Špaldové pečivo fotorecept

havino - fotkahavino, 17. februára 2016
Špaldové pečivo (fotorecept)
Foto: havino

Jednoduchý recept, na jednoduché pečivo, prirovnám k chuti kaiseriek, ktoré vďaka technike pečenia má chrumkavú kôrku a jemnú striedku.

Suroviny

250 g
150 g (alebo klasická hladká)
100 g
2 ČL
1 ČL
50 g
2 PL kopcové
20 g
280 ml vlažná




Postup

  1. 1

    Zo všetkých surovín vymiesime nelepivé, pružné cesto. Necháme kysnúť podľa teploty miestnosti, mne kyslo 45 min. Vyklopíme na dosku, nie je potrebné podsypávať. Cesto prepracujeme rukami a odkrajujeme z neho cca 100 g kúsky.

    Špaldové pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odkrojené kúsky, opäť premiesime do tvaru buchtičiek. Každú buchtičku následne vyšúľame do šúľka o dlžke cca 30 cm, prepletieme jeden koniec do spodu a vytiahneme cez oko do hora.

    Špaldové pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Poukladáme ich na plech s papierom, necháme kysnúť 30 min. Pred dokončením kysnutia zapneme rúru na 220 C , pečivo postriekame vodou, posypeme semiačkami, hrubozrnnou soľou, nemusíme, alebo podľa chuti. Zároveň ked zapíname rúru, vložíme na dno rúry starší plech, do ktorého ked vložíme do rúry plech s pečivom, následne vlejeme šálku vriacej vody. Zatvoríme a pečieme pri teplote 220 C. Po cca 7 minútach pečenia, ked sa pečivo zafarbuje, starší plech na dne rúry vyberieme a dopekáme pečivo stále na rovnakej teplote. Nebojte sa piecť pečivo pri tak vysokej teplote, veľmi dôležitý je plech na dne rúry s vodou, zaparenie.

    Špaldové pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečivo má chrumkavú kôrku, striedku jemnú, nadýchanú. Pečivo sa nepečie, ako buchty, aj ked aj ja som tak piekla a bolo výborné vždy, domáce je domáce, ale spôsob vysokej teploty a zápary je zaručene chutnejší. Overené, vyskúšané, odporúčané.

    Špaldové pečivo (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

katka78
Otvorím po čase varechu a prvý recept čo vidím hneď takýto parádny. Krásne sú, ukladám a keď bude príležitosť napečiem, lebo už podľa zloženia musia byť skvelé. Kombináciu špalda + raž mám rada. Sa mi zdá, že tá "lepkatá" špalda pomáha lenivšej raži :-)
Inak dnes som robila tvoje kelové placky - vynikajúce!!! ;-)
1x havino
havino
@jack , vdaka

@katarinka , jaj moja, ako telepatia my dve :-) dakujem, sa usmievam a môžem ísť usmiata do postele :-), som rada, že Ťa tu vidím, viac menej som receptom chcela upozorniť na vysokú teplotu a záparu pri pečení drobného pečiva, iná káva, nebáť sa tak piecť, špaldovú s lepkom spojiť s lepiacou lenivou ražnou, ktorá, ale vlhkosť pečivu čo dodá, aj ja kombinujem môjmu diamanželovi, si znalé dievča moje
katka78
Čo môže byť krajšie ako zakončiť deň úsmevom? :-)
Vysoká teplota a zápara fungujú skvele, už mám vyskúšané pri tvojich obyčajných rožkoch. To sú rady na nezaplatenie. Ja niekedy zaparujem aj len tak rozprašovačom "na kvety", mám v kuchyni po ruke taký maličký, čo len pri pečení používam. Postriekam pečivo aj rúru, vznikne tam veeeľa pary, pečivu sa to páči :-).
1x havino
smejkad
spaldove moji odmietaju, takze robit ich nebudem, ale vysli ti paradne
mozem zamenit muky za psenicne ?
a este prosim ta, tie vlavo dole si ako zapletala?
kukulienka71
Jedno krajšie ako druhé! recept aj s krásnymi fotkami nemá chybu. 5*, KK, ďakujem:-)
afataga
To si kedy piekla? Nehovor, ze v utorok, lebo potom telepatia, ja som piekla podobne, ale bez raznej muky a bez smotany, s tou horucou vodou to nabuduce vyskusam, mas ich utesene, krajsie ako moje, ale zas ja som dala tekvicove semianka do cesta :-)


1x danda3
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Už dlhšie sledujem aj ukladám niektoré recepty na domáce pečivo a chlieb a keď pečiete tieto špaldové alebo iné celozrnné, vždy miešate viaceré druhy múky spolu, plní to nejaký účel v chuti alebo v kvalite alebo prečo tie druhy múky kombinujete spolu a nielen z jednej múky. Chcela by som konečne niečo už vyskúšať z toho čo mám uložené.
monty469
Ďalší dobrý recept na domáce pečivo.Sú krásne, vyskúšam a podám hlásenie ako sa podarilo.Ukladám do k.k a dávam 5*
havino
dakujem vám všetkým pekne za komentáre
@smejkad , viac menej ich ludia pečú len z bielej pšeničnej a aj iba niekto z hladkej, takže bez problémov, ked ti odmietajú špaldovú, upeč z čistej bielej, môžeš, nemusíš nakombinovať s polohrubou. a motala som ich tak, ako @dormela pridala link

@Dr , ked si namiešaš ku bielej hladkej čo len 100 g ražnej, pečivo sa na chuti v takom pomere nejako extra nemení, ale predsa len tá ražna mu dá vlhkosť, nie je vysušené a ani tak rýchlo nevyschýna. Ked je ražnej viac, už pečivo, chlieb chutí chlebovo. Polohrubú a hladkú miešam zámerne, aj v kysnutých koláčoch, ja si nemôžem pomôcť, cesto mám nadýchanejšie. No a ostatné múky sa miešajú podľa toho, či chceš viac celozrnné, menej, ale určite to vždy ovplyvní chuť pečiva a chleba. Treba skúsiť, nebáť sa chuti.

@afataga , piekla som ich včera, v stredu, s tým plechom na dne rúry, naozaj odporúčam, bez toho, pečivo nie je také chrumkavé a je chrumkavé pokiaľ sa nezje
cesminaz
Kto iny nez mila @havino by upiekol taketo nadherne spaldove pecivo??!! Krasne,vonave a urcite vynikajuce ;-)
danda3
No teda Táni, mám čo doháňať, vymenila by som aj koláč za jednu žemličku, úžasne vyzerajú, klobúk dole.♥
tatranka
Krásne a určite chutné žemličky.Krásne vypečené a ešte aj úhľadné.Už som ich dávno nerobila.Akosi menej pečiem teraz domáceho pečiva,ako pred tým. Musím to napraviť.
havino
@Izka , @ceszminka , @dar ča, @tatranka dakujem vám za komentáriky, až ma zamrzelo, že som ich nepostrehla, takto je to so mnou, ked mi raz upozornenia chodia normálne na mail, inokedy do spamu a ja hlava deravá ten spam nepozriem. Dakujem, ste milé dievčatá.
kukulienka71
Aj keď doma piecť trvá istý čas, aj poupratať treba, ale tá vôňa, tá vôňa!! To sa nedá ničím nahradiť, a o chuti ani nehovoriac... Výborné pečivo, super recept zasa, @havino , ja už pečiem zaradom, čo pridáš:-) Dala som aj trochu celozrnnej špaldovej, to srdiečko na fotke, čo sa utvorilo, ti posielam ako poďakovanie;-)

2x haji a havino
haji
@Kukulienka71 (22.3.2016 21:41)
Krásná fotka a vůně dorazila až na Moravu! Kukulienka, máš je nádhněrně zatočené, nakynuté, upečené do zlatohnědá - jako ze žurnálu. Foto by mohlo jít hned na reklamní stránky pekařství!
kukulienka71
@Haji (22.3.2016 21:56)

si veľmi milá (ako všetci Moraváci, ktorých poznám, mám tam rodinu), ďakujem pekne:-)
haji
@Kukulienka71 (22.3.2016 22:01)
Děkuji za milá slova, Kukulienka - my jsme na moravskoslovenském pomezí ze dvou stran a je to tu zdatně pomícháno, také sem jezdí dost sousedů nakupovat, dost Slováků tu žije, pracuje. Takže - je to vzájemné. Obdivuji tu kdeco a jsem ukecaná... ale když musíší, tak musíš - se raduji z dobrých receptů, nádherných fotek, úžasné vůně, vychytávek a hlavně dobrých lidských srdcí, bo je vidět, že je vše připravováno a sdíleno s láskou!!
Přeji všem požehnané Velikonoce!!
havino
@kuku , dakujem Ti za úsmev na perách,veľmi sa teším, máš ich tak krásne, vydarené a verím, že vám chutili, chrumkavé, praskajúce, to vidieť už na foto, si šikulka, vidíš a mňa až mrzelo ich tu pridať, ved koľko toho pečiva tu je, ale ked už som odskúšala tie rôzne aj ja a tieto jedny z nich sú naj, tak som pridala, si mi urobila radosť
@Haji , si veľmi milá, mierumilovná osôbka, rada Ťa čítam a máš pravdu, @kuku lienka je šikulka a pečivo má, ako zo žurnálu
haji
@Havino (23.3.2016 22:25)
Hmm, holky a kluci tady na vareche - to je vzájené!! Od Kukulienky dělám její chlebík od mamičky už několik let a vždy s ním mám obrovské úspěchy - už jsem to tu psala. Zdravím všechny a všechno do vašich domovů! Mám vás ráda!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia