Špaldové lístkové cesto fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 4. mája 2013
Špaldové lístkové cesto (fotorecept)
Foto: irenaw

Toto cesto nevyskočí ako obláčik, ako to pri lístkovom ceste býva zvykom, či priam meradlom kvality ;-).

Suroviny

tuková časť:
300 g
50 g
základné cesto:
300 g
300 g
1/2 čl
2 ks
3 PL
300 ml




Postup

  1. 1

    Na tukovú časť stačí maslo nechať zmäknúť pri izbovej teplote a odvážiť 50 g múky. Pokračujeme základným cestom. Obe múky a soľ zmiešame. Pridáme vajcia, citrónovú šťavu a vodu. Vodu pridávame postupne, záleží od veľkosti vajec a od múky, koľko presne budeme potrebovať. Vymiesime mäkké cesto.

    Špaldové lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hotové cesto rozdelíme na 6 častí. Špaldové cesto sa vždy trochu lepí, treba ho mierne podsýpať. Pri vaľkaní cesto priebežne uvoľňujeme od podložky, inak to pôjde ťažko. Pomáham si pomúčeným valčekom na ktorý cesto namotávam (takto cesto aj prenášam). Skúsila som aj vaľkanie na potravinovej fólii, ale tá išla ťažko odlepiť. Prvú časť rozvaľkáme na tenko, približne do štvorcového tvaru. Natrieme takmer 1/5 masla a posypeme takmer 1/5 múky. Preto takmer, lebo na konci musí trochu masla a múky zostať ;-). Odložíme do mrazničky, pokým vyvaľkáme ďalší plát.

    Špaldové lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokračujeme ďalším plátom cesta. Rozvaľkáme, položíme na vychladený prvý plát, natrieme maslom a posypeme múkou. Opäť dáme do mrazničky. Takto pokračujeme so všetkými vrstvami cesta. Poslednej 6 vrstve natrieme len jednu polovicu zvyškami masla a múky. Špaldové cesto má veľmi dobrú elasticitu a netrhá sa. Takže sa netrápte s tvarom, cesto ľahko natiahnete, ako potrebujete. Ak bude niekde naozaj veľký kus prečnievať, iba ho odrežte a odrezky zapracujte niekam do stredu ako ďalšiu vrstvu, alebo navrch ako teraz ja :-).

    Špaldové lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme nenatretou časťou na maslovú polovicu. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky poriadne stuhnúť.

    Špaldové lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Celý bochník váži cca 1200 g. Odrežeme nerovné okraje. Cesto rozdelíme na 3-4 časti, každú zabalíme a odložíme do mrazničky.

    Špaldové lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odrezky nevyhadzujeme :-)

    Špaldové lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jeden 300 g balíček stačí na okrúhlu koláčovú formu s priemerom 28 cm. Cesto sa dá vyvaľkať úplne na tenko, okraj na koláči je zdvojený, preto vyzerá hrubšie.

    Špaldové lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto je chrumkavé, má orieškovú príchuť a nie je také tučné, ako klasické. Veľmi rada ho používam na slané koláče. Napríklad na takéto niečo...

    Špaldové lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...fantázii sa medze nekladú, k tomu šalát a ide sa na piknik :-)

    Špaldové lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

rulik
manželka chváli, veľmi jej to pomôže
paploska
fantázia :-) , teším sa že ho vyskúšam. v kuchyni pečiem a varím len zo špaldy a občas raže, ale lístkové som si zatiaľ netrúfla. super recept. Ďakujem
martamm
Priznám sa, nikdy som nerobila lístkové cesto, ale tak pekne si popísala postup, že musím skúsiť, čio sa vydarí. Oceňujem použitie špaldovej múky :)
hannah22
ocenujem použitie špaldovej múky a hlavne skúsenosti s jej použitím, dakujem a ukladám.... :))
irenaw
ďakujem za milé komentáre :-) skúšam zo špaldovej múky všetko možné a väčšinou som spokojná. zatiaľ nemám fintu na halušky, vždy sa nadriem ako kôň, kým ich dostanem cez haluškár a rezancové cesto som dokázala spracovať len ručne, strojček tú lepkavosť nerozchodil. ak by ste niekto mali na toto fintu, budem rada, ak mi poradíte. držím palce do špaldovania :-)
marianne
@irenka spaldove rezance robim cez strojcek bezne,idu vyborne ako po masle..ak budem robit nabuduce pridam...
irenaw
@paploska neskúšala som iba z hladkej, nabudúce môžem vyskúšať, potom ti sem napíšem ;-)
havino
výborne, urobím, krásny postup, super cesto. @irenaw , z akej špaldovej si skúšala halušky? ja robím z hladkej, väčší pomer a prisypem len trochu celozrnnej, obe špaldové a nemala som problém, či už zemiakové, alebo obyčajné maslové len z múky
havino
vidíš a rezance ma nenapadlo, aj tie skúsim
jerica
@irenaw dík za krásny inšpiratíny recept , máme v obci bio pekáreň, nie je problém kúpiť čerstvo namletú špaldovú múku. Zomelú na počkanie, krásne sa s ňou pracuje, určite vyskúšam tvoj recept.
medovnicek
špaldové som ešte lístkové cesto nerobila a ani nejedla, odkladám si recept a keď si kúpim špaldovú múku, tak ho určite vyskúšam, okrem toho recept posuniem kolegyni, ktorá špaldu veľmi používa
paploska
@irenaw aj ja ho vyskúšam len z hladkej špaldovej. Na cestoviny ti dám úplne jednoduchý recept na 1 vajce 100 g hladkej špaldovej múky, štipka soli. (ja ho zvyčajne robím z 3 vajec) Poradne ručne vymiesim - a vyrábam cestoviny strojčekom. mrkni moje recepty.
pelagea
Chcem sa spýtať, či tam musím dať tú citrónovú šťavu? Ja totižto necitrónim a bola by škoda, keby sa to celé kvôli tomu pokazilo.. Mimochodom, zbožňujem tvoje recepty! Len tak ďalej :-)
irenaw
@pelagea väčšinou sa dáva ocot alebo citrón. vraj, aby bolo cesto pružné a netrhalo sa. sú aj recepty kde je len 1 čl octu a sú aj bez neho, takže mohlo by to ísť. osobne som neskúšala, ale čo nie je, môže byť. ak to skúsiš skôr, napíš ako to išlo ;-) som potešená, že sa ti moje recepty páčia, ďakujem ;-)
aleana
super recept, práve toto som hľadala,ukladám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia