Špaldové pečivo (fotorecept)

Autor receptu: havino

Jednoduchý recept, na jednoduché pečivo, prirovnám k chuti kaiseriek, ktoré vďaka technike pečenia má chrumkavú kôrku a jemnú striedku.

Postup

  1. Zo všetkých surovín vymiesime nelepivé, pružné cesto. Necháme kysnúť podľa teploty miestnosti, mne kyslo 45 min. Vyklopíme na dosku, nie je potrebné podsypávať. Cesto prepracujeme rukami a odkrajujeme z neho cca 100 g kúsky.
  2. Odkrojené kúsky, opäť premiesime do tvaru buchtičiek. Každú buchtičku následne vyšúľame do šúľka o dlžke cca 30 cm, prepletieme jeden koniec do spodu a vytiahneme cez oko do hora.
  3. Poukladáme ich na plech s papierom, necháme kysnúť 30 min. Pred dokončením kysnutia zapneme rúru na 220 C , pečivo postriekame vodou, posypeme semiačkami, hrubozrnnou soľou, nemusíme, alebo podľa chuti. Zároveň ked zapíname rúru, vložíme na dno rúry starší plech, do ktorého ked vložíme do rúry plech s pečivom, následne vlejeme šálku vriacej vody. Zatvoríme a pečieme pri teplote 220 C. Po cca 7 minútach pečenia, ked sa pečivo zafarbuje, starší plech na dne rúry vyberieme a dopekáme pečivo stále na rovnakej teplote. Nebojte sa piecť pečivo pri tak vysokej teplote, veľmi dôležitý je plech na dne rúry s vodou, zaparenie.
  4. Pečivo má chrumkavú kôrku, striedku jemnú, nadýchanú. Pečivo sa nepečie, ako buchty, aj ked aj ja som tak piekla a bolo výborné vždy, domáce je domáce, ale spôsob vysokej teploty a zápary je zaručene chutnejší. Overené, vyskúšané, odporúčané.