1-2 dl vody a zavrieme. Najprv pečieme na 250 stupňov 10 minút, potom teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme minimálne 20 - 30 minút. Dľžka pečenia závisí od veľkosti bochníka. Chlieb je upečený vtedy, keď na jeho spodnú časť poklepeme a vydáva dutý zvuk. Upečený chlieb dáme na mriežku a ešte raz ho orosíme.

    Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Spomínaná hmotnosť chleba

    Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A takto vyzerá odkrojený...

    Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb  (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
rád by som si takýto chlebík upiekol,len neviem kde sa dá kúpiť alebo vyrobiť ražný kvások.ten chlebík vzerá super.ja som minule piekol chlieb zo špaldovej múky,a bol výborný
úplne nádherný chlebík :), odkedy som začala piecť kváskové chleby, už mi tie z obchodu nechutia, pečiem väčšinou ražno-ovsený a naposledy som pridala aj kukuričnú múku a tiež bol výborný. na zemiakový som celkom pozabudla, ďakujem za pripomenutie a určite skúsim tento tvoj, veľmi sa ne neho teším :)
snívam o tom, že raz aj ja upečiem takýto krásny kváskový chlieb. Keď budem mať čas, trpezlivosť a chuť pustiť sa do výchovy vlastného kvásku :-) Šikovná si @adula
chlebík chutný, pekné zárezy, ja tiež len kváskové už cez dva roky, myslím, že si ho vložila na poslednú chvíľu do rury, kapánek už prekysol, prehlbil sa, ale viem, že na chuti to nič nemení, len sa toľko nedvíhne. Pečiem na kameni a kamen nechávam vyhrievať pol hodinu už pred predpokladaným vložením do rúry. Je to alchýmia kváskové chlebíky, oceňujem snahu každého.

Pridaj komentár k receptu: