Foto: havino
Jednoduchý recept, na jednoduché pečivo, prirovnám k chuti kaiseriek, ktoré vďaka technike pečenia má chrumkavú kôrku a jemnú striedku.
Postup
-
1
Zo všetkých surovín vymiesime nelepivé, pružné cesto. Necháme kysnúť podľa teploty miestnosti, mne kyslo 45 min. Vyklopíme na dosku, nie je potrebné podsypávať. Cesto prepracujeme rukami a odkrajujeme z neho cca 100 g kúsky.
-
2
Odkrojené kúsky, opäť premiesime do tvaru buchtičiek. Každú buchtičku následne vyšúľame do šúľka o dlžke cca 30 cm, prepletieme jeden koniec do spodu a vytiahneme cez oko do hora.
-
3
Poukladáme ich na plech s papierom, necháme kysnúť 30 min. Pred dokončením kysnutia zapneme rúru na 220 C , pečivo postriekame vodou, posypeme semiačkami, hrubozrnnou soľou, nemusíme, alebo podľa chuti. Zároveň ked zapíname rúru, vložíme na dno rúry starší plech, do ktorého ked vložíme do rúry plech s pečivom, následne vlejeme šálku vriacej vody. Zatvoríme a pečieme pri teplote 220 C. Po cca 7 minútach pečenia, ked sa pečivo zafarbuje, starší plech na dne rúry vyberieme a dopekáme pečivo stále na rovnakej teplote. Nebojte sa piecť pečivo pri tak vysokej teplote, veľmi dôležitý je plech na dne rúry s vodou, zaparenie.
-
4
Pečivo má chrumkavú kôrku, striedku jemnú, nadýchanú. Pečivo sa nepečie, ako buchty, aj ked aj ja som tak piekla a bolo výborné vždy, domáce je domáce, ale spôsob vysokej teploty a zápary je zaručene chutnejší. Overené, vyskúšané, odporúčané.
Inak dnes som robila tvoje kelové placky - vynikajúce!!! ;-)
@katarinka , jaj moja, ako telepatia my dve :-) dakujem, sa usmievam a môžem ísť usmiata do postele :-), som rada, že Ťa tu vidím, viac menej som receptom chcela upozorniť na vysokú teplotu a záparu pri pečení drobného pečiva, iná káva, nebáť sa tak piecť, špaldovú s lepkom spojiť s lepiacou lenivou ražnou, ktorá, ale vlhkosť pečivu čo dodá, aj ja kombinujem môjmu diamanželovi, si znalé dievča moje
Vysoká teplota a zápara fungujú skvele, už mám vyskúšané pri tvojich obyčajných rožkoch. To sú rady na nezaplatenie. Ja niekedy zaparujem aj len tak rozprašovačom "na kvety", mám v kuchyni po ruke taký maličký, čo len pri pečení používam. Postriekam pečivo aj rúru, vznikne tam veeeľa pary, pečivu sa to páči :-).
mozem zamenit muky za psenicne ?
a este prosim ta, tie vlavo dole si ako zapletala?
@smejkad , viac menej ich ludia pečú len z bielej pšeničnej a aj iba niekto z hladkej, takže bez problémov, ked ti odmietajú špaldovú, upeč z čistej bielej, môžeš, nemusíš nakombinovať s polohrubou. a motala som ich tak, ako @dormela pridala link
@Dr , ked si namiešaš ku bielej hladkej čo len 100 g ražnej, pečivo sa na chuti v takom pomere nejako extra nemení, ale predsa len tá ražna mu dá vlhkosť, nie je vysušené a ani tak rýchlo nevyschýna. Ked je ražnej viac, už pečivo, chlieb chutí chlebovo. Polohrubú a hladkú miešam zámerne, aj v kysnutých koláčoch, ja si nemôžem pomôcť, cesto mám nadýchanejšie. No a ostatné múky sa miešajú podľa toho, či chceš viac celozrnné, menej, ale určite to vždy ovplyvní chuť pečiva a chleba. Treba skúsiť, nebáť sa chuti.
@afataga , piekla som ich včera, v stredu, s tým plechom na dne rúry, naozaj odporúčam, bez toho, pečivo nie je také chrumkavé a je chrumkavé pokiaľ sa nezje
Krásná fotka a vůně dorazila až na Moravu! Kukulienka, máš je nádhněrně zatočené, nakynuté, upečené do zlatohnědá - jako ze žurnálu. Foto by mohlo jít hned na reklamní stránky pekařství!
si veľmi milá (ako všetci Moraváci, ktorých poznám, mám tam rodinu), ďakujem pekne:-)
Děkuji za milá slova, Kukulienka - my jsme na moravskoslovenském pomezí ze dvou stran a je to tu zdatně pomícháno, také sem jezdí dost sousedů nakupovat, dost Slováků tu žije, pracuje. Takže - je to vzájemné. Obdivuji tu kdeco a jsem ukecaná... ale když musíší, tak musíš - se raduji z dobrých receptů, nádherných fotek, úžasné vůně, vychytávek a hlavně dobrých lidských srdcí, bo je vidět, že je vše připravováno a sdíleno s láskou!!
Přeji všem požehnané Velikonoce!!
@Haji , si veľmi milá, mierumilovná osôbka, rada Ťa čítam a máš pravdu, @kuku lienka je šikulka a pečivo má, ako zo žurnálu
Hmm, holky a kluci tady na vareche - to je vzájené!! Od Kukulienky dělám její chlebík od mamičky už několik let a vždy s ním mám obrovské úspěchy - už jsem to tu psala. Zdravím všechny a všechno do vašich domovů! Mám vás ráda!